Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Αγορά: Ξεκινούν οι αποχωρήσεις εταιριών

Με την επίσημη ανακοίνωση περί αποχώρησης από την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκίνησε η κατάρτιση της σχετικής λίστας οικειοθελών αποχωρήσεων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη έως το τέλος της συνεδρίασης του ΧΑ.

Διεθνής Αγορά: Ξεκινούν οι αποχωρήσεις εταιριών
Με την επίσημη ανακοίνωση περί αποχώρησης από την κατηγορία ”Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης” της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκίνησε η κατάρτιση της σχετικής λίστας οικειοθελών αποχωρήσεων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη έως το τέλος της συνεδρίασης του ΧΑ.

Ως γνωστόν, ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου (η εφαρμογή του οποίου ξεκινά την επόμενη Δευτέρα) δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες που το επιθυμούν, για όποιον λόγο εκείνες επικαλεστούν, να αφαιρεθεί η μετοχή τους από την κατηγορία της ”Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης” και να εισαχθεί στην αμέσως επόμενη κατηγορία, αυτή της ”Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης”.

Αυτή τους την πρόθεση οι εταιρίες πρέπει να την κοινοποιήσουν στις χρηματιστηριακές αρχές το αργότερο πέντε ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, δηλαδή σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος επικαλέστηκε ”εθνικούς λόγους”, ζητώντας την εξαίρεσή της από την κατηγορία αυτή.

Ούτως ή άλλως πρόκειται για ”ιδιόμορφη” περίπτωση εισηγμένης εταιρίας, καθώς αποτελεί την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος και η εν γένει παρουσία της στο Χρηματιστήριο αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων.

Ωστόσο, η περίπτωση της ΤτΕ δεν είναι η μοναδική, αφού ομάδα εταιριών θεωρεί δύσκολη έως απίθανη την πλήρωση των πρόσθετων κριτηρίων (εμπορευσιμότητα, διασπορά) κατά την αναθεώρηση των δύο κατηγοριών.

Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις εταιριών που θεωρούν ”υπερβολική” τη διάρκεια συνεδρίασης της πρώτης κατηγορίας.

Το Χρηματιστήριο θα περιμένει έως αύριο το μεσημέρι και τις τελευταίες αιτήσεις οικειοθελούς αποχώρησης, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα αφορούν περισσότερες από πέντε εταιρίες οι οποίες θα προέρχονται από κλάδους Λιανικού Εμπορίου, Μεταλλουργίας, Εκδόσεων, αλλά και του Δημόσιου Τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v