Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Ζητά συμμετοχή σε αρχή κατά ”ξεπλύματος”

Ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας την συμμετοχή εκπροσώπου του στη Νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που πρόκειται να συγκροτηθεί για να ελέγχει την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

ΣΜΕΧΑ: Ζητά συμμετοχή σε αρχή κατά ”ξεπλύματος”
Ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας την συμμετοχή εκπροσώπου του στη Νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που πρόκειται να συγκροτηθεί για να ελέγχει την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Η δημιουργία αυτής της ανεξάρτητης αρχής προβλέπεται στο υπό συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ”Τροποποίηση, συμπλήρωση και αντικατάσταση διατάξεων του Ν. 2331/1995 και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στη Οδηγία 2001/97/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η συγκρότησή της νέας αυτής επιτροπής από πρόεδρο και 11 μέλη με συμμετοχή:

- δύο εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών,

- ενός από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας και

- εκπροσώπων από τα Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης.



Ζητούμε την παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κου Αλογοσκούφη γιατί όπως διαπιστώσαμε παρά το γεγονός ότι στην σημερινή συζήτηση στη βουλή οι εκπρόσωποι της ΝΔ κος Δαιλάκης του ΠΑΣΟΚ Κος Γεωργακόπουλος και του Συνασπισμού Κος Δραγασάκης υποστήριξαν την άποψη ότι πρέπει να συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΣΜΕΧΑ στην υπό σύσταση νέα ανεξάρτητη αρχή εντούτοις δεν υπάρχει ακόμη η ’’άνωθεν’’ κυβερνητική έγκριση για να περιληφθεί στο νόμο η σχετική τροπολογία, αναφέρεται στην ανακο΄λινωση.

Ο ΣΜΕΧΑ ζητά να περιληφθεί εκπρόσωπος του στο Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής γιατί:

Α)ο νόμος περί κατάχρησης της αγοράς (3340/2005), ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στα μέλη μας και μας καθιστά υπεύθυνους για να ελέγχουμε και να καταγγέλλουμε τα φαινόμενα, όσο και οι αρμοδιότητες που ορίζονται.

Μεταξύ άλλων το άρθρο 17 αναφέρει ”Τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν κατ’ επάγγελμα στην κατάρτιση συναλλαγών υποχρεούνται να ειδοποιούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, ότι συναλλαγές που έχουν καταρτισθεί θα μπορούσαν να συνιστούν κατάχρηση της αγοράς”.

Β) Η αιτιολογική έκθεση του παραπάνω Σχεδίου Νόμου αναφέρει μεταξύ άλλων: ”άλλο σημαντικό νέο βασικό έγκλημα είναι η κατάχρηση της αγοράς. Για τον εντοπισμό της και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους υπαιτίους, αρμόδια είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που πρέπει να συνεργάζεται σχετικά με την Ανεξάρτητη Αρχή”, που συγκροτείται στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου νόμου”.

Γ) Οι αρμοδιότητες της νέας αρχής μας αφορούν άμεσα (μεταξύ αυτών είναι να διερευνά και να αξιολογεί πληροφορίες σχετικά με ύποπτες συναλλαγές νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).

Δ) Στην αιτιολογική έκθεση διατυπώνονται εύλογα επιχειρήματα για τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών: ”Ο λόγος είναι ότι ο τραπεζικός τομέας αποτελεί το βασικό πυλώνα του μηχανισμού παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών”.

Δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο και για το Χρηματιστήριο και τις χρηματιστηριακές εταιρείες;

Ο ίδιος Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξης Πιλάβιος δήλωσε πολύ σωστά στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι το βάρος τήρησης του νόμου θα πέσει στις τράπεζες και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ε)Ο εκπρόσωπος του ΣΜΕΧΑ θα προσφέρει στην Νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία των μελών του Χρηματιστηρίου. Η εκπροσώπηση των φορέων της αγοράς αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο ακριβώς γι αυτόν το λόγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v