Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Χατζηδάκης: Γιατί τρέχει η Εθνική Τράπεζα

Διορθωτικά κινήθηκε στο σύνολο της η χρηματιστηριακή εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται την Παρασκευή στις 4.116,27 μονάδες μειωμένος κατά 0,78% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο σχόλιο ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μ. Χατζηδάκης: Γιατί τρέχει η Εθνική Τράπεζα
Διορθωτικά κινήθηκε στο σύνολο της η χρηματιστηριακή εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται την Παρασκευή στις 4.116,27 μονάδες μειωμένος κατά 0,78% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο σχόλιο ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 352,3 εκ. ευρώ μειωμένες κατά 18% ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 24,5 εκ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία μειώνοντας τις εισροές από την αρχή του έτους στα 19,7 εκ. ευρώ.

Με σύμμαχο τα θετικά αποτελέσματα και την διεθνή τάση ο Γενικός Δείκτης κάλυψε σχεδόν το ήμισυ των απωλειών που εμφάνισε στο μέσον της εβδομάδας και με νέες δυνάμεις ανακατέλαβε την ζώνη στήριξης των 4.100 μονάδων.

Το κυριότερο όμως είναι, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, η αξιοσημείωτη διόρθωση που προηγήθηκε στην μεσαία κεφαλαιοποίηση αποφορτίζοντας το επικίνδυνα υπεραισιόδοξο κλίμα ανατιμητικής κερδοσκοπίας που είχε αρχίσει να εγκαθίσταται στην αγορά.

Πλέον η αγορά έχει ρευστότητα στην άκρη από τις ήπιες πωλήσεις στο ξεκίνημα της εβδομάδας για την κατοχύρωση κερδών και την μείωση του ρίσκου και επομένως σε κάθε πτωτική κίνηση θα υπάρχει ”πλάτη αγοραστών” που θα επιθυμήσουν να ξανατοποθετηθούν σε ελκυστικότερα επίπεδα χωρίς ωστόσο η αγορά να φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να ωθηθεί προς ουσιαστικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Έτσι στην πρώτη ευκαιρία θετικών νέων οι μετοχές αντέδρασαν δυναμικά με κύριο αρωγό του θετικού κλίματος τον συνήθη ύποπτο τραπεζικό κλάδο.

Η επιβεβαίωση της εμφάνισης καλών κερδών στο σύνολο του 2005 και οι υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια το 2006 επανέφεραν την ρευστότητα και την κινητικότητα στις μετοχές και σε συνδυασμό με την έναρξη της κίνησης κατάκτησης νεώτερων ιστορικών υψηλών από τον Dow Jones βοήθησαν την διάχυση της ανόδου και στην υπόλοιπη αγορά, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Στα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν για την επόμενη εβδομάδα είναι η πορεία τιμών του ηγέτη της αγοράς που δεν είναι άλλος από την Εθνική Τράπεζα.

Ο τίτλος βρίσκεται σε συνεχή καταγραφή νεότερων υψηλών παρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου συμβάλλοντας στην διατήρηση της θετικής εικόνας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ. Δείκτη.

Μια πιθανή εξήγηση για το ράλι της Εθνικής που βρίσκεται σε εξέλιξη εντοπίζεται στην δράση των επαϊόντων που παίρνουν θέση για τα αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν στις 28 Φεβρουαρίου τα οποία από ότι φαίνεται θα ξεφύγουν από τις εκτιμήσεις του μέσου όρου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει την μεγάλη ευκαιρία να καταγράψει σχεδόν ανενόχλητος νέο υψηλό αφού η πρόσφατη διαγραμματική συμπεριφορά θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την αλληλουχία συνεδριάσεων της 25ης - 30ης Ιανουαρίου όπου η αγορά αντέδρασε βίαια μετά από διόρθωση τεσσάρων ημερών.

Πολλά επίσης θα κριθούν στο άνοιγμα της Δευτέρας όπου μια ανοδική εκτόνωση με ισχυρό κενό τιμών θα δώσει επιτάχυνση κρίνοντας πρόωρα την μάχη των νέων υψηλών. Οι ταλαντωτές κινούνται πλέον κάτω από την υπεραγορασμένη ζώνη με ικανά επίπεδα ανατίμησης έως την υπερβολή τους ενισχύοντας τις καθοδικές αποκλίσεις.

Ο Macd βρίσκεται συνεχή αναθεώρηση των προϋποθέσεων του δίνοντας νέο σήμα πώλησης χωρίς να αποκλείεται νέα αναθεώρηση σε υπέρβαση των 4.150 μονάδων ενώ οι σύντομοι κινητοί μέσοι διατήρησαν με την βοήθεια των τριήμερων φίλτρων τα σήματα αγορών.

Ο νέος στόχος ανόδου τοποθετείται στις 4.450 μονάδες όπου πιθανόν να συμπεσουν τα 45 ευρώ ανα μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά την κατοχύρωση των 40 ευρώ ως νέα περιοχή στήριξης.

Σε αυτή την λογική η αυξημένη έκθεση σε μετοχές που έχουν τα αποτελέσματα μπροστά τους και υπόσχονται καλές μερισματικές αποδόσεις (οι οποίες θα διανεμηθούν σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών) έχει νόημα καθώς οι επιλεκτικές τοποθετήσεις φαίνεται ότι έχουν σαν κύριο προσανατολισμό χαρακτηριστικά ποιότητας

Τέλος επισημαίνεται η πλούσια ροή ειδήσεων που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων με κυριότερα αυτά στις 21/2 και 22/2 των Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v