Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Sec: Στόχος οι 3.500 για τον Γ.Δ. το 2005

Στόχο τις 3.500 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. το 2005 και τις 4.000 μονάδες για το 2006 θέτει η EFG Eurobank στην εξαμηνιαία αναθεώρηση της άποψής της για τα τεκταινόμενα στις αγορές. Στο 28% εκτιμάται η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών του Χ.Α. το 2005.

Eurobank Sec: Στόχος οι 3.500 για τον Γ.Δ. το 2005
του Δημήτρη Γλύστρα

Στόχο τις 3.500 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. το 2005 και τις 4.000 μονάδες για το 2006 θέτει η EFG Eurobank στην εξαμηνιαία αναθεώρηση της άποψής της για τα τεκταινόμενα στις αγορές.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Eurobank Sec., Χρ. Ελαφρός, παρουσίασε τις αναθεωρημένες προβλέψεις της χρηματιστηριακής, προσθέτοντας ότι η αγορά ”ίσως ταλαιπωρηθεί λίγο τον Οκτώβριο”.

Ειδικότερα, στην εξαμηνιαία οικονομική αναθεώρηση της EFG Eurobank η μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων της Σοφοκλέους αναμένεται στο 28% για το 2005 και στο 17% για το 2006. Η μερισματική απόδοση για το τρέχον έτος εκτιμάται στο 2,8%.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η ελληνική αγορά σε όρους πολλαπλασιαστή 2005 είναι κατά 14% ακριβότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κάτι το οποίο δικαιολογείται από τους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή.

Η Eurobank παραμένει θετική για την πορεία του Χ.Α. και το 2006, αναφέροντας στα θετικά της ελληνικής αγοράς τις επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την επέκταση των ελληνικών εταιριών στα Βαλκάνια.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος της Eurobank, κ. Χαρδούβελης, αναλύοντας το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, προέβλεψε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ”μια καλή χρονιά”.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα κυμανθούν γύρω στο 4%, είπε, ενώ προσδιόρισε ότι μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού θα προέλθει από τις ΗΠΑ και την Ασία. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κινηθούν ανοδικά στον επόμενο χρόνο, αλλά θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ΗΠΑ προέβλεψε επιτόκια στο 4% τον Δεκέμβριο του 2005 και στο 4,5-5% τον ίδιο μήνα του 2006, ενώ για την Ευρωζώνη εκτίμησε πως τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 2% στο τέλος του τρέχοντος έτους και στο 2,5% στο τέλος του επόμενου.

Στους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Χαρδούβελης περιέλαβε την ”ανισορροπία” στις διεθνείς αγορές, αλλά και την πιθανή κατάρρευση του δολαρίου, η οποία όπως είπε θα σημάνει την απότομη άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Σε ότι αφορά τα ακίνητα, ο ίδιος εκτίμησε πως οι τιμές τους κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, ενώ διαφώνησε με το ενδεχόμενο να υπάρξει απότομη πτώση στην τιμή τους. ”Ακόμα και όταν αυτή η περίοδος ανόδου τελειώσει το real estate θα μείνει στάσιμο και η αξία του θα τρωθεί από τον πληθωρισμό”, είπε.

Για την ελληνική οικονομία, ο επί σειρά ετών σύμβουλος του κ. Κ. Σημίτη προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης στο 3,4% για το 2005 και στο 3,6% για το 2006, ενώ όπως τόνισε ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5% φέτος και να υποχωρήσει στο 3,3% τον επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής κ. Πάρις Καράσσο εκφράστηκε με θετικά λόγια για την πορεία των μετοχών διεθνώς κατά το επόμενο έτος, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε Ιαπωνία και Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα ομόλογα ο κ. Καράσσο είπε πως αν και σε μεγάλο βαθμό η πορεία τους το επόμενο διάστημα παραμένει αβέβαιη, πιθανή πρέπει να θεωρείται η άνοδος, η οποία ωστόσο θα είναι μικρότερη από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Περιγράφοντας το ”ιδανικό χαρτοφυλάκιο” της Eurobank, ο ίδιος είπε πως αυτό αποτελείται από μετοχές σε ποσοστό 40%, από ομόλογα σε ποσοστό 44% από διαθέσιμα σε ποσοστό 6% και από εναλλακτικές μορφές επένδυσης σε ποσοστό 10%.

Άλλωστε, πριν την έναρξη των παρουσιάσεων, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου τμήματος οικονομικών αναλύσεων υπό τον κ. Γκ. Χαρδούβελη, στο οποίο θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων και ο κ. Πλ. Μονοκρούσσος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v