ΧΑΚ: Τετραπλασιασμός τζίρου στις αρχές του 2006

Τετραπλασιασμό του τζίρου καταγράφει στις πρώτες ημέρες του 2006 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρός του, Άκης Κλέανθους, κατά τη διάρκεια road show την Αθήνα. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε σήμερα στις 2.105,61 μονάδες με κέρδη 4,05%, ενώ η δωδεκάμηνη απόδοση υπερβαίνει το 79%.

ΧΑΚ: Τετραπλασιασμός τζίρου στις αρχές του 2006
Τετραπλασιασμό του τζίρου καταγράφει τις πρώτες ημέρες συνεδριάσεων του 2006 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρός του, Άκης Κλέανθους, κατά τη διάρκεια σημερινής παρουσίασης του ΧΑΚ στην Αθήνα.

Η παρουσίαση (road-show) πραγματοποιήθηκε σε Θεσμικούς Επενδυτές και Μέλη του ΧΑ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου της Κοινής Πλατφόρμας του ΧΑΚ με το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση υλοποίησης, στις δυνατότητες δραστηριοποίησης των Μελών του ΧΑ στην Κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά μέσω της Κοινής Πλατφόρμας, ως επίσης και στις προοπτικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κύπρο.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 1,59 εκατ. ευρώ το 2005, ενώ τις πρώτες ημέρες του 2006 ο τζίρος διαμορφώνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε σήμερα στις 2.105,61 μονάδες με κέρδη 4,05%, ενώ η δωδεκάμηνη απόδοση υπερβαίνει το 79%.

Ειδικότερα ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στην κοινή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΧΑ και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Όπως τόνισε με την κοινή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης θα υπάρχει, μείωση του κόστους λειτουργίας και διαμόρφωση ενός ομοιογενούς και αποτελεσματικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα υπογράμμισε πως όλες οι εισηγμένες αξίες και των δύο Χρηματιστηρίων, θα είναι διαθέσιμες για διαπραγμάτευση στην Κοινή Πλατφόρμα, ενώ αναφέρθηκε στη διευκόλυνση και περαιτέρω προώθηση των συνεργασιών και πρωτοβουλιών περιφερειακά.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους ο αριθμός των εισηγμένων τίτλων στο ΧΑΚ ανέρχεται στους 232, ενώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται στα 11,11 δισ. ευρώ (19/01/2006).

Ο κ. Κλεάνθους παρουσίασε βασικά στοιχεία της κυπριακής οικονομίας υπογραμμίζοντας την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης το 2004 και 2005 στο επίπεδο του 4%, αλλά και το κατά κεφαλή εισόδημα που ανέρχεται στα 17.000 ευρώ, (ήτοι 84% του μέσου όρου στην ΕΕ).

Όπως επισημάνθηκε κύριος πυλώνας της ανάπτυξης είναι η αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση λόγο:

- της φορολογικής μεταρρύθμισης και της επακόλουθης μείωσης των φορολογικών συντελεστών

- του υψηλού ρυθμού αύξησης των μισθών και της πλήρης απασχόλησης

- της μείωσης των επιτοκίων κατά 125 μονάδες για επίτευξη σύγκλησης με τα επίπεδα της Ευρωζώνης

- της ανάκαμψης του τουρισμού κυρίως το 2005΄.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΧΑΚ αναφέρθηκε στο ευνοϊκό φορολογικό σύστημα με συντελεστή 10% για εταιρικά κέρδη και 30% για ιδιώτες. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 2,5% από τα επίπεδα του 6,3% κυρίως λόγο του εκτάκτου εισοδήματος από τη φορολογική αμνηστία, αλλά και την συγκράτηση του μισθολογίου και των φορολογικών εξόδων.

Εξάλλου οι ώρες λειτουργίας της κύριας αγοράς, της αγοράς μεγάλων έργων και των ναυτιλιακών εταιριών του ΧΑΚ σχεδιάζεται να είναι από τις 11.15 έως τις 17.00, ενώ για την παράλληλη αγορά από τις 10.10 έως τις 13.30.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην χρηματιστηριακή αγορά επισημάνθηκε η αύξηση των εταιρικών κερδών στην κύρια αγορά κατά 44% στο εννεαμήνο του 2005, αλλά και η άντληση νέων κεφαλαίων κατά 435 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.

Επίσης αναφέρθηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 150 εκατ. ευρώ και η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα από το αυξημένο ενδιαφέρον Κύπριων και ξένων θεσμικών επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v