Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάλυψε (και) τα πετρέλαια η UBS

Με τιμή-στόχο τα 23,1 ευρώ για τη Motor Oil και τα 16,9 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η UBS ξεκινά την κάλυψη των δύο εταιριών διύλισης, σε έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία και τίτλο ”Playing catch-up with Europe”. Η σύσταση για τις δύο μετοχές είναι ”buy 2”.

Ανακάλυψε (και) τα πετρέλαια η UBS
Με τιμή-στόχο τα 23,1 ευρώ για τη Motor Oil και τα 16,9 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, η UBS ξεκινά την κάλυψη των δύο εταιριών διύλισης, σε έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία και τίτλο ”Playing catch-up with Europe”.

Η σύσταση για τις δύο μετοχές είναι ”buy 2”, καθώς, όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, θα πρέπει να αποτυπωθεί η υψηλή μεταβλητότητα που παρουσιάζουν τα περιθώρια διύλισης στον κλάδο.

Η μετοχή της Motor Oil ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου στα 18,46 ευρώ και των ΕΛ.ΠΕ. στα 11,62 ευρώ.

Η UBS υπογραμμίζει τις καλές προοπτικές των δύο εταιριών και αναμένει ότι οι εγχώριες πωλήσεις τους θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, ”ευθυγραμμιζόμενες” με τις προβλέψεις για ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, θα ευνοηθούν οι πωλήσεις της βενζίνης και του φυσικού αερίου, ενώ υπογραμμίζει ότι οι πωλήσεις των δύο εισηγμένων εξαρτώνται από την παραγωγική τους ικανότητα και όχι τη ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά τη Motor Oil, ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της περιόδου 2005-2007 θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 26,5%, ενώ για το 2005 τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται στα 116 εκατ. ευρώ.

”Αναμένουμε ότι το περιθώριο διύλισης της Motor Oil θα διευρυνθεί περαιτέρω το 2006”, τονίζουν οι αναλυτές της UBS, ενώ τα διοικητικά κόστη προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ήπιο ρυθμό, παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,2% στην περίοδο 2005-2007.

Αναφορικά με το μέρισμα της Motor Oil, η UBS εκτιμά ότι θα παραμείνει κοντά ή ακόμα και υψηλότερα του 90% των κερδών, κρίνοντας ότι στο μέλλον θα υπάρξουν λιγότερες επενδύσεις από την πλευρά της εταιρίας.

Για τις ανάγκες της ανάλυσής της η UBS εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3%-3,5% ετησίως στην τριετία 2005-2007, ενώ εξετάζει στενά τις δυνατότητες εξόρυξης και παραγωγής και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την αποτίμηση των Ελληνικών Πετρελαίων η UBS χρησιμοποιεί τον μέσο όρο μεταξύ των μοντέλων DCF και sum of the parts, μέθοδος που παράγει αξία 17,2 ευρώ.

Για τη Μotor Oil, η UBS βασίζει τη δίκαιη αξία, που θέτει το μέσο όρο από δύο μοντέλα αποτίμησης, το DCF και το PER.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v