Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Προβλέψεις από CSFB, HSBC για γ’ τρίμηνο

Παράλληλες εκτιμήσεις για τα προ φόρων κέρδη γ΄ τριμήνου διατυπώνουν σε αναλύσεις τους η CSFB και η HSBC τονίζοντας την σημαντική συμβολή που αναμένεται να παρέχει η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Απόκλιση εμφανίζουν στις εκτιμήσεις τους οι δύο οίκοι για τα μετά φόρων κέρδη.

Εθνική: Προβλέψεις από CSFB, HSBC για γ’ τρίμηνο
Παράλληλες εκτιμήσεις για τα προ φόρων κέρδη γ΄ τριμήνου διατυπώνουν σε αναλύσεις τους η CSFB και η HSBC τονίζοντας την σημαντική συμβολή που αναμένεται να παρέχει η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Απόκλιση εμφανίζουν στις εκτιμήσεις τους οι δύο οίκοι για τα μετά φόρων κέρδη.

Αύξηση 10% στα κέρδη προ φόρων εκτιμά η CSFB πως θα εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα στο τρίτο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το β’ τρίμηνο), ενώ στην πρωινή της ενημέρωση με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου στις 24 Νοεμβρίου.

Για το σύνολο της χρήσης, ο ξένος οίκος προβλέπει καθαρά κέρδη ύψους 624 εκατ. ευρώ, ενώ συμπληρώνει πως με βάση τις εκτιμήσεις του για κέρδη ανά μετοχή του 2006 ύψους 2,40 ευρώ (ανάλογες των συγκλινουσών προβλέψεων), η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται 14,1 φορές τα κέρδη.

Επισημαίνει, όμως, πως παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα, αυτό δικαιολογείται από το αναπτυξιακό προφίλ, αλλά και το momentum της κερδοφορίας που επιδεικνύει η τράπεζα.

Σχετικά με τα κέρδη μετά φόρων του γ’ τριμήνου, προβλέπει ότι θα υποχωρήσουν κατά 10% (σε σχέση με το β’ τρίμηνο), και συγκεκριμένα στα 155 εκατ. ευρώ, καθώς όπως επισημαίνει ο συντελεστής φορολόγησης του β’ τριμήνου ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, γεγονός που δεν αναμένεται να επαναληφθεί και στο γ’ τρίμηνο.

Σε γενικές γραμμές, η CSFB προβλέπει ότι τα κέρδη του τριμήνου θα καθοδηγηθούν κυρίως από τα έσοδα της τράπεζας, από τις βασικές της δραστηριότητες, αλλά και από τα αμετάβλητα (σε σχέση με το β’ τρίμηνο) κόστη.

Oι εκτιμήσεις της HSBC

Από την πλευρά της η HSBC σε ανάλυσή της (18/11) προβλέπει πως τα προ φόρων κέρδη γ΄ τριμήνου της (εν συγκρίσει με το β΄ τρίμηνο) θα σημειώσουν αύξηση 11,9%, διαμορφούμενα στα 241,9 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 1,9%, σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, διαμορφούμενα στα 175,9 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο οι αναλυτές της χρηματιστηριακής ”βλέπουν” τα καθαρά κέρδη της Εθνικής να διαμορφώνονται στα 505,9 εκατ. ευρώ.

Τα οργανικά τραπεζικά κέρδη γ΄ τριμήνου αναμένεται να ενισχυθούν από την αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της ενίσχυσης των χορηγήσεων και των spreads αλλά και την ισχυρή αύξηση των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές.

Η Εθνική αναμένεται να ενισχύσει το μερίδιό της στη στεγαστική πίστη. Μάλιστα η χρηματιστηριακή εκτιμά πως οι δαπάνες για στεγαστικά υπερέβησαν τα 900 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, δεδομένο που ενισχύθηκε από τις φορολογικές μεταβολές που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2006 στην αγορά ακινήτων.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή αναμένει περαιτέρω διευκρινήσεις από τη διοίκηση για ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

”Αναμένουμε ότι η Εθνική θα ανακοινώσει ισχυρά αποτελέσματα. Παραμένει η κορυφαία επιλογή στον τραπεζικό κλάδο”, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v