Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Sec: Τι βλέπει για Γ.Δ., deals και τράπεζες

Σε εύρος 3.170-3.330 μονάδων θα κινηθεί ο Γ.Δ., εκτιμά η Eurobank Sec, η οποία ωστόσο επισημαίνει: ”Θεωρούμε ότι η αγορά ίσως έχει αποτιμήσει πολύ γρήγορα τα μελλοντικά οφέλη από τις τρέχουσες εξελίξεις. Αυτό ενέχει έναν κίνδυνο. Εάν δεν πραγματοποιηθούν άλλα deals εντός του έτους, οι επενδυτές ενδέχεται να αποτιμήσουν την απογοήτευσή τους”. Οι τρεις τραπεζικές επιλογές. Tα top picks.

EFG Sec: Τι βλέπει για Γ.Δ., deals και τράπεζες
Την τιμή-στόχο των 3.300 μονάδων για το Γενικό Δείκτη διατηρεί η EFG Eurobank Sec σε μηνιαίο report της (Σεπτέμβριος 2005), προβλέποντας παράλληλα διακύμανση στα επίπεδα των 3.170-3.330 μονάδων.

Παραμένουμε θετικοί για την Εθνική Τράπεζα λόγω του προγράμματος αναδιάρθρωσης, για την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της ελκυστικής αποτίμησης, αλλά και για την Τράπεζα Κύπρου ως ένα turnaround play, τονίζουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Σε ό,τι αφορά τη Marfin Bank, στo report αναφέρεται πως η εξαγορά του 10% της Εγνατίας έδωσε έναυσμα για τη διάδοση φημών αναφορικά με ανάλογες επιχειρηματικές κινήσεις σε μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα οι αναλυτές της χρηματιστηριακής επισημαίνουν ότι οι 5 ισχυρότερες εγχώριες τράπεζες διαπραγματεύονται με premium 16% έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους σε όρους EPS. Πιο συγκεκριμένα, οι εγχώριες τράπεζες διαπραγματεύονται 13,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή 2006, έναντι 11,3 των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Όπως τονίζει η Eurobank Securities, οι βασικοί καταλύτες της αγοράς παραμένουν: οι συνεχιζόμενες κυβερνητικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο της αύξησης των κερδών (με τις εκτιμήσεις της να διαμορφώνονται σε αύξηση 24,9% των κερδών ανά μετοχή για το 2005, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο 24%).

Ωστόσο, όπως εξηγεί, η αγορά δέχτηκε ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες και από την κινητικότητα στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. ”Φαίνεται πως οι εταιρίες έχουν συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το μέτωπο. Τα deals Intracom-Forthnet στον κλάδο του internet και Εγνατίας-Marfin στον τραπεζικό κλάδο έχουν πυροδοτήσει σενάρια για την επόμενη κίνηση”, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Αναφορικά με το Χ.Α. η Eurobank Sec επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές χρειάζεται στην παρούσα φάση ένα νέο καταλύτη ή μια ώθηση από τα υπάρχοντα ζητήματα.

”Θεωρούμε ότι η αγορά ίσως έχει αποτιμήσει πολύ γρήγορα τα μελλοντικά οφέλη από τις τρέχουσες εξελίξεις. Αυτό ενέχει έναν κίνδυνο. Εάν δεν πραγματοποιηθούν άλλα deals εντός του έτους, οι επενδυτές ενδέχεται να αποτιμήσουν την απογοήτευσή τους”, εξηγεί η χρηματιστηριακή.

”Ως εκ τούτου, ενώ παραμένουμε θετικοί για το Χ.Α. (πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, ελκυστική εικόνα κερδοφορίας, ευνοϊκή ψυχολογία, αυξημένη ρευστότητα) βλέποντας μικρό περιθώριο καθοδικής κίνησης, δεν βλέπουμε επίσης και κάποιο άμεσο περιθώριο σημαντικής ανοδικής κίνησης. Θεωρούμε πιθανό το Χ.Α. να παραμείνει κλεισμένο σε ένα εύρος μεταξύ 3.170 και 3.330 μονάδων”, αναφέρει η Eurobank Securities.

Ένα ακόμη ρίσκο που υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή είναι η επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω των επίμονα υψηλών πετρελαϊκών τιμών που ενδέχεται να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Oι κορυφαίες επιλογές (top picks) της EFG Eurobank Sec περιλαμβάνουν τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και τον Τιτάνα. Με βάση το κριτήριο της παρουσίας των εισηγμένων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι οι: Εθνική Τράπεζα, 3Ε, Γερμανός και Σαράντης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v