Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέλος της αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου;

Φάση αξιόλογης διόρθωσης και τέλος της αυτοτροφοτούμενης ανοδικής τάσης εντοπίζει η Εμπορική Χρηματιστηριακή σε τεχνική της ανάλυση (3/3), επισημαίνοντας ότι η έκταση της διόρθωσης θα εξαρτηθεί από την αντοχή της ζώνης των 4.050-4.000 μονάδων, ενώ βραχυπρόθεσμα οι 4.140 και 4.170 μονάδες μετατράπηκαν σε αντιστάσεις.

Το τέλος της αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου;
Σε φάση αξιόλογης διόρθωσης εισήλθε η αγορά κατά την Εμπορική Χρηματιστηριακή με την υποχώρηση χαμηλότερα των 4.130 μονάδων. Η έκταση της διόρθωσης, σημειώνει, θα εξαρτηθεί από την αντοχή της ζώνης στήριξης των 4.050–4.000 μονάδων, ενώ βραχυπρόθεσμα οι 4.140 και 4.170 μονάδες μετατράπηκαν σε αντιστάσεις.

Η καθοδική διάσπαση των 4.130 μονάδων (όρια ανοδικής trendline των τελευταίων εβδομάδων) έδωσε τέλος στην αυτοτροφοδότηση της ανοδικής τάσης.

”Εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό να δοκιμαστεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αντοχή της επόμενης αξιόλογης ζώνης στήριξης των 4.050– 4.000 μονάδων. Αν διασπαστεί, ο Γ.Δ. θα προσπαθήσει να βρει νέο σημείο ισορροπίας στις επόμενες στηρίξεις των 3.940 και 3.875 μονάδων”, αναφέρει η Εμπορική.



Η ζώνη τιμών 4.140–4.170 μονάδων αποτελεί πλέον την πλησιέστερη περιοχή αντίστασης, η οποία δύσκολα θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον. Η επόμενη ζώνη βρίσκεται στις 4.250–4.270 μονάδες. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τα σενάρια που αναφέρονταν σε υπέρβαση των 4.300 και προσέγγιση της επόμενης (και ιδιαίτερα ισχυρής) ζώνης στήριξης των 4.450–4.500 μονάδων, είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον στις προσεχείς εβδομάδες, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Οι όγκοι συναλλαγών στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (που κινήθηκαν έντονα πτωτικά) ήταν αυξημένοι, ένδειξη που δημιουργεί δικαιολογημένους προβληματισμούς για το κατά πόσον η πτώση των τιμών που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια κίνηση που θα ολοκληρωθεί σε λίγες συνεδριάσεις ή σηματοδοτεί την είσοδο της αγοράς σε φάση έντονων παλινδρομήσεων με πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση για ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα (σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες).

Το πρόσφατο υψηλό των 4.270,96 μονάδων αποτελεί πλέον βραχυπρόθεσμα τοπική κορυφή και μένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει παράλληλα και το σημείο κορύφωσης του ανοδικού κύματος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 από τις 3.240 μονάδες.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το ελάχιστο ποσοστό διόρθωσης 33% αυτού του ανοδικού κύματος προσδιορίζεται στις 3.925 μονάδες. Θεωρούμε όμως αρκετά ριψοκίνδυνη και πρόωρη μια τέτοια εκτίμηση, καθώς ακόμη δεν έχει τεσταριστεί η πρώτη ζώνη στήριξης των 4.050–4.000 μονάδων.

Οι βραχυχρόνιοι ταλαντωτές απομακρύνθηκαν από τις υπεραγορασμένες περιοχές, αλλά παρά την αξιόλογη υποχώρηση του υποκείμενου δείκτη, δεν έχουν προσεγγίσει υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Να επισημάνουμε ότι (με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων) επιβεβαιώθηκαν οι έντονα αρνητικές αποκλίσεις των τεχνικών δεικτών.

Επανειλημμένα έχουμε αναφέρει ότι σε ανοδική τάση διαρκείας, οι αρνητικές ενδείξεις των τεχνικών δεικτών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη μόνον αν συνοδεύονται από διασπάσεις αξιόλογων στηρίξεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διάσπαση των 4.130 μονάδων ήταν το σημείο stop profit (ή stop loss, αν προτιμάτε).

Οι σημαντικότεροι ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ακόμη κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του έτους και αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η συμπεριφορά τους στο άμεσο μέλλον. Αν διατηρήσουν την ανοδική τους κατεύθυνση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκτονωθούν σύντομα (ίσως και σήμερα) οι πτωτικές πιέσεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Στην αντίθετη περίπτωση, αυξάνονται οι πιθανότητες να διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα στο Χ.Α.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική για το προσεχές πενθήμερο, η Εμπορική ”προτείνει” επιλεκτικές τοποθετήσεις σε προεπιλεγμένες ποιοτικές μετοχές, αποφυγή αγορών σε διάρκεια έντονων ανοδικών αντιδράσεων, μείωση θέσεων σε ενδεχόμενες απότομες ανοδικές εξάρσεις και σε πιθανές προσεγγίσεις περιοχών αντίστασης, σταδιακή αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων υπέρ των ποιοτικών μετοχών, καθώς στην πρόσφατη υποχώρηση πιέστηκε το σύνολο της αγοράς.

Θεωρούμε ότι οι πρώτες που θα αντιδράσουν θα είναι αυτές που ”πρωταγωνίστησαν” το τελευταίο διάστημα τόσο από πλευράς θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων (θεμελιώδης ανάλυση) όσο και από πλευράς ισχυρού momentum σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (τεχνική ανάλυση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v