Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Λεπτές ισορροπίες με το βλέμμα και στα... δεξιά

Γιατί ο Μητσοτάκης «σηκώνει» τα θέματα εθνικού περιεχομένου και ασφάλειας. Τα μικρότερα κόμματα δεξιά της ΝΔ και το νέο προσκλητήριο στη μεσαία τάξη. Σε ποιες ομάδες εστιάζεται η ρητορική.

ΝΔ: Λεπτές ισορροπίες με το βλέμμα και στα... δεξιά

Αμφίπλευρη διεύρυνση. Στις δύο αυτές λέξεις επικεντρώνεται η τακτική που εφαρμόζει -με ιδιαίτερη έμφαση το τελευταίο διάστημα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας στην κυριαρχία της ΝΔ κατά τις επόμενες εκλογές. Βασικό ζητούμενο, όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η προσέγγιση και κυριαρχία στον πολυσυζητημένο μεσαίο χώρο, ο οποίος, επιμένουν στη ΝΔ, είναι αυτός που συνήθως καθορίζει και το αποτέλεσμα της κάλπης. 

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση στην οδό Πειραιώς δεν θέλουν να αφήσουν «ορφανό» τον χώρο στα δεξιά της παράταξης, όπου καιροφυλακτούν αρκετά μικρότερα κόμματα, όπως η Εθνική Ενότητα των Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου, η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη και φυσικά η Χρυσή Αυγή, που κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις κερδίζει πολλούς δυσαρεστημένους γαλάζιους ψηφοφόρους.

Ενδεικτικό τούτου είναι το γεγονός πως το δεξιό ακροατήριο βρέθηκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες το Σαββατοκύριακο.

Η πρώτη, με ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αναφορικά με το αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο της Αθήνας: «Η ομάδα Δίας απέδειξε την ετοιμότητά της στην επιβολή του νόμου και της τάξης. Περαστικά στον τραυματισμένο αστυνομικό», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ λίγο αργότερα, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου περί αποποινικοποίησης του αδικήματος για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, ήταν η σειρά του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια να αντιδράσει: «Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ και τη βραδιά των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα (στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου), βάζοντας ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, ενώ ενδιαφέρον ο κ. Μητσοτάκης έδειξε και για τα θέματα της Άμυνας, όπως διαφάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεντάγωνο και τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο.  

«Ακατανίκητη πλειοψηφία»

Και μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να «κλείνει το μάτι» στα δεξιά του, όμως το κέντρο βάρους αναμφίβολα το έχει ρίξει προς την άλλη πλευρά. Δεν είναι τυχαίο ότι και κατά τη σαββατιάτικη ομιλία του από το βήμα της Βουλής, απηύθυνε για μία ακόμη φορά πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις «της δημιουργίας, του μέτρου, της αληθινής προόδου, της μεσαίας τάξης» να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αναγκαία πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος. Αυτές οι δυνάμεις, «της δημοκρατίας, της συνεννόησης, της ευρωπαϊκής προοπτικής, συγκροτούν μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, η οποία είναι ακατανίκητη. Μια πλειοψηφία ικανή να ανατάξει την Ελλάδα», τόνισε, θέλοντας να καταστήσει τη ΝΔ, «πιστή στην ιστορική της αποστολή, να ενώσει όλους τους Έλληνες».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστή αναφορά έκανε σε τρεις κοινωνικές ομάδες, τις οποίες, όπως είπε, η ΝΔ εκφράζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό φορέα:

-Τους ανέργους, για τους οποίους «δεν υπάρχει ελπίδα καθώς με περισσότερους φόρους και εισφορές, δουλειές δεν πρόκειται να δημιουργηθούν. Επιχειρήσεις θα κλείνουν, δεν θα ανοίγουν».

-Τους χαμηλόμισθους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, «που βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει, τη δουλειά τους να απειλείται και την προοπτική ανάκαμψης να εξανεμίζεται».

-Τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «με φόρους και εισφορές στο 75% του εισοδήματός τους αναρωτιούνται εάν έχει νόημα να συνεχίσουν να δουλεύουν, καθόσον και το 2017 προμηνύεται εφιαλτικό». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v