Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΑΧΕ για μεγέθη ΕΛΤΕΧ, Τ. Ολυμπιακή και Άβαξ

Την αισιοδοξία τους για το μέλλον των Ελληνικής Τεχνοδομικής, Τεχνικής Ολυμπιακής και J&P Άβαξ, μετά το ”δύσκολο” -σχετικά– μεταολυμπιακό 2005, εκφράζουν οι αναλυτές στα πρωινά τους reports, όπου σχολιάζουν τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν οι τρεις όμιλοι για το 2005. Πώς σχολιάζουν Marfin, HSBC, Π&Κ, Alpha Finance.

Οι ΑΧΕ για μεγέθη ΕΛΤΕΧ, Τ. Ολυμπιακή και Άβαξ
Την αισιοδοξία τους για το μέλλον των Ελληνικής Τεχνοδομικής, Τεχνικής Ολυμπιακής και J&P Άβαξ, μετά το ”δύσκολο” -σχετικά– μεταολυμπιακό 2005, εκφράζουν οι αναλυτές στα πρωινά τους reports, όπου σχολιάζουν τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν οι τρεις όμιλοι για το 2005.

Επισημαίνουν επίσης πως οι διαγωνισμοί για νέα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις για έργα από το Δ’ ΚΠΣ, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου.

Η Ελληνική Τεχνοδομική ανακοίνωσε κάμψη 24,93% στον κύκλο εργασιών και αύξηση 20,26% στα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας σε επίπεδο ομίλου.

Ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής εμφάνισε αύξηση 12,71% στον κύκλο εργασιών και σημαντική ενίσχυση 108,6% στα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά την J&P Άβαξ, παρουσίασε μείωση 23,89% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και κάμψη 38,2% στα κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου.

- Ελληνική Τεχνοδομική

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει η Marfin Analysis την κάμψη σε επίπεδο εσόδων της Ελληνικής Τεχνοδομικής, καθώς το 2005 ήταν µια απαιτητική χρονιά για τις κατασκευαστικές εταιρίες µετά το πέρας τον Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Από την άλλη, η κερδοφορία ενισχύθηκε από χρηµατοοικονοµικά, χαµηλότερη φορολογία και χαµηλότερα δικαιώµατα µειοψηφίας, επισημαίνει η Marfin Analysis.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τεχνοδομικής, τα οποία και αποδίδει στις βελτιωμένες επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2005 για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ παραμένει θετική για την Ελληνική Τεχνοδομική, καθώς αναμένει βελτιωμένο outlook στο πλαίσιο της αύξησης του ανεκτέλεστου υπολοίπου και της προβλεπόμενης ανάκαμψης στα έργα υποδομής της χώρας.

Η Alpha Finance επισημαίνει πως το 2005 ήταν γενικότερα ένα δύσκολο έτος για τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ συμπληρώνει πως παραμένει αισιόδοξη για την πορεία του, αφενός εν όψει των διαγωνισμών για τα νέα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και αφετέρου των επιδοτήσεων από το Δ’ ΚΠΣ.

Υψηλότερα του αναμενομένου κινήθηκε η λειτουργική κερδοφορία της Ελληνικής Τεχνοδομικής, κυρίως λόγω της καλύτερης των προβλέψεων επίδοσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2004, αναφέρει η HSBC, υπενθυμίζοντας παράλληλα την κυκλικότητα που επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών.

Επίσης, η HSBC αναφέρει πως η αύξηση των καθαρών κερδών για τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής είναι αποτέλεσμα κυρίως του χαμηλότερου συντελεστή φορολόγησης, αλλά και των δικαιωμάτων μειοψηφίας (λόγω της απορρόφησης της Άκτωρ).

Η HSBC σημειώνει παράλληλα πως ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω ανάκαμψη στην κερδοφορία την περίοδο 2006-2007 στο πλαίσιο νέων έργων, επισημαίνοντας ότι τα ”καλά νέα” έχουν ήδη προεξοφληθεί και αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής (έχει ενισχυθεί κατά 29% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα).

- J&P Άβαξ

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων της σε επίπεδο κερδών χαρακτηρίζει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τα αποτελέσματα της J&P Άβαξ, ενώ επισημαίνει πως η σημαντική βελτίωση στο ανεκτέλεστο (ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ) δημιουργεί ”υγιείς” ενδείξεις για βελτιωμένες επιδόσεις από το 2006 και μετά. Παράλληλα, αναφέρει πως παραμένει θετική για την εταιρία.

- Τεχνική Ολυμπιακή

Στις ”ισχυρές” επιδόσεις της TOUSA αναφέρεται η Alpha Finance, σημειώνοντας παράλληλα πως σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του ομίλου στην εγχώρια αγορά, ήταν ”αδύναμες”. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε σημειώνει ότι η Μοχλός εμφανίζει ζημίες ύψους 20 εκατ. ευρώ (από κέρδη 7 εκατ. ευρώ το 2004), με το Καζίνο Πόρτο Καρράς να βρίσκεται σε break even.

Σε επίπεδο μητρικής, η Τεχνική Ολυμπιακή κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 3 εκατ. ευρώ (από ζημίες 12 εκατ. ευρώ του 2004), κυρίως λόγω κεφαλαιουχικών κερδών που προέκυψαν από την πώληση ποσοστού στην TOUSA, σημειώνει η Alpha Finance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v