Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: ”Ναι μεν, αλλά...” από αναλυτές για μεγέθη

Ισχυρά χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων οι χρηματιστηριακές, αν και δεν διστάζουν να εκφράσουν την επιφυλάκτικότητά τους για την πορεία των επενδύσεων και την εικόνα των περιθωρίων στο 2006.

ΕΛΠΕ: ”Ναι μεν, αλλά...” από αναλυτές για μεγέθη
Πολύ ισχυρά χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων λόγω των περιθωρίων κέρδους από διύλιση που ανήλθαν σε επίπεδο-ρεκόρ, του ελέγχου των λειτουργικών δαπανών και των σημαντικών οφελών από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Εξαιρουμένων των τελευταίων, τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, επαναλαμβάνοντας τη σύστασή της για ”οverweight” και τιμή-στόχο στα 13 ευρώ.

Χαμηλότερα των προβλέψεων της CSFB ήταν τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου των ΕΛΠΕ. Ο οίκος περικόπτει τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 και του 2006 κατά 11% και 2%, αντίστοιχα, αν και όπως επισημαίνει, παραμένει και πάλι υπεράνω των συγκλινουσών εκτιμήσεων. Διατηρεί τη σύσταση ”underperform” με τιμή-στόχο τα 11 ευρώ.

Η Merrill Lynch σε έκθεσή της (22/02) χαρακτηρίζει τα μεγέθη δ΄ τριμήνου 2005 των ΕΛΠΕ ανάλογα των προβλέψεών της, διατηρώντας τη σύσταση ”neutral”.

Ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει κατά 4% τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη 2006 της εισηγμένης. Τα κέρδη ανά μετοχή 2006 προβλέπονται στα 0,75 ευρώ και στα 0,51 ευρώ για το 2007.

Η Marfin αποδίδει τη σημαντική αύξηση των κερδών στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και συνεπώς στην αύξηση του επιπέδου αποτίμησης των αποθεμάτων. Κατά τα άλλα, η Marfin επισημαίνει πως οι επενδύσεις προχωρούν αρκετά αργά και πως ο αρχικός στόχος για EBITDA 35-50 εκατ. ευρώ στο 2006 από την ηλεκτροπαραγωγή φαίνεται ακατόρθωτος. Με μια πρώτη ματιά η Marfin δεν βλέπει να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της, ενώ παραμένει επιφυλακτική έναντι του κακού ξεκινήματος των περιθωρίων διύλισης στο 2006.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κόστους, η EFG Securities πως οι προσπάθειες είναι υπαρκτές, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακά. Παρ’ όλα αυτά, χαρακτηρίζει τις κινήσεις της διοίκησης ”θετικό σημάδι”.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν καλά αποτελέσματα χρήσης για το 2005, παρατηρεί η Π&Κ στο πρωινό της report αναφέροντας ότι τα καλά αποτελέσμαατα προήλθαν από τις υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και τα υψηλά - αν και μεταβλητά- περιθώρια διύλισης.

Η Eurocorp διατηρεί την τιμή – στόχο των 15 ευρώ και τη σύσταση ”buy”, ενώ τονίζει ότι τα μεγέθη δ΄ τριμήνου ακολούθησαν τις τάσεις του υπολοίπου έτους.

Παράλληλα προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ΕΛΠΕ θα καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση 20% έως το 2009. Τα προ φόρων κέρδη 2006 προβλέπεται να ανέλθει στα 439 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v