Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Σενάρια αποτίμησης της μετοχής από CSFB

Την τιμή-στόχο των 30 ευρώ επαναδιατυπώνει η CSFB για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπως αναφέρει σε σχετικό της σχόλιο με έναυσμα συνάντηση που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες με πράκτορες, τον γενικό γραμματέα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και με τη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς και με τη διοίκηση της Intralot.

ΟΠΑΠ: Σενάρια αποτίμησης της μετοχής από CSFB
Την τιμή-στόχο των 30 ευρώ επαναδιατυπώνει η CSFB για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπως αναφέρει σε σχετικό της σχόλιο στο ημερήσιο report της με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2006.

Έναυσμα για το σχόλιο στάθηκε συνάντηση που πραγματοποίησε η CSFB τις προηγούμενες ημέρες με πράκτορες, τον γενικό γραμματέα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και με τη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς και με τη διοίκηση της Intralot.

Παράλληλα ο ξένος οίκος σημειώνει ότι διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα τρέχοντα επίπεδα των 31 ευρώ (τιμή-κλεισίματος χθες 17 Ιανουαρίου στα 31,32 ευρώ) παρά το ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί από τα 24 ευρώ του Νοεμβρίου.

Συμπληρώνει επίσης πως προβλέπει επιπλέον μελλοντικούς καταλύτες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τιμής κατά 19 ευρώ, που όπως αναφέρει δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή-στόχο των 30 ευρώ.

Η CSFB υπενθυμίζει ότι σε έκθεσή της προ διμήνου (και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου) είχε επισημάνει 6 καταλύτες. Στο σημερινό του report ο ξένος οίκος εξετάζει την πορεία και την εξέλιξη των έξι αυτών καταλυτών:

Στοίχημα: Πριν από την εισαγωγή του live betting και του over/under betting οι πράκτορες ανέμεναν αύξηση της τάξης του 5%-15%, αναφέρει η CSFB, σημειώνοντας ότι έθεσε τις προβλέψεις της στο μέσον των εν λόγω εκτιμήσεων.

Οι πράκτορες αναφέρουν πλέον αύξηση της τάξης του 15%-20%, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος τρόπος στοιχηματισμού δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί και πως παρουσιάζει φάση ανάπτυξης.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι το live betting που πραγματοποιείται σε αγώνες του Champions League μετά τις 10 το βράδυ είναι ”απογοητευτικό”, ενώ προτείνουν να μεταφερθεί στους αγώνες που διεξάγονται τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου, οπότε και η κίνηση στα πρακτορεία είναι έντονη.

Ισχυρά αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΠΑΠ υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της CSFB, όπως αναφέρει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της και σε επίπεδο έτους, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των πρακτόρων για τις ”ισχυρές” επιδόσεις τόσο του ”Στοιχήματος” όσο και του ΚΙΝΟ.

Είσοδος ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου στο ”Στοίχημα”: Οι ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου αναμένεται να εισαχθούν στο ”Στοίχημα” από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω κίνηση έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε ισχύ, αναφέρει η CSFB.

Ο οίκος τονίζει πως όλοι οι πράκτορες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργεί η είσοδος των ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου, καθώς εκτιμούν πως θα προσελκύσει κόσμο και από τον χώρο του παράνομου στοιχήματος, αλλά και εκείνους που θέλουν να στοιχηματίσουν υπέρ των αγαπημένων τους ομάδων.

Εγκατάσταση 2.000 νέων τερματικών: Από τα βασικότερα προβλήματα που ανέφεραν οι πράκτορες είναι τα 15ετίας τερματικά που λειτουργούν σήμερα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες ουρές και απώλειες εσόδων.

Η διοίκηση του Οργανισμού δεν κατάφερε να είναι συνεπής με το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των νέων τερματικών. Τόσο η Intralot όσο και ο ΟΠΑΠ εκτιμούν πως η εγκατάσταση των νέων τερματικών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επισημαίνει ο ξένος οίκος.

Διεύρυνση του ωραρίου του ΚΙΝΟ: Οι πράκτορες με τους οποίους συναντήθηκε η CSFB ανέφεραν ότι τα έσοδα από το ΚΙΝΟ ενισχύθηκαν κατά 25%-35% στο διάστημα από 19 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2005, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

”Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η διεύρυνση του ωραρίου έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων και ως εκ τούτου η διοίκηση του Οργανισμού θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της διεύρυνσης και σε περιόδους εκτός εορτών”, τονίζει η CSFB.

Ενίσχυση της μόχλευσης (leverage) του ισολογισμού: Θα μπορούσε να προσθέσει 6 ευρώ στην αποτίμηση, αναφέρει ο ξένος οίκος, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός εξετάζει τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών με στόχο, εφόσον καθίσταται εφικτό, την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Η CSFB ελπίζει ότι θα υπάρχει μια θετική απάντηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τέλος η CSFB αναφέρεται και στα ”ρίσκα” που σχετίζονται με τον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τον ξένο οίκο τα σημαντικότερα είναι η απογοήτευση που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στην καθυστέρηση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επιστροφή κεφαλαίου, καθώς και το γεγονός ότι η διοίκηση του Οργανισμού κινείται με αργούς ρυθμούς όσον αφορά στη διαχείριση του ”Στοιχήματος” από τον Ιανουάριο του 2007 και μετά, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει σημαντικά το χρονικό περιθώριο προκειμένου να αντικαταστήσει την Intalot.

Σημειώνεται πως η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται, με βάση τις εκτιμήσεις της CSFB, 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,9% για το 2006 και στο 8% για το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v