Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit:”Μένουμε αγοραστές σε πτωτικές συνεδριάσεις”

Δεν αποκλείει η Merit AΧΕΠΕΥ την πιθανότητα να υπάρξει μια μικρή διόρθωση στο ΧΑ, ως το gap που έχει διαμορφωθεί στις 3.450 μονάδες, θεωρώντας ότι η συσσώρευση στην περιοχή των 3.500 μονάδων είναι αναμενόμενη και συντελείται στα πλαίσια μιας ανοδικής τάσης. ” Στα τρέχοντα επίπεδα παραμένουμε αγοραστές αλλά μονάχα σε πτωτικές συνεδριάσεις” τονίζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Merit:”Μένουμε αγοραστές σε πτωτικές συνεδριάσεις”
των Εμμανουήλ Βάρσου, Aνδρέα Καραλή*

Μέσα στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις η αγορά κινήθηκε πλευρικά αλλά όχι υποτονικά, πέριξ των 3.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως ψυχολογική αντίσταση και αποτελεί το υψηλότερο σημείο στο οποίο έχει βρεθεί η Σοφοκλέους όχι μόνο φέτος αλλά και την τελευταία 5ετία.

Η ειδησεογραφία και η ροή των εξελίξεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της τάσης στην αγορά μας από τα χαμηλά του Οκτώβρη και μετά και η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη εκεί. Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα 9μήνου σε μετοχές με τη βαρύτητα πχ της ΔΕΗ, της Εθνικής Τραπέζης ή της Alpha Bank είναι ικανά να επηρεάσουν την κατεύθυνση των τιμών.

Πέρα από τα αποτελέσματα, παρακολουθούμε πολλές ανακοινώσεις διανομής προμερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου. Επομένως, κρίνουμε ότι μέχρι να τελειώσει το έτος θα ακούσουμε πολλά από τις επιχειρήσεις και πολύ λίγα από το κράτος (μετοχοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές κλπ).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με τα χρηματιστήρια (πλην των ΗΠΑ) να έχουν διανύσει μέχρι στιγμής μια εξαιρετικά κερδοφόρο πορεία εντός του 2005, λίγοι είναι οι επενδυτές εκείνοι που αποφασίζουν στην τελική ευθεία να διακινδυνεύσουν μεγάλες τοποθετήσεις, γενναίες αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους, δυναμικές αγορές ή άλλες φαντεζί ενέργειες που να έχουν σημαντική επίδραση στο ταμπλό.

Θεωρούμε λοιπόν ότι μέχρι να περάσει το 2005 οι αγορές δεν θα μας εκπλήξουν με τις αποδόσεις του.

Στο τεχνικό κομμάτι, θεωρούμε ότι η συσσώρευση στην περιοχή των 3.500 μονάδων είναι αναμενόμενη και κρίνουμε ότι συντελείται στα πλαίσια μιας ανοδικής τάσης που κατά πάσα βεβαιότητα θα συνεχισθεί, καθώς η επόμενη (τεχνική) αντίσταση βρίσκεται στις 3.600 μονάδες.

Προκειμένου να πειστούμε ότι πρόκειται περί συσσώρευσης θα πρέπει να υποχωρήσει η συναλλακτική δραστηριότητα που παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τις δεδομένες συνθήκες πλευρικής διαπραγμάτευσης.

Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να υπάρξει μια μικρή διόρθωση ως το gap που έχει διαμορφωθεί στις 3.450 μονάδες, αλλά θα έχει βραχυχρόνιο χαρακτήρα και δεν θα μας ανησυχήσει, ειδικά αν ο τζίρος υποχωρήσει κάτω από τα 200 εκ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι μετοχές του FTSE 20 αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη δυναμική των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, μόνον αυτών όμως που έχουν νοικοκυρεμένη εικόνα, καλά θεμελιώδη και διεθνείς προσανατολισμούς.

Στα τρέχοντα επίπεδα παραμένουμε αγοραστές αλλά μονάχα σε πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ περιμένουμε με ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την ενσωμάτωση του νέου κανονισμού του ΧΑ.

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v