Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Lehman Bros για τις ελληνικές εταιρίες κινητής

”Strong buy” συστήνει για την Cosmote έκθεση της Lehman Bros με ημερομηνία 20 Ιουνίου την οποία αποκαλεί και ”αγαπημένη”, ενώ προτείνει ”buy” για τη μετοχή της Panafon - Vodafone. Διαφορετική είναι η εκτίμηση για την Telestet την οποία χαρακτηρίζει ”Μarket underperform”.

Η Lehman Bros για τις ελληνικές εταιρίες κινητής
”Επίδοση καλύτερη από αυτή της αγοράς” προβλέπει έκθεση της Lehman Bros για τον ελληνικό κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, σε έκθεσή της με ημερομηνία 20 Ιουνίου.

”Αγαπημένη” χαρακτηρίζεται η Cosmote, ενώ επισημαίνεται το άλμα από την 3η στην 1η θέση σε διάστημα μόλις δύο ετών. Ο οίκος συστήνει ”ισχυρή αγορά” (strong buy) για τη θυγατρική του ΟΤΕ, και ”αγορά” (buy) για τη Vodafone, ενώ αρνητική είναι η πρόβλεψη του για τη μετοχή της Telestet, για την οποία εκτιμά ότι θα έχει απόδοση ”χειρότερη από αυτή της αγοράς” (market underperform).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι εταιρίες κινητής στην Ελλάδα έκλεισαν την ”ψαλίδα” αποτίμησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρίες. Ο οίκος τονίζει δύο νέα ρίσκα που εμφανίζονται και είναι πιθανό να τροποποιήσουν τη σημερινή εικόνα αγοράς στην κινητή. Το πρώτο ρίσκο αφορά την αυξανόμενη ανάμιξη των ρυθμιστικών επιτροπών στα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά δρώμενα με έμφαση στις δραστηριότητες της σταθερής τηλεφωνίας, στο roaming αλλά και στα προαπαιτούμενα για τη λήψη άδειας 3ης γενιάς.

Το report του οίκου κάνει ξεχωριστή αναφορά στα σαφώς φθηνότερα τέλη κλήσης από σταθερό σε κινητό, των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, με τη διαφορά να ανέρχεται στα 0,7 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας. Η αναγκαστική προς τα κάτω αναθεώρηση, που θα πιέσει το margin EBITDA, αναμένεται να γίνει σε ”δύο δόσεις”, ώστε να απαλυνθεί το χτύπημα.

Το δεύτερο ρίσκο έχει να κάνει με το μερίδιο αγοράς που θα διεκδικήσει η τέταρτη εταιρία κινητής που ξεκινά τη δράση της στην ελληνική αγορά (Q Telecom) και την καθοδική πίεση που θα ασκήσει στα περιθώρια κέρδους, καθώς η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται ”μικρή”, ”ανταγωνιστική” και ”ώριμη”.

Η είσοδος της Q, η οποία αναμένεται να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας των προπληρωμένων συνδιαλέξεων, υπογραμμίζει η έκθεση της lehman Bros, θα επηρεάσει κυρίως την Telestet και λιγότερο τις Vodafone και Cosmote, καθώς οι δύο τελευταίες διαθέτουν λιγότερους συνδρομητές με προπληρωμένο χρόνο συνομιλίας από την πρώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v