Το σχέδιο απόφασης για τις αλλαγές στο Τ+3

Σε συγκέντρωση των μελών του ΣΜΕΧΑ, αύριο, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Πιλάβιος θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα τεθούν από τα μέλη για το ζήτημα του Τ+3, αλλά και για άλλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.aa

Το σχέδιο απόφασης για τις αλλαγές στο Τ+3
Σε συγκέντρωση των μελών του ΣΜΕΧΑ, αύριο, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Πιλάβιος θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα τεθούν από τα μέλη για το ζήτημα του Τ+3, αλλά και για άλλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 17.00 στην ιστορική αίθουσα του Χ.Α., Σοφοκλέους 10.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πιλάβιος για να έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής να προβαίνει σε συμψηφισμό του τιμήματος αγοράς μετοχών με το προϊόν της πώλησής τους σε μεταγενέστερη ημέρα (και ως την ημέρα λήξης της προθεσμίας εκκαθάρισης) θα πρέπει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ήδη εξοφλημένο και να έχει καταρτίσει σύμβαση πίστωσης τριημέρου.

Για παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής κατέχει χαρτοφυλάκιο μιας ή και περισσοτέρων μετοχών αξίας 1.000 ευρώ θα μπορεί να αγοράζει οποιεσδήποτε άλλες μετοχές αξίας μέχρι 1.500 ευρώ και να τις πωλεί εντός του Τ+3. Αυτό δεν θα επιτρέπεται σε χαρτοφυλάκια με μηδενικό υπόλοιπο

Η πρακτική αυτή δεν θα επιτρέπεται σε χαρτοφυλάκια με μηδενικό υπόλοιπο.

--- Το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι το εξής:

Τροποποιείται η απόφαση 2/363/30.11.2005 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (εφεξής ”η Απόφαση”) (ΦΕΚ Β/1755/14.12.2005) ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 2 της Aπόφασης προστίθεται νέα παράγραφος 2 ως εξής:

”2. Εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί πίστωση βάσει των άρθρων 2 έως 6 του ν. 2843/2000 (ΦΕΚ Α/219/12.10.2000) και των άρθρων 3 έως 11 της παρούσας Απόφασης, δεν συνιστά εμπρόθεσμη εξόφληση του τιμήματος αγοράς κινητών αξιών η πληρωμή του τιμήματος με το προϊόν της πώλησης των κινητών αξιών που αγοράστηκαν ή με το προϊόν της πώλησης άλλων εν γένει κινητών αξιών, εάν η εκκαθάριση της χρηματιστηριακής συναλλαγής πώλησης γίνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας εκκαθάρισης της χρηματιστηριακής συναλλαγής αγοράς, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 3632/1928.

Εάν η εξόφληση γίνεται με επιταγή, αυτή πρέπει να έχει κατατεθεί προς είσπραξη σε τραπεζικό λογαριασμό πελατών εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης της χρηματιστηριακής συναλλαγής αγοράς.”

Άρθρο 2

Η περίπτωση α της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της Απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

”α. Τη διάρκεια της σύμβασης και τον τρόπο λύσης της καθώς και εάν η πίστωση παρέχεται μόνο για το χρονικό διάστημα εκκαθάρισης χρηματιστηριακής συναλλαγής, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 3632/1928.”

Άρθρο 3

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 της Απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

”3. Η κάλυψη του Αρχικού Περιθωρίου πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέσα στην προθεσμία εκκαθάρισης των συναλλαγών που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 3632/1928. Εφόσον στην σύμβαση πίστωσης έχει συνομολογηθεί μεταξύ Μέλους και Πελάτη ότι η εξόφληση της πίστωσης γίνεται εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 3632/1928, η κάλυψη του Αρχικού Περιθωρίου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί πριν την εκτέλεση της εντολής αγοράς.”

2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 5 της Απόφασης καταργείται.

Άρθρο 4

Η υποπερίπτωση (i) της περίπτωσης (γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 11 της Απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

”(i) Το Χαρτοφυλάκιο Ασφαλείας πρέπει να απαρτίζεται από κινητές αξίες τουλάχιστον τριών εκδοτών και η αξία οποιουδήποτε Στοιχείου του Χαρτοφυλακίου Ασφαλείας πρέπει να μην υπερβαίνει ποσοστό 40% της τρέχουσας αξίας του Χαρτοφυλακίου Ασφαλείας. Η παρούσα υποχρέωση δεν ισχύει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- η τρέχουσα αξία του Χαρτοφυλακίου Ασφαλείας αποτελείται σε ποσοστό 100% από τίτλους του στοιχείου (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 8, ή από μετοχές που περιλαμβάνονται στο δείκτη FTSE/ATHEX 20 ή και από τα δύο, ή

- η τρέχουσα αξία του Χαρτοφυλακίου Ασφαλείας αποτελείται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% από τίτλους του στοιχείου (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 8, ή από μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE/ATHEX 20 και το υπόλοιπο μέρος του Χαρτοφυλακίου Ασφαλείας αποτελείται από μετοχές που περιλαμβάνονται στο δείκτη FTSE/ATHEX MID 40, ή

- η τρέχουσα αξία του Χαρτοφυλακίου Ασφαλείας αποτελείται τουλάχιστον κατά 60% από τίτλους του στοιχείου (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 8, ή από μετοχές που περιλαμβάνονται στο δείκτη FTSE/ATHEX 20, ή

- στη σύμβαση πίστωσης έχει συνομολογηθεί μεταξύ Μέλους και Πελάτη του ότι η εξόφληση της πίστωσης γίνεται εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 3632/1928.”

Άρθρο 5

Έναρξη Ισχύος

1. Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ 2 μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

3. Η παρούσα Απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v