Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εuroxx: ”Τραπεζοβαρής” η αγορά της Ρουμανίας

Με ποσοστό 64,8% συμμετέχουν οι τραπεζικές μετοχές στην κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Ρουμανίας (δείκτης ΒΕΤ), σύμφωνα με το report της Εuroxx Χρηματιστηριακή (2/8) για την αγορά της βαλκανικής χώρας.

Εuroxx: ”Τραπεζοβαρής” η αγορά της Ρουμανίας
Με ποσοστό 64,8% συμμετέχουν οι τραπεζικές μετοχές στην κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Ρουμανίας (δείκτης ΒΕΤ), σύμφωνα με το report της Εuroxx Χρηματιστηριακή (2/8) για τη χρηματιστηριακή αγορά της γειτονικής βαλκανικής χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ειδικότερα η Euroxx Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι επαναδιαπραγµατεύεται στις 2 Αυγούστου η µεγαλύτερη εισηγµένη τράπεζα της χώρας BRD, θυγατρική του γαλλικού οµίλου Societe Generale.

Η διαπραγµάτευση είχε διακοπεί γα δύο µήνες περίπου, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας µε κεφαλαιοποίηση αποθεµατικών και κερδών χρήσης. Η τράπεζα βραβεύτηκε από το περιοδικό Euromoney ως η καλύτερη τράπεζα της χώρας για το 2004.

Εξάλλου, τις προσεχείς µέρες αρχίζει και επίσηµα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας CEC, τέταρτης µεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει µε τη δηµοσίευση στο διεθνή Τύπο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικασία συνολικά αναµένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάµηνο του 2006.

Σημειώνεται ότι για την εξαγορά της Casa de Economi si Consemnatiuni (CEC) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σειρά τραπεζικών ομίλων, μεταξύ των οποίων και η EFG Eurobank.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ρουμανικής χρηματιστηριακής αγοράς ανέρχεται στα 12,6 δισ. ευρώ ή 44,6 δισ. ρον (τοπικό νόμισμα της Ρουμανίας), ενώ ο δείκτης ΒΕΤ κινείται στα επίπεδα των 5.500 μονάδων από τα ”υψηλά” των 6.500 μονάδων όπου βρέθηκε στο α΄ δίμηνο του 2005.

Παράλληλα οι πρώτες ύλες και η ενέργεια συμμετέχουν κατά 11,2% και 10,4% στην κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Ρουμανίας, με τις φαρμακευτικές εταιρίες να ακολουθούν με ποσοστό 2,4%.

Στο μεταξύ η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ως πολύ ενδιαφέρουσα την εβδοµάδα που πέρασε για το Χρηµατιστήριο του Βουκουρεστίου, αφού τόσο η θετική χρηµατιστηριακή εικόνα όσο και η πλούσια επιχειρηµατική ειδησιογραφία τόνωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο επιχειρηµατικό προσκήνιο, τα αποτελέσµατα τους για το πρώτο εξάµηνο του έτους ανακοίνωσαν οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου SIFs, ενώ ισχυρή κερδοφορία το πρώτο εξάµηνο του 2005

διαµόρφωσε και η εταιρία ενέργειας Rompetrol (RRC), ύψους 60 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v