Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει μονογράψει το 4ο μνημόνιο

Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. Καμία κυβέρνηση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά τόσο σύντομα. Κερδίσατε ελάχιστα πράγματα για το χρέος. Η χώρα δεσμεύεται σε μόνιμο κόφτη μετά το 2018, υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει μονογράψει το 4ο μνημόνιο

Έντονα επικριτικός προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017. «Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε εκ νέου εκλογές, ως «η μόνη λύση για τον τόπο».

Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά την τελευταία διετία αλλά και σύγκριση της σημερινής κατάστασης στη χώρα με αυτήν που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει όλα τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής».

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ζωντανό εφιάλτη της παραγωγικής Ελλάδας», που «εξαπάτησε την κοινωνία» και προέβλεψε νέα μέτρα προ των πυλών.

«Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει το 3ο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ο», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το 3ο μνημόνιο».

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέπεμψε το αισιόδοξο μήνυμα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά την πολιτική αλλαγή «που χρειάζεται ο τόπος» και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Επανέλαβε τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας Αλήθειας που προτείνει στην κοινωνία, διαμηνύοντας ότι «η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες και η σημερινή κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που θα ανεμίζει κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος».

«Υποσχεθήκατε ελπίδα και φέρατε αγανάκτηση»

Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Όπως είπε στην καλύτερη περίπτωση το 2017 η χώρα θα επιστρέψει στο σημείο που είχε φτάσει στα τέλη του 2014.

Υποσχεθήκατε ελπίδα και φέρατε αγανάκτηση. Ανεβήκατε στην εξουσία λέγοντας ψέματα και κρατιέστε ψελλίζοντας δικαιολογίες.

Είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη για τις ελλείψεις σας. Είστε μια κυβέρνηση που άγεται και φέρεται από τους δανειστές. «Το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει μαζί σας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Η κυβέρνηση είχε ως σημαία τη διαγραφή χρέους και το τέλος στη λιτότητα. Απέτυχε και στα δυο. Πήρε τόσα μέτρα που εξάντλησε την οικονομία και σήμερα ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Στην απόφαση του Eurogroup η χώρα δεσμεύεται σε μονιμοποίηση κόφτη και μετά το 2018. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι για πόσα χρόνια θα μας δεσμεύσουν με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εχετε μονογράψει το τέταρτο μνημόνιο». Τα μέτρα στο χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο διαρκείας, τόνισε.

Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση ξεκίνησε από τη θέση της διαγραφής και κατέληξε σε μια προβληματική συμφωνία. Κερδίσατε ελάχιστα πράγματα, συμφωνημένα εδώ και πολύ καιρό. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια μείωσης του χρέους αλλά αυτό δεν αρκεί. Η μείωση του χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πάρει μπροστά η χώρα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάχιστα βοηθούν. Εχουν βραχυπρόθεσμα βάρος και μεταθέτουν τα οφέλη για πολύ αργότερα.

Το μόνο που ξέρει η κυβέρνηση είναι να βάζει φόρους. Φόρους που είναι οι περισσότεροι έμμεσοι που είναι οι πιο κοινωνικά άδικοι. Οι Ελληνες πληρώνουν φόρους Σκανδιναβίας και παίρνουν υπηρεσίες υγείας επιπέδου Πολάκη και συντάξεις Κατρούγκαλου, τόνισε.

Το έκτακτο επίδομα

«Το θεωρούμε πράξη ντροπής», ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα όταν ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει έκτακτο βοήθημα. Η ιστορία εκδικείται και επαναλαμβάνεται ως φάρσα στο πρόσωπό σας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιστρέφεται ένα ποσό στους συνταξιούχους για να το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, νέοι συνταξιούχοι περιμένουν χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους, ενώ το πρόγραμμα επενδύσεων έχει συρρικνωθεί και τα επιδόματα ανεργίας καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των ανέργων.

Δίνετε το επίδομα πριν ολοκληρώσετε την β΄ αξιολόγηση. Δεν σας πέρασε από το μυαλό ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος είναι το καλύτερο όπλο για να πετύχετε χαμηλότερα πλεονάσματα, διερωτήθηκε.

Αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει στόχο να αποδράσει από την εξουσία δημιουργώντας τεχνητή κρίση με τους δανειστές.  Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ο τόπος, τόνισε.

«Είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας», είπε στον πρωθυπουργό. Ούτε εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύετε τις εκτιμήσεις σας.  Μιλάτε για ανάπτυξη 2,7%, μακάρι να την πετύχετε αλλά η έννοια επενδυτή στην Ελλάδα έχει γίνει ανέκδοτο, είπε αναφερόμενος σε ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Ελληνικός Χρυσός.

Αν υπάρχει μια μικρή ελπίδα ανάπτυξης θα οφείλεται σε έργα που εμείς κάναμε το 2014 και εσείς πετύχατε και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που καταγγείλατε αλλά τώρα παραγγέλνετε «δυο δυο».

Η χώρα χρειάζεται ένα ελληνικό παραγωγικό σχέδιο. Κάτι που η σημερινή κυβέρνηση ούτε ξέρει, ούτε θέλει να κάνει. Πρέπει να θέσουμε στόχο ρυθμό ανάπτυξης 4% γιατί αυτή είναι η πραγματική δυνατότητα της οικονομίας.

Εμείς εισηγούμαστε διαφορετικό μίγμα πολιτικής με στοχευμένες μειώσεις στις δαπάνες και περιορισμό των φόρων.  Εχουμε καταθέσει τα πεδία περικοπής των δαπανών. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει τίποτα.

«Τι έχετε κάνει για να μαζέψετε τις κρατικές δαπάνες;», αναρωτήθηκε. Γιατί δημιουργείτε εκατοντάδες κρατικές δομές; Όπως είπε υπάρχουν περιθώρια μείωσης των δαπανών χωρίς να γίνουν απολύσεις.

Μόνο με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πείσουμε του δανειστές μας για μικρότερα πλεονάσματα. Εμείς μπορούμε να πείσουμε τους δανειστές.

Καμία οικονομία δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια. Αλλά χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση για πείσει τους δανειστές.

Εμείς δεν θα πάμε στην Ευρώπη ως «εκβιαστές» ή το «μαύρο πρόβατο». Αρκετά με τις πολιτικές που προσβάλουν.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαιτείται μια «συμφωνία αλήθειας» για την εφαρμογή ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

«Δεν έχω αυταπάτες, θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια. Πρέπει να νικήσουμε αντιλήψεις και παθογένειες του χθες».

Ο λαός χόρτασε απάτες και αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί αναμέτρηση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι αυτή που φέρει ελπίδα. Η σημερινή κυβέρνηση είναι η τελευταία που θα ανεμίζει κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση δεν λέει πλέον τίποτα στο 90% της κοινωνίας. Δεν ξέρει τι είναι να προσπαθείς να κρατήσεις ζωντανή την επιχείρηση όταν οι πελάτες εξαφανίζονται, ούτε καταλαβαίνει μισθωτούς που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται και ελεύθερους επαγγελματίες που επιβαρύνονται από τις αυξημένες εισφορές.

Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Χρειάζεται συσπείρωση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων.  Πολλοί ρωτάνε γιατί βιαζόμαστε. Οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες αλλά εμείς δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Ούτε φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε, υπογράμμισε.

«Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Δώστε δυνατότητα στους Ελληνες να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουμε. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v