Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση εισαγγελέα για Alpha και Εμπορική

Ποινική δίωξη, η οποία αφορά διασπορά ψευδών ειδήσεων το καλοκαίρι του 2000, που είχαν ως αποτέλεσμα υψηλές διακυμάνσεις στις μετοχές της Alpha Bank (εξαγορά από BNP Paribas) και της Εμπορικής, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Π. Αγγελόπουλος.

Παρέμβαση εισαγγελέα για Alpha και Εμπορική
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, καθώς και για ηθική αυτουργία και άμεση συνεργεία για ”διασπορά ανακριβών δηλώσεων εν γνώσει της αναληθείας μέσω εφημερίδων και άλλων δημοσιευμάτων με σκοπό το αθέμιτο όφελος από αγορά και πώληση χρηματιστηριακών πραγμάτων από κοινού”, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Αιτία για την άσκηση της ποινικής δίωξης ήταν δύο προκαταρκτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία αφορούσαν στην υπόθεση της εξαγοράς της Alpha Bank από το γαλλικό τραπεζικό όμιλο BNP Paribas και την πτώση της αξίας της μετοχής της Εμπορικής Τράπεζας.

Αναφορικά με την Alpha Bank, τα δημοσιεύματα του Τύπου αφορούσαν κλυδωνισμούς που είχαν προκαλέσει στη χρηματιστηριακή αγορά τον Ιούλιο του 2000 οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις και οι φήμες κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων για ενδεχόμενη μετοχική συνεργασία μεταξύ Alpha Bank και BNP Paribas. Η φημολογία αυτή και η διάψευσή της εν συνέχεια από το πρακτορείο Reuters, οδήγησε στην πτώση της μετοχής της Alpha Bank, αλλά και του Γενικού Δείκτη.

Την ίδια περίοδο, δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονταν σε περίεργες διακυμάνσεις που παρουσίαζε η τιμή της μετοχής της Εμπορικής, η οποία τότε, σε διάστημα έξι συνεδριάσεων, έχασε πάνω από 10 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΧΑΑ καλούνται να ερευνήσουν και να καταθέσουν στον πταισματοδίκη ποιοι αγόρασαν και ποιοι πούλησαν την περίοδο αυτή μετοχές της Alpha και της Εμπορικής, καθώς και τις διακυμάνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v