Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: ”Overweight” για Εθνική και Alpha

Κάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες ξεκινάει η Morgan Stanley, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου και τίτλο ”Υπάρχουν περιθώρια για κέρδη, το ”πάρτι” όμως ξεθυμαίνει”, όπου συνιστά ”overweight” για Εθνική και Alpha και ”underweight” για τη Eurobank. Βλέπει μείωση προσωπικού και πιθανή επιστροφή κεφαλαίου στην Εθνική, τονίζει την ενίσχυση της Alpha στο λιανικό κομμάτι και εκτιμά πίεση στα περιθώρια (margins) της Εurobank.

Morgan Stanley: ”Overweight” για Εθνική και Alpha
Κάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες ξεκινάει η Morgan Stanley, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου και τίτλο ”Υπάρχουν περιθώρια για κέρδη, το ”πάρτι” όμως ξεθυμαίνει”, όπου συνιστά ”overweight” για Εθνική και Alpha και ”underweight” για την Eurobank.

Οι τιμές–στόχοι που έχει θέσει η Morgan Stanley είναι τα 41,5 ευρώ για την Εθνική, τα 31,6 ευρώ για την Alpha Bank και τα 26,7 ευρώ για τη Eurobank.

Ο ξένος οίκος εκτιμά πως σε ένα αργά μεταβαλλόμενο περιβάλλον η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζα αποτελεί την καλύτερη ”περίπτωση ανάκαμψης”.

Η Εθνική Τράπεζα θα είναι η περισσότερη ευνοημένη μεταξύ των τριών, από μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, που προβλέπουν περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας το 2006, μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Η παραπάνω μείωση θα αντισταθμίσει την ενίσχυση του προσωπικού της τράπεζας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, εξηγεί η Morgan Stanley, προβλέποντας, συνολικά, μείωση στα κόστη το 2006, αφού ”οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι κοστίζουν φθηνότερα”.

Εξάλλου η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

Για την Alpha Bank αναφέρει ότι ενισχύει τη θέση της στον τομέα της λιανικής, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι είναι η ”φθηνότερη” από πλευράς Ρ/Ε (με βάση τις εκτιμήσεις του 2005), καθώς διαπραγματεύεται 10,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007, έναντι 12,3 της Εθνικής και 13,2 της Eurobank.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν την ισχυρή θέση της τράπεζας στην επιχειρηματική πίστη και ξεχωρίζει τις προοπτικές της τράπεζας στην νοτιοανατολική Ευρώπη

Σχετικά με τη Eurobank, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι ”είναι δέσμια της ίδιας της της επιτυχίας”, καθώς εκτιμά πως αφενός είναι ακριβή και αφετέρου εμπεριέχει αρκετά ρίσκα.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει πίεση στα περιθώρια (margins) της τράπεζας και τονίζει την υψηλή έκθεση της Eurobank στην καταναλωτική πίστη.

Παράλληλα υπογραμμίζει το στόχο που έχει θέσει η διοίκηση, οι δραστηριότητες από την νοτιοανατολική Ευρώπη να συμβάλλουν το 20% στα προ φόρων κέρδη του ομίλου, από το τρέχον 4%.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων ο διεθνής οίκος εκτιμά επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησής τους, στο 8% το 2006 από 33% το 2005. Ωστόσο ”βλέπει” ενίσχυση του ρυθμού στο 17% το 2007.

Συνολικά για την περίοδο 2005 – 09 εκτιμά μέση ετήσια αύξηση στο ρυθμό ενίσχυσης των στεγαστικών δανείων ύψους 13%.

Παράλληλα επισημαίνει την υψηλότερη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας στην ενδεχόμενη υποχώρηση των χορηγήσεων στη στεγαστική, της οποίας το 22% των καθαρών εσόδων από τόκους προέρχεται από στεγαστικά δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v