Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρεσάρει η ΝΔ για κλείσιμο της αξιολόγησης

Τι περιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση από το σημερινό Eurogroup. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση και οι προσδοκώμενες πολιτικές εξελίξεις. Η επανεμφάνιση Σαμαρά, το χρέος και οι κομματικές δράσεις.

Πρεσάρει η ΝΔ για κλείσιμο της αξιολόγησης

Μικρό καλάθι κρατά η ΝΔ για το σημερινό Eurogroup και την πορεία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, μολονότι στην οδό Πειραιώς κρατούν στάση αναμονής και ευελπιστούν ότι μέχρι την ύστατη ώρα, μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη πρόοδος. Το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση είναι «κλείστε τώρα την αξιολόγηση, γιατί κάθε μέρα που περνά λειτουργεί σε βάρος της χώρας μας».

Μέχρι σήμερα, αναφέρουν κομματικές πηγές, έχει αποδειχθεί ότι «οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα  σε νέα επώδυνα μέτρα. Σχεδόν 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, ο δημοσιονομικός “κόφτης” σε μισθούς και συντάξεις και ένα αιώνιο υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία», σημειώνουν.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι «όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, τόσο πιο κοντά έρχεται το… πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής οικονομίας». Ωστόσο, θέλοντας να προλάβουν πιθανούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως σε περίπτωση θετικής έκβασης, «δεν θα είναι νίκη της κυβέρνησης αλλά επικράτηση του αυτονόητου».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον μπούσουλα, χρόνος δεν υπάρχει για μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές γνωρίζουν ότι είναι με την πλάτη στον τοίχο, γι’ αυτό η πίεση θα είναι πολύ μεγάλη και δεν αποκλείω να έχουμε άμεσα πολιτικές εξελίξεις», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Ατύχημα ή ανάγκη»

Τη δημόσια επανεμφάνισή του έκανε χθες και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (Βραδυνή), ο οποίος, σταθερά σε σκληρή γραμμή, τόνισε: «Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακίνησε ξανά σενάρια πολιτικών εξελίξεων, αν το ΔΝΤ επιμείνει σε νέα μέτρα. Το μήνυμα απευθύνεται μόνο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ… Δεν νομίζω ότι φοβερίζει κανέναν εκτός Ελλάδος. Μάλλον τους δικούς του φοβερίζει έμμεσα, ώστε να πειστούν ξανά και να ψηφίσουν ξανά τα πολύ χειρότερα από όσα ξόρκιζαν παλιά. Όμως, οι εκλογές δεν γίνονται πάντα από σχέδιο ή από επιλογή... Μπορεί να επισυμβούν και από “ατύχημα” ή από “ανάγκη”», ανέφερε.

Στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού χρέους. Παραπέμπουν στη σχετική απόφαση του Eurogroup του 2012, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση «αναζητά μια σανίδα σωτηρίας, έχοντας αναγάγει το χρέος σε ένα προπέτασμα για να κρύψει την ανικανότητά της», ενώ υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη σχετική ρύθμιση «από μόνη της δεν λέει τίποτα, αν δεν συνοδεύεται από μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξη. Κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του δεν είναι σε θέση να φέρουν». 

Κομματικές δράσεις

Στο μεταξύ, σε εντατικούς ρυθμούς λειτουργεί ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, κινούμενος ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα.

Έτσι, μετά την Αθήνα, συνεχίστηκαν στην Κρήτη τα σεμινάρια στελεχών για την επιμόρφωσή τους πάνω σε ζητήματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής, διοίκησης, ηγεσίας, επικοινωνίας και πολιτικής στρατηγικής. Στα σεμινάρια μετέχουν μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και επιλεγμένα γαλάζια στελέχη και εισηγητές είναι πανεπιστημιακοί και γνωστοί επαγγελματίες.

Την ίδια ώρα, κλιμάκια του κόμματος περιοδεύουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και ειδικά στη Δυτική Αθήνα, όπου επισκέπτονται μαζικούς χώρους και παρουσιάζουν τους βασικούς άξονες της «Συμφωνίας Αλήθειας». Ταυτόχρονα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με νυν και παλαιότερα μέλη του κόμματος, για την ενημέρωσή τους για τη στρατηγική και τον πολιτικό λόγο της ΝΔ, σε μια προσπάθεια συνεχούς ενεργοποίησής τους.

Με αφορμή, εξάλλου, την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η ΝΔ αποφάσισε να διοργανώσει μια εβδομάδα θεματικών παρεμβάσεων για Άτομα με Αναπηρία. Η αρχή θα γίνει με ξενάγηση παιδιών σχολείων ΑμεΑ στη Βουλή από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος, εντείνονται οι προσπάθειες για την προώθηση της Κάρτας Μέλους του κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ενεργοποιηθεί ήδη οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος ενώ αυτή τη βδομάδα ξεκινάει και η ιντερνετική καμπάνια του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v