Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μerit AXEΠΕΥ: Πρωτοβρόχια...

Η Merit AXEΠΕY διατηρεί την εκτίμηση ότι η αγορά θα κλείσει φέτος κοντά στα υψηλά της ή ακόμα και σε νέα υψηλά και θεωρεί τις τελευταίες εξελίξεις μέρος του εποχικού παιχνιδιού. Παράλληλα τονίζει πως ”η ελληνική κεφαλαιαγορά όφειλε κάποιας διόρθωσης προκειμένου να χωνευθούν τα νέα υψηλά”.

Μerit AXEΠΕΥ: Πρωτοβρόχια...
των Α.Ν. Καραλή & Ε.Ι. Βάρσου*

Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης είδαμε στοιχεία που μας θύμισαν παραδοσιακό χρηματιστηριακό φθινόπωρο. Φαίνεται πως η διεθνής επενδυτική κοινότητα βρίσκεται πάνω από τα χαρτοφυλάκια με το δάχτυλο στην σκανδάλη, έτοιμη να προχωρήσει σε πωλήσεις με την πρώτη υποψία διόρθωσης.

Τι συνέβη; Στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να δημοσιεύονται τα μετά-Κατρίνα στοιχεία για την οικονομία και –όπως αναμενόταν- δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, επιβεβαιώνοντας προς το παρόν όσους εκτιμούν ότι πηγαίνουμε προς 1-2 τρίμηνα επιβράδυνσης.

Η πρώτη αντίδραση την Τετάρτη ήρθε από τη Wall Street (1,5% απώλειες για τον S&P 500) και γρήγορα απλώθηκε προς την Ευρώπη, μέσω άπω ανατολής. Ο (τσιμπημένος σε όρους P/E) Nikkei υποχώρησε πάνω από 2% και το πρωί της Πέμπτης οι ΔυτικοΕυρωπαϊκοί δείκτες ξύπνησαν στο –1,5%.

Άμεσα υπήρξαν και κάποιες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που τελικά δεν επαληθεύτηκαν.

Οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν τη Σοφοκλέους πολύ κοντά σε υψηλά 4ετίας και μάλιστα με το τελευταίο βραχυπρόθεσμο ανοδικό ραλάκι να έχει ολοκληρωθεί την προηγούμενη μόλις εβδομάδα.

Θεωρούμε ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες η αγορά είναι πολύ εύκολο να διορθώσει έως τις 3.340 μονάδες του Γενικού Δείκτη, επίπεδο το οποίο πρόσφατα αποτελούσε αντίσταση και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ως στήριξη.

Αντίστοιχα, ο FTSE 20 μπορεί να υποχωρήσει ως τις 1.850 μονάδες, ο FTSE 40 ως τις 2.920 μονάδες και ο Δείκτης των Τραπεζών ως τις 7.100 μονάδες. Όλοι ο προαναφερθέντες επιμέρους δείκτες, έχουν σχηματίσει gaps, μόλις πάνω από αυτά τα επίπεδα (πρώην) αντιστάσεων.

Ακόμη και σε περίπτωση που δεν παρουσίαζε τόσο απότομη αρνητική μεταβολή το διεθνές χρηματιστηριακό σκηνικό, θα λέγαμε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά όφειλε κάποιας διόρθωσης προκειμένου να χωνευθούν τα νέα υψηλά. Τώρα που η διορθωτική τάση συμπίπτει με παγκόσμια επιδείνωση του κλίματος, ενδέχεται οι υποψήφιες στηρίξεις να μην κρατήσουν.

Δεν μας προκαλεί καμία ανησυχία και καμία έκπληξη το γεγονός. Άλλωστε, από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι παρόλο που η Σοφοκλέους βάδιζε από υψηλό σε υψηλό, οι καιροί παραμένουν ”επικίνδυνοι” (Φθινόπωρο γαρ) και απαιτούν προσοχή.

Δηλαδή ρευστότητα. Διατηρούμε την εκτίμηση ότι η αγορά θα κλείσει φέτος κοντά στα υψηλά της ή ακόμα και σε νέα υψηλά και θεωρούμε τις τελευταίες εξελίξεις μέρος του εποχικού παιχνιδιού. Είναι πολύ νωρίς για να καταστροφολογήσουμε κι εξάλλου δεν είναι στο στυλ μας.

Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να κλείσουμε το παρόν αρθράκι με τον τίτλου που είχαμε διαλέξει για το προ-προηγούμενο. Φθινόπωρο είναι, θα περάσει...

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v