Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Θα έχουμε φθινοπωρινές εκπτώσεις; ...

”Καλή ευκαιρία να αποκτήσετε λίγη ρευστότητα παραπάνω και να περιμένετε τις (συνήθεις) εκπτώσεις του Οκτωβρίου” αναφέρει η Merit ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνοντας πως η αγορά εμφανίζεται κουρασμένη τεχνικά, θυμίζοντας πως η ΔΕΘ αποτελεί παραδοσιακά την ”ταφόπλακα” των φθινοπωρινών χρηματιστηριακών προσδοκιών.

Merit: Θα έχουμε φθινοπωρινές εκπτώσεις; ...
των Α.Ν. Καραλή & Ε.Ι. Βάρσου*

Την περασμένη εβδομάδα επιχειρήσαμε ν’ απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα των ημερών, αν βρισκόμαστε δηλαδή σε φάση διόρθωσης της αγοράς μας ή όχι, και η απάντηση ήταν καταφατική -μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Και το ενάντιο λίγο έλειψε ν’ αποδειχθεί μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, μόνο που τελικώς κάτι χάλασε προς το τέλος...

Τι είναι αυτό το κάτι; Ας θυμηθούμε πρώτα τις προϋποθέσεις που είχαμε προαπαιτήσει προκειμένου να φάμε το καπέλο μας και να θεωρήσουμε ότι η βραχυχρόνια τάση διατηρείται ανοδική. Είχαμε πει, λοιπόν, ότι σε περίπτωση κατά την οποία η αγορά βρεθεί εκ νέου σε υψηλό έτους, πάνω από τις 3.350 μονάδες και με συναλλακτική δραστηριότητα που να ξεπερνά τα 250 εκ. σε τζίρο, θα πρέπει ν’ αφήσουμε προσωρινά κατά μέρος τα περί πτωτικού φθινοπώρου και τα τοιαύτα.

Και αφού ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε μέχρι τις 3.325 μονάδες την περασμένη Τετάρτη, η αδυναμία της αγοράς να συγκεντρώσει τζίρο άνω των 150 εκ. συνέβαλε (ή προκάλεσε;) στο πτωτικό γύρισμα, που φανερώνει ότι το πέρασμα σε νέα υψηλά θ’ αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση.

Προς το παρόν, βεβαίως, παραλίγο να πειστούμε. Κάτι το placement του ΟΤΕ, κάτι η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών που φλερτάρουν (εκ νέου) με τα υψηλά έτους, κάτι η εμφάνιση αγοραστών όποτε η αγορά εκινείτο σε αρνητικό πρόσημο, κάτι η επικείμενη ΔΕΘ, όλα αυτά άφηναν την ελπίδα πως η αγορά θα μπορούσε να ”φύγει” προς τα πάνω.

Θυμίζουμε στο ασθενές τη μνήμη επενδυτικό κοινό, στο σημείο αυτό, πως η ΔΕΘ αποτελεί παραδοσιακά την ”ταφόπλακα” των φθινοπωρινών χρηματιστηριακών προσδοκιών και το εναρκτήριο λάκτισμα της σεπτεμβριάτικης κουτρουβάλας, που, όπως έχουμε αναφέρει, μπορεί να φτάσει ως και τις 3.000 μονάδες χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα στην κυρίαρχη τάση της αγοράς.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της αντίστασης στην περιοχή των 3.350 μονάδων, η διόρθωση είναι μονόδρομος. Το αν θα είναι της τάξεως του 5% ή του 10%, αυτό θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες.

Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι πως η αγορά εμφανίζεται κουρασμένη τεχνικά και η πρόσφατη βύθιση ως τις 3.150 μονάδες αλλά και το rebound που ακολούθησε δεν στάθηκαν ικανά να δώσουν νέα δυναμική και πνοή για υψηλά έτους. Είναι κανόνας στις αγορές η άνοδος να πραγματοποιείται με σκαλοπάτια, διορθώσεις και συσσωρεύσεις. Προς το παρόν η αγορά χρειάζεται κάτι από τα δύο. Οποιοδήποτε. Τελευταία μας δείχνει πως ακολουθεί το δεύτερο. Αλλά σε μια περίοδο επικείμενης αδυναμίας των αγορών -όπως είναι το φθινόπωρο- η διόρθωση καραδοκεί.

Προσοχή λοιπόν στις απόπειρες ανόδου πάνω από τις 3.350 μονάδες, με τζίρο χαμηλότερο των 250 εκ. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσετε λίγη ρευστότητα παραπάνω και να περιμένετε τις (συνήθεις) εκπτώσεις του Οκτωβρίου...

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v