Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μικτή υποδοχή από αναλυτές σε αποτελέσματα

Μικτά σχόλια προκάλεσαν εκ μέρους των αναλυτών τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Εντονα αρνητικά τα σχόλια από τη Morgan Stanley, ενώ θετικές εμφανίζονται Alpha Finance και Π&Κ και ενδιάμεση στάση κρατούν οι Credit Suisse και Εγνατία. Εξάλλου, για οικονομίες στις υπάρχουσες μονάδες, έκανε λόγο η διοίκηση της ΔΕΗ στο χθεσινό conference call, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να οδηγηθεί σε ”φυσική συνταξιοδότητη” προσωπικού και όχι σε εθελουσία έξοδο.

ΔΕΗ: Μικτή υποδοχή από αναλυτές σε αποτελέσματα
Τη σύσταση underweight θέτει η Morgan Stanley με τιμή στόχο τα 16 ευρώ, σε έκθεσή της με ημερομηνία 29 Μαρτίου όπου δεν κρύβει την απαισιοδοξία της για τις προοπτικές της ΔΕΗ. Κατά τον οίκο, το 2006 θα μπορούσε να είναι μία ακόμη απογοητευτική χρονιά και θα μπορούσε να σημάνει την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της κερδοφορίας στην επιχείρηση.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley τα τιμολόγια είναι και θα παραμείνουν στο άμεσο μέλλον υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ και στον έλεγχο του κόστους οι επιδόσεις της διοίκησης χαρακτηρίζονται ”φτωχές”.

”Γρίφο” αποτελεί σύμφωνα με την Credit Suisse η επενδυτική περίπτωση της ΔΕΗ (καθώς εμπεριέχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές ειδήσεις οι οποίες και αναμένεται να διατηρήσουν τη μεταβλητότητα) για την οποία διατηρεί τη σύσταση ”αγορά” και την τιμή - στόχο των 20 ευρώ.

Η Credit Suisse διατυπώνει τέσσερα σενάρια για την τιμή - στόχο της ΔΕΗ, με το ”κεντρικό” σενάριο να δίνει τιμή στα 21,6 ευρώ.

Ο ξένος οίκος εκτιμά πως τα χειρότερα για τη ΔΕΗ έχουν περάσει, ενώ αναφερόμενη στα μεγέθη που ανακοίνωσε η Επιχείρηση για το 2005 εκτιμά πως είναι τα χαμηλότερα που έχει εμφανίσει η ΔΕΗ, τονίζοντας πως αποτυπώνουν την αδυναμία της όσον αφορά στον μηχανισμό των τιμολογίων.

Θετική είναι η άποψη της Alpha Finance η οποία εκτιμά ότι οι πιθανές αυξήσεις των τιμολογίων υπεράνω των εκτιμήσεων θα αυξήσουν την κερδοφορία της επιχείρησης και παραμένει θετική για τον τίτλο.

”Σκληρή” θα είναι η διετία 2006- 2007 για τη ΔΕΗ εκτιμά η Εγνατία, λόγω των τρεχουσώντιμών του πετρελαίου και δεδομένου ότι το business plan θα πάρει αρκετό καιρό για να υλοποιηθεί. Η χρηματιστηριακή αν και θεωρεί ότι πιθανόν θα προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το 2006 σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, εντοπιζει και θετικούς καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της αποτίμησης αν συνυπολογιστούν ορισμένες παράμετροι του business plan.

Ως αρνητική εξέλιξη επισημαίνει η Π&Κ την συνεχιζόμενη αύξησης των μισθών, τα περαιτέρω έξοδα για λιγνίτη, τα υψηλά κόστη καυσίμων και τον υψηλό δανεισμό. Συνολικά η Π&Κ παραμένει μακροπρόθεσμα θετική για την ΔΕΗ, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή θα περιμένει την πλήρη παρουσίαση του business plan τον επόμενο μήνα.

Το conference call

Εξάλλου, οι οικονομίες από τις αλλαγές των υπαρχόντων εργοστασίων σε άλλα, περισσότερο αποδοτικά και τη διασύνδεση των Κυκλάδων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 30- 70 εκατ. ευρώ μετά από 2- 3 χρόνια. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων η διοίκηση της ΔΕΗ κατά το χθεσινό conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα κόστη προσωπικού, η διοίκηση για μία ακόμη φορά απέκλεισε μια εθελούσια έξοδο, προτιμώντας την σταδιακή (φυσική) συνταξιοδότηση που θα οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού από τις 27.500 σήμερα στις 25.000 μετά από 4- 5 χρόνια. Οι αυξήσεις στους μισθούς για το 2006 θα είναι μικρότερες έναντι των περσινών, αλλά και πάλι υπεράνω του πληθωρισμού.

Η διοίκηση της ΔΕΗ περιμένει ”ξεκλείδωμα” των τιμολογίων, καθώς υποστηρίζει πως η παρούσα δομή τους δεν είναι διατηρήσιμη. Για το οικονομικό έτος 2006 προβλέπεται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του όγκου στο 5%. Αν και το κόστος εκπομπών διοξειδίου αναμένεται να μην εμφανίσει αύξηση από το 2005, είναι πιθανόν τα οφέλη να αντισταθμιστούν από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα επίσης με τα όσα ελέχθησαν το ενδιαφέρον για επέκταση στα Βαλκάνια εμφανίζεται ανανεωμένο.

Όπως άλλωστε έγινε γνωστό, η μελέτη για το real estate της επιχείρησης αναμένεται από το σύμβουλο πριν τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v