Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Το Δημόσιο βραχυκυκλώνει τα κέρδη”, λένε οι ξένοι

Ευθύνες στο Δημόσιο για την κάμψη των κερδών της ΔΕΗ επιρρίπτουν οι αναλυτές των CSFB και Morgan Stanley, αφού, όπως επισημαίνουν, δεν επιτρέπεται στην Επιχείρηση να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές. Στα 25 από 27,5 ευρώ περιέκοψε η CSFB την τιμή-στόχο. Δριμεία κριτική από Morgan Stanley. Αναμενόμενα και αδύναμα χαρακτηρίζουν οι υπόλοιποι αναλυτές τα αποτελέσματα εξαμήνου.

”Το Δημόσιο βραχυκυκλώνει τα κέρδη”, λένε οι ξένοι
Ευθύνες στο Ελληνικό Δημόσιο για την κάμψη των κερδών της ΔΕΗ αποδίδουν οι αναλυτές των CSFB και M. Stanley.

Όπως προκύπτει από σημερινές τους εκθέσεις για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, εάν η Επιχείρηση είχε την άδεια να καταρτίσει τιμολόγια μέσω των οποίων θα μεταβίβαζε στους καταναλωτές την αύξηση στην τιμή των καυσίμων, η εικόνα της κερδοφορίας της δεν θα ήταν τόσο δυσμενής.

Στο πλαίσιο αυτό, η CSFB προχώρησε σε περικοπή της τιμής-στόχου στα 25 από 27,5 ευρώ, διατηρώντας όμως τη σύσταση ”outperform”.

Η CSFB σε ξεχωριστό report της με τίτλο ”Περνώντας από την καταιγίδα” (28/9) εκτιμά πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο την κατάρτιση ”σωστών” τιμολογίων μέσω των οποίων το κόστος από την αυξημένη τιμή των καυσίμων θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η χαμηλότερη τιμή-στόχος προέκυψε από την καθοδική αναθεώρηση των κερδών ανά μετοχή κατά 29% για το 2005, κατά 34% για το 2006 και κατά 26% για το 2007.

Η CSFB διατηρεί τη μακροπρόθεσμα θετική στάση της για την Επιχείρηση, καθώς είναι πεπεισμένη για τους ”καταλύτες αξίας” που διαθέτει, τις επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεων εργασίας και το νέο business plan.

Ξεκάθαρα αρνητική στάση υιοθετεί η Morgan Stanley στην έκθεσή της για τη ΔΕΗ με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου και τίτλο ”Ασχημο β΄ τρίμηνο και γίνεται χειρότερο”.

”Η απάντηση της ΔΕΗ στους δύσκολους καιρούς των αυξήσεων στα καύσιμα είναι άλλη μια επενεκτίμηση των παγίων”, αναφέρει η Morgan Stanley. Αυτό βελτιώνει το λόγο χρέους/ιδίων κεφαλαίων, επιτρέποντας στην εταιρία να αποφεύγει αρνητικά αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας, αλλά δεν αλλάζει την ουσία των ταμειακών ροών της.

Οι προοπτικές της ΔΕΗ είναι αβέβαιες”, λέει η Morgan Stanley, η οποία αναμένει το τρίτο τρίμηνο του έτους να είναι χειρότερο από το δεύτερο, ενώ χαρακτηρίζει ”λιγοστές” τις ελπίδες ανάκαμψης στο 2006. Η τιμή-στόχος του οίκου είναι στα 17,30 ευρώ και η σύσταση ”underweight”.

Η Εγνατία Finance επισημαίνει την άνοδο του κόστους των καυσίμων, ενώ, όπως λέει, τα αδύναμα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανικανότητα της ΔΕΗ να μετακυλίσει τα μεγαλύτερα αυτά κόστη στους τελικούς καταναλωτές.

Συνολικά, η Εγνατία αναφέρει πως τα αποτελέσματα, αν και αδύναμα, ήταν αντίστοιχα των προβλέψεών της και διατηρεί τη σύσταση ”accumulate” για τη μετοχή.

Αντίστοιχη θέση λαμβάνει και η Marfin Analysis, η οποία χαρακτηρίζει τα μεγέθη του εξαμήνου αναμενόμενα, αποδίδοντας την επιδείνωσή τους στα αυξημένα κόστη καυσίμων.

Η Εθνική ΑΧΕ, από την πλευρά της, δεν αναμένει αλλαγή της εικόνας στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτιμά όμως ότι η τάση ίσως αντιστραφεί στο τελευταίο τρίμηνο.

Από την πλευρά της, η HSBC διατηρεί την τιμή-στόχο στα 20,75 ευρώ και τη σύσταση ”neutral”, ενώ επισημαίνει ότι οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές των καυσίμων πιθανότατα να οδηγήσουν σε αναθεώρηση τις εκτιμήσεις του οίκου για το 2005, παρά την -όπως επισημαίνει- ελαφρώς καλύτερη του αναμενομένου αύξηση στα τιμολόγια την 1η Σεπτεμβρίου.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα κέρδη της ΔΕΗ η Π&Κ, ενώ υψηλότερα του αναμενομένου τα έσοδα της Επιχείρησης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα υψηλότερα έσοδα δεν μεταφράστηκαν σε κέρδη λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα. Η χρηματιστηριακή θέτει την τιμή-στόχο και τη σύστασή της υπό αναθεώρηση.

”Χτυπημένα” από την αύξηση της τιμής των καυσίμων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εξαμήνου η Proton Securities, αν και επισημαίνει ότι ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων.



Η μετοχή της ΔΕΗ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης στα 19,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v