Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το σχέδιο για τη νέα Σοφοκλέους

Περίπου 90 εταιρείες αναμένεται να ”στελεχώσουν” τη Διεθνή Αγορά, η οποία θα λειτουργήσει εντός του Οκτωβρίου. Μοναδικό κριτήριο σε πρώτη φάση η κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκ. ευρώ, ενώ τα κριτήρια ελεύθερη διασπορά και εμπορευσιμότητα, θα ισχύσουν στην πρώτη αναθεώρηση. Ξεκινά δημόσια διαβούλευση. Δείτε το πλήρες κείμενο των προτάσεων.

Ολο το σχέδιο για τη νέα Σοφοκλέους
Περίπου 90 εταιρείες αναμένεται να ”στελεχώσουν” την νέα αγορά του Χρηματιστηρίου, τη Διεθνή Αγορά, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις ανωτάτων στελεχών του ΧΑ, θα λειτουργήσει εντός του Οκτωβρίου, προκαλώντας νέο ”ανακάτεμα” στη χρηματιστηριακή τράπουλα.

Τις 200 αναμένεται να προσεγγίσουν οι εταιρείες που θα εισαχθούν στη δεύτερη νέα αγορά, την Κύρια, ενώ οι υπόλοιπες 50 θα περιληφθούν στην επίσης νέα κατηγορία ”Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών”.

Μοναδικό κριτήριο για την επάνδρωση της Διεθνούς Αγοράς θα είναι η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, απαιτούμενο μέγεθος θα είναι άνω των 100 εκ. ευρώ. Στο κείμενο περί αναθεώρησης του Κανονισμού του ΧΑ γίνεται αναφορά και σε άλλα κριτήρια, όπως εμπορευσιμότητα, διασπορά και μη συμμετοχή της εταιρείας στο δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Ωστόσο, όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα προσμετρηθούν στην 1η αναθεώρηση των αγορών και όχι στη δημιουργία και έναρξη ισχύος τους.

Το Χρηματιστήριο δεν έχει ακόμα καταλήξει το χρονικό διάστημα επί του οποίου θα υπολογισθεί η μέση κεφαλαιοποίηση μίας εταιρείας, είναι πάντως εξαιρετικά πιθανό να ληφθεί υπόψη μέση κεφαλαιοποίηση εξαμήνου.

Η Διεθνής Αγορά, πέραν του σκοπού της, να συγκεντρώσει δηλαδή όλες τις μετοχές που - θεωρητικά τουλάχιστον – συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, θα έχει και συγκεκριμένες διαφοροποιησεις από την Κύρια Αγορά.

Ουσιαστικότερη διαφορά η κατά μία ώρα παράταση της συνεδρίασης για τους τίτλους που ανήκουν σε αυτή, προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ταύτιση με τη λειτουργία των λοιπών ευρωπαϊκών αγορών.

Εάν υπάρξουν περιπτώσεις εταιρειών που σήμερα βρίσκονται σε επιτήρηση αλλά έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 100 εκ. ευρώ, θεωρείται απίθανη η συμμετοχή τους στη Διεθνή Αγορά αφού προφανώς ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται σημερα σε επιτήρηση, θα τις παραπέμψει στην Αγορά Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την έναρξη λειτουργίας των νέων οργανωμένων αγορών θα ακολουθήσει και αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/ASE, εντός του Οκτωβρίου επίσης.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδος αναμένεται έναρξη διαβούλευσης επί του αναθεωρημένου κειμένου του Κανονισμού λειτουργίας του ΧΑ, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της Κεφαλαιαγοράς.

Στο κείμενο, εκτός από λεπτομερής αναφορά στον τρόπο δημιουργίας και στα κριτήρια των νέων αγορών, υπάρχουν νέες διατάξεις που αφορούν στην ποντοπόρο ναυτιλία, στις διαφοροποιημένες υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιρειών, στην κατάχρηση της αγοράς αλλά και νέες διατάξεις όπως αυτή που αφορά στην ανωνυμία των συναλλαγών.

* Το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Κανονισμού για τη λειτουργία του ΧΑ δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v