Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Υποβαθμίζουν Goldman Sachs, Citigroup

Σε υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 11,60 ευρώ, από τα 12,20 ευρώ, προχώρησε η Goldman Sachs, σε συνέχεια της πτωτικής αναθεώρησης των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή. Διατηρεί σύσταση ”in-line”. Στα 10,80 ευρώ μείωσε νωρίτερα την τιμή-στόχο η Citigroup.

ΕΛΠΕ: Υποβαθμίζουν Goldman Sachs, Citigroup
Σε υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 11,60 ευρώ, από τα 12,20 ευρώ, προχώρησε η Goldman Sachs, σε συνέχεια της πτωτικής αναθεώρησης των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα και η Citigroup προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ (στα 10,80 ευρώ από τα 11 ευρώ) διατηρώντας τη σύσταση ”sell”, καθώς αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σε ό,τι αφορά την Goldman Sachs, όπως αναφέρει το Dow Jones, μείωσε τις προβλέψεις της λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότερα των αναμενομένων κέρδη διύλισης του τέταρτου τριμήνου του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2006 στα 0,88 ευρώ, από 1,01 ευρώ, και του 2007 στα 0,91 ευρώ, από τα 1,04 ευρώ.

Διατηρεί πάντως τη σύσταση ”in-line”, ενώ επισημαίνει ότι θα προτιμούσε να επενδύσει στα διυλιστήρια μέσω της ΡΚΝ, δεδομένης της ”ελκυστικής” αποτίμησής της, των προοπτικών αναδιάρθρωσης που διαθέτει, αλλά και της κερδοφόρου ανάπτυξής της.

Από την πλευρά της η Citigroup στην έκθεσή της επεσήμανε πως αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις της ώστε να συμπεριλάβει τα ”αδύναμα” περιθώρια διύλισης, όπως καταγράφονται στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της κατά 11% για τα καθαρά κέρδη του 2006 (στα 265 εκατ. ευρώ), κατά 4% για τα καθαρά κέρδη του 2007 (στα 263 εκατ. ευρώ) και κατά 8% για τα καθαρά κέρδη του 2008 (στα 248 εκατ. ευρώ).

Εξάλλου, χαρακτηρίζει αδύναμα τα ”καθαρά” αποτελέσματα των ΕΛΠΕ αν αφαιρέσει τα κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Από την άλλη, ο οίκος αναφέρεται με θετικά λόγια στο μέρισμα που θα προτείνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ, αφού ξεπερνά τις προβλέψεις του. Ακόμα, επισημαίνει πως με δεδομένο το ”βαρύ” επενδυτικό πρόγραμμα του 1,6 δισ. ευρώ ένα τέτοιο μέρισμα είναι απίθανο να επαναληφθεί το 2006.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα 12,52 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v