Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Νέο μπαράζ αρνητικών εκθέσεων (update 5)

Με περικοπή της τιμής-στόχου και αρκετή ”γκρίνια” για τα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά και για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, συνεχίζεται το μπαράζ αρνητικών εκθέσεων για τη ΔΕΗ. Στα 16 (από 17,3) ευρώ η νέα τιμή-στόχος από τη Morgan Stanley, στα 20,8 (από 21,6) από την Deutsche Bank, στα 18,5 από την JP Morgan και στα 20 ευρώ από την Π&Κ.

ΔΕΗ: Νέο μπαράζ αρνητικών εκθέσεων (update 5)
Με περικοπή της τιμής-στόχου και αρκετή ”γκρίνια” για τα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά και για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, συνεχίζεται το μπαράζ αρνητικών εκθέσεων για τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, στα 16 ευρώ, από 17,3 ευρώ προηγουμένως, περικόπτει η Morgan Stanley την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ (29/9), διατηρώντας τη σύσταση ”underweight”.

Στο report με τίτλο ”Αρνητικές προοπτικές - νέα μείωση της τιμής-στόχου” η Morgan Stanley επισημαίνει τις προς τα κάτω αναθεωρημένες προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 και του 2006, ενώ χαρακτηρίζει το κόστος ”εκτός ελέγχου”.

Όπως αναφέρεται, ο οίκος δεν βλέπει ”καμία ελπίδα για απελευθέρωση της αγοράς σε αυτή τη δεκαετία”, αφού επισημαίνει πως η απελευθερωμένη αγορά απαιτεί ανταγωνισμό. Ακόμα όμως και με το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς, τονίζεται, η ΔΕΗ θα κατέχει το 70%- 80% της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, εκτίμηση της Morgan Stanley είναι πως η κυβέρνηση θα τα αυξήσει ώστε να αποκαταστήσει την κερδοφορία. Στο σημείο αυτό η αποτίμηση της ΔΕΗ εξαρτάται πλήρως από την πολιτική της κυβέρνησης για τα τιμολόγια.

”Η δύσκολη κατάσταση πρόκειται να χειροτερέψει”, αναφέρει σε άλλο σημείο της έκθεσης η Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ότι το νέο business plan της επιχείρησης θα αποκαλύψει αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών έως τα 900 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Με αυτό το δεδομένο, αλλά και με βάση τις ”φτωχές” προσδοκίες σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση του 2005 θα μειωθεί στο 0,65 ευρώ, έναντι της περσινής των 0,90 ευρώ και των προσδοκιών για 1,05 ευρώ.

Σε περικοπή της τιμής-στόχου όμως οδηγήθηκε και η Deutsche Bank. Σε έκθεσή του για την Επιχείρηση, ο οίκος περικόπτει την τιμή-στόχο στα 20,8, από τα 21,6 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση ”hold” και υποβαθμίζοντας κατά 1%-2% τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία στο διάστημα 2005-2007.

Από την πλευρά της η JP Morgan μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 18,5 ευρώ διατηρώντας την αξιολόγηση ”underweight”. O διεθνής οίκος μειώνει τις προβλέψεις για τα EBITDA 2005 κατά 17%.

Η Π&Κ Χρηματιστηριακή περικόπτει την τιμή-στόχο στα 20 ευρώ, από 23 ευρώ προηγουμένως. Επιπροσθέτως υποβαθμίζει τη σύσταση σε ”equalweight”.

Υποβαθμίζουμε τη ΔΕΗ ως αποτέλεσμα των φτωχών μεγεθών εξαμήνου, των αυξημένων ενεργειακών εξόδων, αλλά και των υψηλότερων του αναμενομένου διοικητικών δαπανών, τονίζει, μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή.

¨Ένα σχέδιο για την εξόφληση των υποχρεώσεων των δημόσιων υπηρεσιών στη ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει θετικό καταλύτη για την εταιρία, ενώ εξωτερικοί παράγοντες όπως η μείωση των πετρελαϊκών τιμών θα ενίσχυε τις εκτιμήσεις για τα EPS, συμπληρώνει η Π&Κ.

Η UBS χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της ΔΕΗ χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ η HSBC επισημαίνει πως η ΔΕΗ δεν αναμένει σύντομα ανάκαμψη στο μέτωπο του κόστους.

Η HSBC επικρίνει ακόμη τις πρόσφατες διαψεύσεις της διοίκησης για εθελούσια έξοδο, αλλά και τη χθεσινή ανακοίνωση για νέες προσλήψεις 1.350 υπαλλήλων.

Η Εγνατία Finance διατηρεί την τιμή-στόχο στα 22,49 ευρώ και τη σύσταση ”accumulate” προειδοποιώντας ωστόσο πως εάν επιμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα οι πετρελαϊκές τιμές και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, θα υποβαθμίσει σύσταση και τιμή-στόχο, προβλέποντας παράλληλα πως το βραχυπρόθεσμο momentum στη μετοχή θα παραμείνει αρνητικό.

Σε έντονη μείωση της τιμής-στόχου για τη ΔΕΗ προχωρά και η Eurocorp S.A., στα 18,5 από 21,7 ευρώ, υποβαθμίζοντας και τη σύστασή της για τη μετοχή σε hold από add. Επιπροσθέτως, η χρηματιστηριακή προβλέπει νέες αρνητικές ειδήσεις για τη μετοχή, από τα μέτωπα των καυσίμων και του κόστους εκπομπών καυσαερίων.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v