Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά βλέπει τις εκλογές η ΝΔ

Πώς σχολιάζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Οι ενστάσεις, τα ερωτηματικά και οι ερμηνείες των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Πυρ ομαδόν και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πιο κοντά βλέπει τις εκλογές η ΝΔ

«Το παράθυρο των εκλογών άνοιξε ακόμα περισσότερο», ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Στη ΝΔ δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για τον οποίο εκτιμούν ότι βρίσκεται «σε σύγχυση και απόλυτα εγκλωβισμένος». Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και αύξησε τη φορολογία, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, τώρα έρχεται να υποσχεθεί ένα μικρό βοήθημα, προερχόμενο μάλιστα από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αφού θα καθοριστεί επισήμως από τη Eurostat τον Μάρτιο. Και στη συνέχεια, προσθέτουν, «θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».

Η χθεσινή κίνηση του κ. Τσίπρα, κατά τις ίδιες πηγές, αποτελεί και ένα είδος «προσωρινής διεξόδου λόγω της κοινωνικής κατακραυγής για την εφαρμοζόμενη πολιτική», αλλά και πολιτικού μασάζ προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενόψει των δύσκολων που έρχονται. Να αναδείξει, δηλαδή, τις «προσπάθειές του πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε στις διαπραγματεύσεις». Αυτό πάντως, λένε στη ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις πιθανές εκλογές και την πιθανή ηρωική έξοδο που θα θελήσει να κάνει ο πρωθυπουργός ανά πάσα στιγμή.

Και όλα αυτά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017, με γαλάζιο στέλεχος να μην αποκλείει ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη συγκεκριμένη συγκυρία προκειμένου ο δημόσιος διάλογος να επικεντρωθεί στις εξαγγελίες του και όχι στα νέα επώδυνα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών. «Όμως τα θαύματα αντέχουν τρεις μέρες και πολύ σύντομα, ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας, η αλήθεια θα φανεί και πάλι», υποστηρίζει.

Όποιος κοιτάζει πίσω την ιστορία, τονίζουν στη ΝΔ, «θα θυμηθεί με ποιον τρόπο ο κ. Τσίπρας έχει συμπεριφερθεί απέναντι σε φίλους και εχθρούς, στους πολίτες και τους δανειστές, πώς έχει μετατρέψει το δημοψήφισμα από το "όχι" σε "ναι", πώς έχει κάνει το άσπρο-μαύρο. Η αναξιοπιστία του είναι μνημειώδης, γι' αυτό σπεύδουν τώρα να τον δεσμεύσουν και εγγράφως με τα πιο σκληρά μέτρα που υπάρχουν». Καταγγέλλουν δε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι πήγε στο Eurogroup και υπέγραψε κείμενο με το 3,5% για τα πλεονάσματα για χρόνια (χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός τους) και επέστρεψε στην Ελλάδα «για να κάνει τον ανήξερο». Επίσης, αναφέρονται και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «υποκριτικά είπε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Ποιον κοροϊδεύουν; Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», υποστηρίζουν.

Η ελάσσονα αντιπολίτευση

«Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εφαρμόζουν απόλυτα τη λαϊκή ρήση: Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι. Μόνο που το άγριο κάψιμο του λαού μας δεν θα ξεχαστεί με τις προεκλογικού και φιλανθρωπικού τύπου παροχές. Ας είναι βέβαιοι γι' αυτό», σημειώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπενθυμίζοντας ότι την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά πρότεινε πριν ένα μήνα στη Χίο η Φώφη Γεννηματά και το επανέφεραν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του κόμματος πριν από λίγες μέρες.

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «ο πρωθυπουργός με το ένα χέρι μοιράζει λίγους από τους νέους φόρους που βάζει… Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προέρχονταν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα. Όσο για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είναι κάτι που επιβαλλόταν να γίνει όπως επιμόνως ζητούσε όλη αυτή την περίοδο το Ποτάμι».

Για «ξεζούμισμα» του κόσμου, «όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς», καταγγέλλει τον πρωθυπουργό η Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα κάνει λόγο για κύκνειο άσμα του πρωθυπουργού, που σκοπό έχει να σώσει την υστεροφημία του, ενώ το μοναδικό δίλημμα που υπάρχει πλέον -τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση- είναι «οικουμενική ή εκλογές. Ουδέν έτερον».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «προκλητική κοροϊδία» και η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «άρχισε τις παροχές-μαϊμού για να καλύψει το ξεπούλημα της Ελλάδος στα κοράκια του ΔΝΤ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v