Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ αν μένει ή φεύγει

Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι και δεν μπήκε ο κόφτης αλλά ο... «δότης» τόνισε ο πρωθυπουργός. Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση το γρηγορότερο. Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα λιτότητας. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν το 2017.

Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ αν μένει ή φεύγει

Πέρυσι τέτοιο καιρό ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016 και η ΝΔ έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιαστεί ο στόχος. Τον πιάσαμε και τους ξεπεράσαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ΝΔ αμφισβήτησε την δυνατότητα να κλείσει η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση και έβλεπε νέα μέτρα και καταστροφή. Προεξοφλούσε τότε εκλογές. Οι εξελίξεις διέψευσαν τις προσδοκίες.

Λίγο αργότερα η αντιπολίτευση δήλωνε βέβαιη ότι δεν πιαστούν οι στόχοι και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης γιατί έχουμε πέσει έξω. Τελικά δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, υπερκαλύφθηκε ο στόχος και ενεργοποιήθηκε ο «δότης».

Η απάντηση για την 13η σύνταξη

Δεν μοιράζουμε πλεόνασμα. Προέκυψε υπεραπόδοση από τα έσοδα της φοροδιαφυγής και τον ΦΠΑ και μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Δεν κόψαμε γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου για να δώσουμε σε «πελάτες μας». Δίνουμε οριζόντια σε αυτούς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές, ήταν η έμμεση απάντηση του πρωθυπουργού.

Δεν θα υπήρχε δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα μετά. Τι μπορεί να καταλάβει ο συνταξιούχος ακούγοντας τη Νέα Δημοκρατία; αναρωτήθηκε.

Οι εκλογές

Όταν κλείσει η β’ αξιολόγηση θα μιλάτε πάλι για εκλογές από συνήθεια. Θα εξαντλήσουμε την εντολή τετραετίας μέχρι κεραίας. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, υποστήριξε.

Ο ελληνικός λαός στο τέλος της τετραετίας θα κρίνει δυο διαστήματα διακυβέρνησης: το 2010-2015 οπότε κυβέρνησε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και η οικονομία έχασε το 25% και την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ που η οικονομία θα έχει βγει από το τέλμα.

Οι επενδύσεις

Το 2016 οι επενδύσεις αυξήθηκαν και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2017, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διορθωθεί και οι εξαγωγές αυξάνουν.

Μέσω του προγράμματος Γιούνκερ εγκρίθηκαν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ και προωθούνται επενδύσεις σε ενέργεια και διακομιστικό εμπόριο.

Στα δημοσιονομικά προχωράμε στην τρίτη χρονιά που θα πετύχουμε τους στόχους. Ετσι θα επεκτείνουμε την κοινωνική προστασία.

Σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας είναι εφικτά γιατί υπήρξε πολιτική βούληση. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κατευθύνονται σε στοχευμένες επενδύσεις και τη στήριξη τεχνολογικά αναπτυγμένων εταιρειών και start up.

Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί και επανέρχονται οι καταθέσεις, τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το καρτέλ με την προνομιακή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Ένα καρτέλ που πλούτισε με πιστώσεις του δημοσίου και έχει τα κέρδη στο εξωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η εργασία

Ο μεγαλύτερος στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η ανακοπή της φυγής νέων επιστημών στο εξωτερικό. Το πρώτο που επιχειρήσαμε πέρυσι ήταν να διπλασιάσουμε το ποσοστό για έρευνα και καινοτομία. Είναι το ελάχιστο χρέος για το μέλλον του τόπου.

Θέλουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Η ανεργία μειώθηκε από το 27% στο 23% αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν επιτρέπει εφησυχασμό και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και είναι εφικτό το 2021 να έχουμε φτάσει στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Το παράδοξο

Λέει η αντιπολίτευση ότι είμαστε κυβέρνηση με αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Ο ΟΟΣΑ μας κατέταξε πρώτους για τις αλλαγές στο 2015-2016. Υπάρχει διαφορά στο τι πιστεύει η ΝΔ ότι είναι μεταρρυθμίσεις και στο τι πιστεύουμε εμείς.

Εμείς θέλουμε εκσυγχρονισμό του κράτους και παραγωγική ώθηση στη οικονομία. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εισπραξιμότητας φόρων, τα μέτρα για το λαθρεμπόριο, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για το ξέπλυμα χρήματος, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και την αποκάλυψη του αδήλωτου εισοδήματος, την εφαρμογή νέων συστημάτων στις προμήθειες του συστήματος υγείας αλλά και το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προωθείται για πρώτη φορά.

Ο λαός δεν μπορεί να πάρει σοβαρά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κυβέρνησαν για 40 χρόνια. Λεηλάτησαν τη χώρα και τώρα κουνούν το δάχτυλο. Μας λένε ψεύτες και άχρηστους που δεν τα αλλάξαμε όλα σε δυο χρόνια. Πήγαν το χρέος στο 184% του ΑΕΠ και λένε ότι εμείς καταστρέψαμε τη χώρα με τη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε.

Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση το γρηγορότερο για να προετοιμαστεί η έξοδος στις αγορές. Η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία στο ακέραιο αλλά δεν θα δεχτεί επιπλέον μέτρα λιτότητας και δεν θα δεχτεί παρεμβάσεις που θα την φέρουν εκτός κοινωνικού κεκτημένου.

Οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο έξω από το κοινοτικό κεκτημένο.  Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι μαζί μας γιατί δεσμεύονται από αυτό. Το ΔΝΤ δεν συγκινείται πολύ από αυτό, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι θεσμοί της πρέπει να βάλουν τα όρια, σημείωσε.

Το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του. Να πει ξεκάθαρα αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη.

Θα συνταχθεί η ΝΔ στην προσπάθεια για εφαρμογή των συλλογικών διαπραγματεύσεων; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι αριστερή ιδεοληψία. Γι’ αυτό είχα υπογράψει κοινή δήλωση με τον πρόεδρο Γιούνκερ που ανήκει στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα.

Εχουμε εμπειρία από διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό δεν ανησυχούμε. Το ίδιο έγινε και τον περασμένο Μάιο. Η ΝΔ δεν υποστήριξε την κυβέρνηση στη μάχη κατά παράλογων απαιτήσεων και δεν το πράττει τώρα.

Η λύση του ελληνικού θέματος είναι ώριμη, ειδικά τώρα που το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι ασταθές, τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά στις προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Υποστήριξε ότι τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα έπαψε να είναι το μαύρο πρόβατο. Εδωσε έμφαση στις διεθνείς επαφές αλλά και τις επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας.

Το κυπριακό

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο κυπριακό και τόνισε τη στήριξη του στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αναφορά έκανε και στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας. «Η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα που θα φοβηθεί», τόνισε. «Τείνουμε χέρι φιλίας αλλά δεν θα κάνουμε βήμα πίσω σε θέματα αρχών και διεθνών συνθηκών».

Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται αλλά θα πρέπει να έχουμε γνώμη και εθνική γραμμή στις συνομιλίες για το κυπριακό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλεσε τα κόμματα να διαμορφώσουν από κοινού την εθνική θέση για το θέμα και να καλέσουμε τους γείτονες να αναλογιστούν τη σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v