Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για άσυλο στον Τούρκο από την κυβέρνηση

Την πάγια θέση σε σχέση με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς επικαλείται το Μαξίμου για την κίνησή αυτή. Εντονη η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ που μιλά για «πολιτική απόφαση». Η αντίδραση στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για άσυλο στον Τούρκο από την κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Οπως αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».

Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών

Νωρίτερα είχε αντιδράσει έντονα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, ενώ σημείωνε ότι «η Ελλάδα με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες».

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Πομπώδεις τίτλοι όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα» φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές σελίδες μεγάλων ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να μεταδώσει τη σχετική είδηση, με έκτακτο δελτίο. «Η Ελλάδα έδωσε άσυλο στον έναν από τους πραξικοπηματίες» αναφέρουν στο ρεπορτάζ, με συνεχείς συνδέσεις της ανταποκρίτριας τους από την Αθήνα.

Και το Haber Turk διέκοψε τη ροή του προγράμματός του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Antenna. «Από τους 8 στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 8ης Ιουλίου και διέφυγαν στην Ελλάδα, δόθηκε άσυλο στον έναν», σημειώνει το τουρκικό κανάλι, αναμεταδίδοντας μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα στο κανάλι του στο Twitter.

«Σκανδαλώδης η απόφαση της Ελλάδας» επισημαίνει η Hurriyet, «Σεισμός σε Αγκυρα - Αθήνα: Η Ελλάδα τον αποδέχτηκε» γράφει η Milliyet, ενώ η Sabah τονίζει: «Είναι στρατιώτης: απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Real, θεωρείται βέβαιο ότι οδεύει προς ματαίωση το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να παγώσουν και οι επόμενες συναντήσεις που προγραμματίζονταν μεταξύ κρατικών αξιωματούχων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v