Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλ επίθεση Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στη σημερινή μάχη της Βουλής. Οι «ανακολουθίες» του Αλέξη Τσίπρα, το 4ο μνημόνιο και η δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης. Πώς διαβάζει η Πειραιώς τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Φουλ επίθεση Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό

Για μία ακόμα μία μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της αποψινής μάχης της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

Με φόντο την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup αλλά και τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ είναι να αποδομήσει τα κυβερνητικά επιχειρήματα και να αναδείξει μια σειρά από «ανακολουθίες» του Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί σε τρεις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν: το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «σύντομα και με θετικό πρόσημο», την οριστικοποίηση των μέτρων για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, καθώς και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει εκ νέου την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, μέσω εκλογών, εξηγώντας πως κάθε μέρα που περνά με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κόστος για τη χώρα είναι ολοένα και μεγαλύτερο.

Θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί τη χώρα με «μαθηματική ακρίβεια» στο 4ο μνημόνιο, θα καταγγείλει τον προϋπολογισμό ως άκρως φορομπηχτικό, ενώ θα θελήσει να σταματήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Έμφαση εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δώσει στο γεγονός πως οι υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση, δυσκολεύοντας έτσι τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ωστόσο, θα φανεί αισιόδοξος ότι, εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ο οδικός χάρτης που έχει ήδη προτείνει και θα εφαρμόσει, θα οδηγήσει στην ανάταξη της Ελλάδος. Ως μέσα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, στην αξιωματική αντιπολίτευση προσδιορίζουν τους λιγότερους φόρους, σε συνδυασμό με τις λιγότερες δαπάνες και το αποτελεσματικότερο κράτος, τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης θα καταγγείλει την στάση του πρωθυπουργού όσον αφορά τις παροχές στους συνταξιούχους, ότι «είναι ανέντιμο να παρουσιάζεται κανείς ότι τους δίνει κάτι όταν το 2016 έχει πάρει περισσότερο και το 2017 αναμένεται να πάρει το τριπλάσιο». Η Νέα Δημοκρατία θυμίζει ακόμη τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, σχετικά με το «κοινωνικό μέρισμα» του τότε πρωθυπουργού Σαμαρά, τονίζοντας πως «είναι πλέον σε όλους σαφές ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός που προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να συμμαζέψει τα συντρίμμια της πολιτικής του. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.

«Εν αναμονή πρωθυπουργός»

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, από τις οποίες συμπεραίνουν πως «η ελληνική κοινωνία θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό σε αποδρομή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εν αναμονή πρωθυπουργό». Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τρεις είναι οι σημαντικότερες διαπιστώσεις από τα δημοσκοπικά ευρήματα:

Πρώτον, την καθολική απόρριψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, δεύτερον, την κατάθλιψη της ελληνικής κοινωνίας, με 9 στους 10 πολίτες να αισθάνονται θυμό και 8 στους 10 να νιώθουν φόβο, και τρίτον, την ελπίδα των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, 4 στους 10 πολίτες θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι μόλις 2 στους 10 που παραπέμπουν στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 45% των πολιτών έχει θετική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (το 24% για τον σημερινό πρωθυπουργό).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v