Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πρόταση ΣΜΕΧΑ για το Τ+3

Νέα πρόταση κατέθεσε ο ΣΜΕΧΑ στην Κεφαλαιαγορά για το Τ+3 στην χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΣ με την Επιτροπή. Ο Σύνδεσμος προτείνει διατήρηση του παρόντος καθεστώτος αναφορικά στο συμψηφισμό αγοράς και πώλησης μεταξύ της Τ και Τ+3 ημέρας.

Νέα πρόταση ΣΜΕΧΑ για το Τ+3
Διατήρηση του παρόντος καθεστώτος αναφορικά στο συμψηφισμό αγοράς και πώλησης μεταξύ της Τ και Τ+3 ημέρας προτείνει στην Κεφαλαιαγορά ο ΣΜΕΧΑ αναλύοντας με σειρά επιχειρημάτων γιατί δεν υφίσταται αναγκαιότητα για νέα ρύθμιση.

Ωστόσο προκείμενου να υπάρξει περαιτέρω διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της προστασίας του επενδυτικού κοινού ο ΣΜΕΧΑ προτείνει τα εξής:

* Πρόταση ΣΜΕΧΑ

1. Για να μπορεί ο πελάτης να προβαίνει σε συμψηφισμό του τμήματος αγοράς μετοχών με το προϊόν πώλησής μεταξύ Τ και Τ+3 ημέρας πρέπει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ήδη εξοφλημένο σε ποσοστό της αξίας της εν λόγω αγοράς, τέτοιο που να ικανοποιεί τους κινδύνους και να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Η πρακτική αυτή δεν θα επιτρέπεται σε χαρτοφυλάκια με μηδενικό υπόλοιπο (Το ποσοστό θα καθοριστεί από κοινού με συζητήσεις μεταξύ ΕΚ και ΣΜΕΧΑ ώστε να ικανοποιείται η αρχή της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς).

2: Να ελέγχεται η καταλληλότητα του πελάτη (suitability) εν σχέσει με τη συγκεκριμένη πρακτική με παραμέτρους που θα καθορισθούν (οι παράμετροι θα είναι ανάλογες με αυτές που προβλέπονται στην παρ. 6.1 του Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ).

3: Να υπάρξει ως προσάρτημα στη σύμβαση ”Δήλωση Αποδοχής Κινδύνου” που θα περιλαμβάνει τους κινδύνους που ενέχει η εξόφληση του τιμήματος αγοράς μετοχών με πώλησή τους μεταξύ Τ και Τ+3 ημέρας, λόγω των πολλών συχνών συναλλαγών και του σύντομου χρόνου πώλησης της αγοράς, και την οποία θα υπογράφει ο πελάτης.

Συνάντηση ΣΜΕΧΑ - Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Για το θέμα του Τ+3 υπήρξε χθες Τετάρτη, διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων του ΔΣ του ΣΜΕΧΑ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

* Η αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων του ΣΜΕΧΑ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v