Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διερεύνηση έκθεσης UBS για ΑΤΕ ζητούν οι αναλυτές

Να ερευνηθεί αν ήταν αντιδεοντολογική η πρόσφατη έκθεση της UBS για την Αγροτική Τράπεζα ζητά με επιστολή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Ελληνική Ένωση Αναλυτών, κάνοντας νύξεις ακόμη και για front running. Η ανάμειξη της UBS στην αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής απασχόλησε τη Βουλή.

Διερεύνηση έκθεσης UBS για ΑΤΕ ζητούν οι αναλυτές
Επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με κοινοποίηση στο ΣΜΕΧΑ και στην Ένωση Θεσμικών έστειλε στις 30 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Ενωση Πιστοποιημένων Αναλυτών (ΕΕΠΑΜΑ) με αντικείμενο την έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα ο διεθνής επενδυτικός οίκος UBS για την Αγροτική Τράπεζα.

Η ΕΕΠΑΜΑ, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής που βρίσκεται στα χέρια του euro2day.gr, ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να γνωστοποιήσει την άποψή της για την επίμαχη έκθεση της UBS, επισημαίνοντας ότι τίθενται ζητήματα δεοντολογίας και αξιοπιστίας των αναλυτών.

Από το κείμενο της επιστολής προκύπτει έμμεσα και με διπλωματικό τρόπο ότι ο ΕΕΠΑΜΑ θεωρεί την έκθεση αντιδεοντολογική για μια σειρά από λόγους, ενώ κάνει και νύξεις για ενδεχόμενο front running.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η UBS ως ανάδοχος και επενδυτής, ταυτόχρονα, της Αγροτικής Τράπεζας επιδόθηκε σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και απεκόμισε κέρδη 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών, Π. Δούκας, απάντησε ότι η UBS έκανε ό,τι της συνέστησε το ΔΣ της Αγροτικής, προσθέτοντας ότι η ελβετική τράπεζα ανέλαβε να καλύψει όποιο κομμάτι των μετοχών θα έμενε αδιάθετο, όπερ και έπραξε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να κατατεθούν όλοι οι κωδικοί που χειρίστηκε η UBS, κάνοντας λόγο για φωτογραφική διάταξη με την οποία της δόθηκε η δυνατότητα από ανάδοχος να γίνει επενδυτής.

Ο κ. Δούκας απάντησε ότι η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης ήταν απόλυτα νόμιμη και έγινε ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γιατί αυτό ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρονται:

”Στα πλαίσια της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε συγκεκριμένη ανάλυση της UBS για την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και καθώς τίθενται ζητήματα δεοντολογίας για την ευρύτερη κοινότητα των αναλυτών, κάτι που θέτει ζητήματα αξιοπιστίας για το επάγγελμα του αναλυτή καθώς και τη λειτουργία της αγοράς, την οποία εποπτεύετε, παραθέτουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

Ενδιαφέρον έχει καταρχήν η εξέταση των παρακάτω υποθέσεων

1. Εάν το report εστάλη στον Τύπο από την εταιρία UBS.

2. Εάν οι κανόνες δεοντολογίας εφαρμόζονται σε αναλύσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στους πελάτες της εταιρίας.

3. Εάν οι αναλύσεις αναλυτών ξένων οίκων που αφορούν εισηγμένες στο ΧΑ εταιρίες υπόκεινται και στις υποχρεώσεις που περιγράφονται στους ελληνικούς νόμους και τις αποφάσεις της Ε.Κ.

Τότε

Α. Εφόσον η υπόθεση 1 ισχύει, ενδεχομένως τίθεται θέμα διερεύνησης πρακτικών front running.

Β. Εφόσον οι προϋποθέσεις 2 και 3 ισχύουν, οι ακόλουθες διαπιστώσεις είναι χρήσιμες. Εφόσον, όμως, οι υποθέσεις 2 και 3 δεν ισχύουν, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε με ποιο τρόπο εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αντιμετώπισης με ίσους όρους των αναλύσεων επί των ίδιων εταιριών μεταξύ Ελλήνων και ξένων αναλυτών.

Γ. Εφόσον οι προυποθέσεις 2 και 3 ισχύουν, οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τις ακόλουθες εκτιμήσεις.

1. Η ακολουθούμενη μεθοδολογία στηρίζεται στην υπόθεση ότι τα κέρδη μετά φόρων στο τέλος της 3ης περιόδου πρόβλεψης (2007)πολλαπλασιασμένα με τον συντελεστή 14 οδηγούν στη δίκαιη αποτίμηση (fair value) της εταιρίας. Η υπόθεση αυτή δεν γνωστοποιείται σε ποια επιστημονική βάση στηρίζεται.

2. ∆εν περιλαμβάνεται ανάλυση ευαισθησίας.

3. ∆εν αναφέρονται ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων (conflicts of interests) της εταιρίας που αναλύει με το Ελληνικό ∆ημόσιο ως βασικό μέτοχο της αναλυόμενης εταιρίας.

Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις απόψεις σας επί των θεμάτων που θέσαμε στην Υπόθεση 1 και 3 και στο Ζήτημα Β”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v