Goldman Sachs: ”Top picks” οι Εθνική και Πειραιώς

Οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς αποτελούν τα δύο top picks της Goldman Sachs μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει ο ξένος οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 27 Μαρτίου, όπου αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 6% και 12% για το 2006 και το 2007.

Goldman Sachs: ”Top picks” οι Εθνική και Πειραιώς
Οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς αποτελούν τα δύο top picks της Goldman Sachs μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει ο ξένος οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 27 Μαρτίου και τίτλο ”Γιατί συνεχίζουν να μας αρέσουν οι ελληνικές τράπεζες”.

Στον απόηχο των πολύ δυνατών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2005, της βελτιωμένης μακροοικονομικής εικόνας, καθώς και των υψηλών επιτοκίων, η Goldman Sachchs αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 6% και 12% για το 2006 και το 2007, αντίστοιχα.

Περιμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες να ”παραδώσουν” πολύ καλά κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με τις ευρωπαϊκές για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Συμπληρώνουν δε ότι με βάση τις νέες τις εκτιμήσεις, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται 12,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2007 (υποδηλώνει premium της τάξης του 16% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών), γεγονός το οποίο δικαιολογείται πλήρως από τον προβλεπόμενο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή μεσοβραχυπρόθεσμα.

Ειδικότερα και όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, ο ξένος οίκος εκτιμά πως διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και αναδιάρθρωσης. Επισημαίνει δε πως θέτει τη ”δίκαιη τιμή” στα 30,8 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 22% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”buy”.

Για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει πως η ανταπόκρισή της στην αναδιάρθρωση αλλά και στις μεταβολές των επιτοκίων δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως, ενώ σημειώνει πως θέτει τη ”δίκαιη τιμή” στα 47,3 ευρώ, ποσό που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 19% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”buy”.

Σχετικά με τη Eurobank, η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση ”hold”, εκτιμά ότι είναι πλήρως αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ σημειώνει πως θέτει τη ”δίκαιη τιμή” στα 32,5 ευρώ (περιθώριο ανόδου μόλις 1% από τα τρέχοντα επίπεδα).

Τέλος, όσον αφορά στην Alpha Bank, για την οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”sell”, αναφέρει πως αποτελεί τη λιγότερο προτιμητέα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ χαρακτηρίζει ”φιλόδοξο” το σχέδιο της τράπεζας για την επέκτασή της στη ΝΑ. Ευρώπη. Θέτει δε τη ”δίκαιη τιμή” στα 29,5 ευρώ (υποδηλώνει περιθώριο πτώσης 2% από τα τρέχοντα επίπεδα).

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (27 Μαρτίου) στα 25 ευρώ, της Εθνικής στα 39,58 ευρώ, της Eurobank στα 31,36 ευρώ και της Alpha Bank στα 30,14 ευρώ.

Εξάλλου, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από την αύξηση των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τους ισολογισμούς τους που χαρακτηρίζονται από χαμηλή μόχλευση (οι καταθέσεις δανείων είναι στο περίπου 100% έναντι 150% των ευρωπαϊκών τραπεζών), καθώς και το υψηλό ποσοστό καταθέσεων (50%-60% συνολικά).

Συμπληρώνει, επίσης, πως οι εκτιμήσεις της έχουν βασιστεί στις προβλέψεις των οικονομολόγων της για νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι στο τέλος του έτους αναμένεται να διαμορφωθούν στο 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v