Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ναι μεν αλλά...”, από Morgan Stanley για τράπεζες

Tη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Alpha Bank επαναδιατυπώνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες με ημερομηνία 22 Μαρτίου, όπου αν και επισημαίνει τις υψηλότερες των συγκλινουσών εκτιμήσεις της για το 2006, εκφράζει επιφυλάξεις για τις προοπτικές τους στα έτη 2007- 2008.

”Ναι μεν αλλά...”, από Morgan Stanley για τράπεζες
Την Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει η Morgan Stanley μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Μαρτίου και τίτλο ”Παιχνίδι συγκυρίας (momentum play) με ανοδικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη Εθνικής και Alpha για το 2006”.

Ο ξένος οίκος επισημαίνει πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί top pick της, ενώ θέτει την τιμή-στόχο στα 44,7 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Για τη μετοχή της Alpha Bank η Morgan Stanley επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”overweight” και την τιμή-στόχο των 30,9 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 5,5% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τέλος για την Eurobank διατηρεί τη σύσταση ”underweight” και την τιμή-στόχο των 29 ευρώ, η οποία και υποδηλώνει περιθώριο πτώσης 11,3% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το βασικό πρόβλημα με τη Eurobank είναι πως είναι παγιδευμένη στην ίδια της την επιτυχία”, αναφέρεται στην έκθεση. Αν η τράπεζα προχωρήσει, δεδομένης της επάρκειας που απολαμβάνει τώρα, λόγω και της πρώτης θέσης που κατέχει στον καταναλωτικό δανεισμό, θα αντιμετωπίσει αρνητικό μίγμα ενεργητικού και υποχρεώσεων.

Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο, η Eurobank έχει το υψηλότερο κόστος καταθέσεων, οπότε ωφελείται λιγότερο από την αύξηση των επιτοκίων. Η διοίκηση της τράπεζας γνωρίζει τις προκλήσεις και στρατηγική της είναι η επανάληψη του μοντέλου που εφάρμοσε στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη, επισημαίνει η έκθεση. Αν και η Morgan Stanley αναγνωρίζει τις μεγάλες ικανότητες της διοίκησης, θεωρεί ότι το περιβάλλον στα Βαλκάνια είναι πιο ανταγωνιστικό από ό,τι ήταν το αντίστοιχο ελληνικό όταν ξεκινούσε το χτίσιμο του franchise.

Η Εθνική παραμένει το καλύτερο ”όνομα” να κατέχει κανείς ανάμεσα στις τρεις τράπεζες, αναφέρει ο οίκος, καθώς επισημαίνει ότι προσφέρει upside σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών, αμυντικά χαρακτηριστικά, υπομοχλευμένο ισολογισμό, μειούμενο προσωπικό και υπερβάλλοντα κεφάλαια.

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση Overweight για την Alpha Bank, καθώς παρά το ότι έχει πλησιάσει σημαντικά την τιμή στόχο θεωρεί ότι έχει περιθώριο σε επίπεδο κερδοφορίας. Παράλληλα επισημαίνει ότι η Alpha παραμένει η φθηνότερη τράπεζα σε όρους πολλαπλασιαστή. Ωστόσο εκτιμά ότι το discount έναντι των υπολοίπων τραπεζών θα μειωθεί καθώς ενισχύει τη θέση της στη λιανική πίστη.

Αντίθετα, για τη Eurobank η σύσταση παραμένει σε underweight αφού, παρά τα έξοχα αποτελέσματα και την ικανή διοίκηση η Morgan Stanley θεωρεί ότι οι προοπτικές της τράπεζας υπερεκτιμώνται, ενώ βλέπει μικρό περιθώριο για κέρδη και επισημαίνει το premium με το οποίο διαπραγματεύεται έναντι των ανταγωνιστών της.

Η Morgan Stanley αναρωτιέται για την πιθανότητα να είναι υπερβολικά αισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές των τραπεζών. Ανέκδοτα στοιχεία για την πορεία των μεγεθών ορισμένων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς) καταδεικνύουν πως το Momentum είναι ακόμη ισχυρό σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για στεγαστικά. Ωστόσο, επισημαίνει η Morgan Stanley αυτό το momentum δεν υπάρχει για όλες τις τράπεζες.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, οι συγκλίνουσες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις είναι υπερβολικά υψηλές κυρίως σε ό,τι αφορά τα έτη 2007- 2008.

O διεθνής οίκος προβλέπει ότι η Alpha Bank θα καταγράψει το 2006 την υψηλότερη αύξηση στις χορηγήσεις καταναλωτικής πίστης (19%), με την Εθνική και την Eurobank να ακολουθούν με ποσοστό αύξησης 15% αντίστοιχα.

Παράλληλα προβλέπει ότι ο ρυθμός χορήγησης στεγαστικών δανείων το 2006 της Eurobank θα διαμορφωθεί στο 12%, έναντι 11% της Alpha και 10% της Εθνικής.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής προβλέπονται στα 1,008 δισ. ευρώ το 2006, ενώ της Alpha στα 643 εκατ. και της Eurobank στα 639 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (21 Μαρτίου) στα 40,50 ευρώ, της Alpha Bank στα 30,60 ευρώ και της Eurobank στα 32,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v