Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GFK: Ασφαλείς επενδύσεις προτιμούν οι Έλληνες

Σαφή προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών σε ασφαλείς επενδύσεις διαφαίνεται από την έρευνα της GFK Μarket Analysis που διεξήχθη τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά σε 12 χώρες. Σε μετοχές επενδύουν άνδρες μεταξύ 40 - 49 ετών, υψηλής κοινωνικοοινομικής τάξης.

GFK: Ασφαλείς επενδύσεις προτιμούν οι Έλληνες
Σαφή προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών σε ασφαλείς επενδύσεις διαφαίνεται από την έρευνα της GFK Μarket Analysis που διεξήχθη τόσο στη χώρα μας, όσο και συνολικά σε 12 χώρες για λογαριασμό της Wall Street Journal.

Αναφορικά με το προφίλ των Ελλήνων επενδυτών σε μετοχές επενδύουν κυρίως άνδρες, ηλικίας μεταξύ 40 – 49 ετών, οι οποίοι ανήκουν στην υψηλή κοινωνικοοικονομική τάξη.

Τα Αμοιβαία Κεφάλια προτιμώνται εξίσου από άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 50 – 59 έτη και ανήκουν σε ανώτατη κοινωνικοοικονομική τάξη, ενώ σε τραπεζικές καταθέσεις και ασφάλειες ζωής κατευθύνονται κυρίως επενδύσεις γυναικών, ηλικίας μεταξύ 29 – 39 ετών, που ανήκουν σε μέση - ανώτερη τάξη.

Στην Ελλάδα ποσοστό 13% επενδύει σε μετοχές, ποσοστό 15% σε ασφάλειες ζωής και ποσοστό 7% σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Συνολικά παρατηρείται μείωση στις επενδύσεις των Ελλήνων από το Φθινόπωρο του 2003 έως σήμερα, ενώ σε σχέση με 6 μήνες πριν οι τραπεζικές καταθέσεις προτιμώνται κατά 11% περισσότερο.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα το 1/3 των Ελλήνων καταθέτει χρήματα σε τράπεζες ως βασικό μέσο επένδυσης. Επίσης περίπου το 10% των Ελλήνων έχει επενδεδυμένα περισσότερα ή ίσα με 50.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 40 – 45%.

Επίσης καταγράφηκε μια γενικότερη τάση μείωσης της προτίμησης σε κάποιο επενδυτικό προϊόν και επίσης μια αντίστοιχη τάση αύξησης προτίμησης στο να μην επενδύονται καθόλου χρήματα σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Η έρευνα WSJ πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις και με τη μέθοδο της απλής τυχαίας δειγματοληψίας σε δείγμα 1.250 ατόμων. Η πρώτη φάση διεξήχθη το Μάιο του 2005 και η δεύτερη το Νοέμβριο του 2005.

Σταμάτης Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v