Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιτήρηση για Πουλιάδη και PC Systems

Την υπαγωγή των μετοχών Πουλιάδης και PC Systems σε καθεστώς επιτήρησης από τις 7 Οκτωβρίου αποφάσισε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου, το οποίο παράλληλα εξέτασε τους ισολογισμούς εξαμήνου. Έντοπίσθηκαν διαφορές στους τρόπους με τους οποίους οι ορκωτοί ελεγκτές εξέτασαν τους ισολογισμούς. Τι αποφάσισε επ’ αυτού το ΔΣ του ΧΑ.

ΧΑ: Επιτήρηση για Πουλιάδη και PC Systems
Την υπαγωγή των μετοχών των εταιριών Πουλιάδης και της θυγατρικής του PC Systems σε καθεστώς επιτήρησης από τις 7 Οκτωβρίου 2005 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου.

Η υπαγωγή στο καθεστώς επιτήρησης επιβλήθηκε μετά τις απαντήσεις των δύο εταιριών στα ερωτήματα του ΧΑ όσον αφορά τις επιχειρηματικές τους εξελίξεις, από τις οποίες προκύπτει ότι δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς την δυνατότητά τους να συνεχίσουν ομαλά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Αντικείμενο της συνεδρίασης του Δ. Σ. του ΧΑ ήταν η εξέταση των οικονομικών καταστάσεων α’ εξαμήνου όλων των εισηγμένων εταιριών προκειμένου να μελετηθούν λεπτομερώς και να επιβληθεί - σε περίπτωση που χρειασθεί -καθεστώς επιτήρησης ή αναστολή διαπραγμάτευσης κάποιων τίτλων.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε αναφορικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης των εισηγμένων εταιριών για τη δημοσίευση και αποστολή στο ΧΑ των ”Στοιχείων και Πληροφοριών οικονομικών καταστάσεων” (βάσει της απόφασης 17/336/21.4.2005 της ΕΚ) καθώς και των οικονομικών καταστάσεων βάσει ΔΛΠ/ΔΠΧΠ του πρώτου εξαμήνου 2005.

Σημειώνεται ότι οι εταιρίες δημοσίευσαν για πρώτη φορά οικονομικές καταστάσεις συνοδευόμενες από τις εκθέσεις επισκόπησης ορκωτού ελεγκτή βάσει Δ.Λ.Π. καθώς και ότι είχε δοθεί παράταση ενός μηνός από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημοσίευσή τους.

Από το σύνολο των 361 εισηγμένων εταιριών, οι 327 οι οποίες δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, απέστειλαν τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις προς το Χ.Α., εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος (δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 30/9/05). Εξαίρεση αποτέλεσε η μη δημοσίευση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων από την εταιρία LAVIPHARM A.E.

Όσον αφορά τις 34 εταιρίες που βρίσκονται σε αναστολή, 9 από αυτές απέστειλαν στο Χ.Α τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις.

Επισημαίνεται ότι 142 εταιρίες απέστειλαν στο Χ.Α. τις ενδιάμεσες καταστάσεις μέχρι 28/9/05, 53 εταιρίες απέστειλαν στις 29/9/05 και 141 εταιρίες απέστειλαν στις 30/9/05.

Οι οικονομικές καταστάσεις των εταιριών στο Χ.Α. κάθε εισηγμένης, αμέσως μετά την αποστολή τους, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Χ.Α, έτσι ώστε το επενδυτικό κοινό να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί με εύκολο και άμεσο τρόπο για τα οικονομικά αποτελέσματα της κάθε εισηγμένης εταιρίας.

Από την εξέταση των τύπων ”Εκθέσεων Επισκόπησης” που συνέταξαν οι ορκωτοί ελεγκτές όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου 2005, φαίνεται να προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των περιπτώσεων των τύπων εκθέσεων επισκόπησης, που προβλέπονται στην απόφαση 483 της ΕΛΤΕ (ΦΕΚ 1589/22-10-2004 περί Ελεγκτικών Προτύπων) και των χρησιμοποιηθέντων από τους ορκωτούς ελεγκτές.

Από το σύνολο των 327 εταιριών που διαπραγματεύονται και δημοσίευσαν ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, προκύπτουν τα εξής όσον αφορά τους τύπους των εκθέσεων επισκόπησης:

i) 302 εταιρίες έχουν τύπο έκθεσης επισκόπησης με ”σύμφωνη γνώμη”.

Σε 174 από τις εταιρίες αυτές, ο ορκωτός ελεγκτής έχει συμπεριλάβει κάποια ή κάποιες παρατηρήσεις στην έκθεσή του.

Από αυτές 147 εταιρίες έχουν ως μόνη παρατήρηση την εκκρεμότητα του φορολογικού ελέγχου λόγω ανέλεγκτων χρήσεων της μητρικής ή εταιριών που ενοποιούνται, και 27 εταιρίες έχουν τύπο έκθεσης με ”σύμφωνη γνώμη”, αλλά με άλλες παρατηρήσεις στην έκθεση του ορκωτού.

ii) 25 εταιρίες έχουν τύπο έκθεσης επισκόπησης με ”διαφοροποίηση”. Η ακριβής περιγραφή του τύπου της έκθεσης καθώς και η σημαντικότητα των παρατηρήσεων που αυτή περιλαμβάνει, διαφέρει ανά περίπτωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε την αποστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Ε.Λ.Τ.Ε., όλων των Εκθέσεων Επισκόπησης με ”Διαφοροποιημένη γνώμη”, καθώς και των Εκθέσεων Επισκόπησης με ”Σύμφωνη γνώμη”, στις οποίες αναγράφονται παρατηρήσεις (πέραν των παρατηρήσεων για την ύπαρξη ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων), ώστε μέχρι τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.



----- Άλλες αποφάσεις του ΧΑ

Το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε:

* για τη συνέχιση της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της εταιρίας ”Ευρωσύμβουλοι – Σύμβουλοι Τεχνολογίας & Ανάπτυξης” από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”Π & Κ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ”

* για τη λύση σύμβασης (παύση) ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της εταιρίας ”Μπήτρος Συμμετοχή” από την εταιρία - Μέλος του ΧΑ ”Fortius ΑXΕΠΕΥ”

* για τη λύση σύμβασης (παύση) ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της εταιρίας ”Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού” από την εταιρία - Μέλος του ΧΑ ”Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος”

και ενέκρινε την αίτηση της εταιρίας με την επωνυμία ”Value Capital ΑΧΕΠΕΥ” για την παραίτησή της από την ιδιότητα του Μέλους-Παραγγελιοδόχου στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v