Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Οι ΑΧΕ για απορρόφηση της Εθνικής Ακινήτων

Μείωση του κόστους, αλλά και φορολογικά οφέλη εκτιμούν οι χρηματιστηριακές πως ενδέχεται να δημιουργήσει για την όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, η απόφαση της διοίκησης να απορροφήσει την Εθνική Ακινήτων. Πώς σχολιάζουν οι Eurobank Sec, Marfin, Alpha Finance, Proton.

ΕΤΕ: Οι ΑΧΕ για απορρόφηση της Εθνικής Ακινήτων
Μείωση του κόστους, αλλά και φορολογικά οφέλη εκτιμούν οι χρηματιστηριακές πως ενδέχεται να δημιουργήσει για την όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, η απόφαση της διοίκησης να απορροφήσει την Εθνική Ακινήτων, ενώ παράλληλα προβλέπουν πως η εν λόγω κίνηση δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά ούτε την καθαρή θέση ούτε και την κερδοφορία της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η Eurobank Securities σημειώνει ότι η απορρόφηση της θυγατρικής είναι ”θετική” για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας καθώς αναμένεται να δημιουργήσει φορολογικά οφέλη της τάξης του 5% για μια διετία.

Η χρηματιστηριακή εξηγεί πως εάν η απορρόφηση πραγματοποιηθεί εντός του 2005, οι επιδράσεις στην φορολόγηση θα προκύψουν την τρέχουσα χρονιά, αλλά και την ερχόμενη.

Επιπλέον, η Eurobank Securities αναφέρεται και στην απορρόφηση της Εθνικής Χαρτοφυλακίου που ο όμιλος της Εθνικής ανακοίνωσε προ λίγων ημερών, σημειώνοντας πως επίσης αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά 5%.

Ως αποτέλεσμα καταλήγει η Eurobank Securities ο συντελεστής φορολόγησης για τον όμιλο αναμένεται να μειωθεί κατά 10%, με την ολοκλήρωση και των δυο συγχενεύσεων.

Όπως αναφέρει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό της report, η Εθνική δεν έχει ανακοινώσει ακόµη εάν η τράπεζα θα έχει φορολογικό όφελος από τη συγχώνευση.

Υπενθυμίζει, όμως, πως σύµφωνα µε την Ελληνική Νοµοθεσία, για να έχει η εταιρία φορολογικό όφελος (5% ετησίως σε διετία) θα πρέπει τα ίδια κεφάλαια της απορροφώµενης να ανέρχονται σε πάνω από 10%

των ιδίων κεφαλαίων της µητρικής της απορροφώσας (τα ίδια κεφάλαια της ΓΕΝΑΚ ανέρχονται σε 14% της µητρικής της Εθνικής).

Επιπλέον, αναφέρει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, η Εθνική θα έχει φορολογικό όφελος από τη συγχώνευση µε την ΕΘΝΕΧ (η οποία θα πραγµατοποιηθεί µέχρι το τέλος του έτους).

Από την πλευρά της, η Marfin Analysis αναφέρει πως η Εθνική Τράπεζα ήδη κατέχει το 79,6% της Εθνικής Ακινήτων και σχεδιάζει να αγοράσει επιπλέον μερίδιο 21%, με στόχο τη συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της.

Συμπληρώνει δε πως οι όροι της συγχώνευσης δεν έχουν καθοριστεί ακόµα, ενώ προσθέτει πως σε αυτό το στάδιο δεν δίνονται περαιτέρω λεπτοµέρειες.

Ωστόσο, η Marfin Analysis αναφέρει πως στην παρούσα φάση δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν η εν λόγω συγχώνευση θα αποφέρει φορολογικά πλεονεκτήµατα, καθώς η τράπεζα δεν έχει καθορίσει εάν η Εθνική Ακινήτων (όσο και η Εθνική Χαρτοφυλακίου, η απορρόφηση της οποίας έχει επίσης ανακοινωθεί) πληροί τα απαιτούµενα κριτήρια.

Εκ πρώτης, η Marfin Analysis σημειώνει πως η εν λόγω κίνηση θα µπορούσε να καταλήξει σε µείωση κόστους, χωρίς όµως να αναµένει κάτι ιδιαίτερα σηµαντικό.

Παράλληλα, συμπληρώνει πως η Εθνική Ακινήτων είχε σε επίπεδο οµίλου κεφάλαια ύψους 388 χιλιάδων ευρώ στο το πρώτο τρίµηνο του 2005 και καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, εξηγεί η Marfin Analysis, δεν περιμένει σηµαντική επίδραση στην καθαρή θέση ή την κερδοφορία από την απορρόφηση.

Ως μια ακόμη κίνηση αναδιάρθρωσης χαρακτηρίζει η Εγνατία Finance την απόφαση των Εθνικής Τράπεζας και Εθνικής Ακινήτων να προχωρήσουν σε συγχώνευση με απορρόφηση, ενώ υπενθυμίζει πως πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη κίνηση εντός του έτους (μετά την Εθνική Χαρτοφυλακίου).

Επιπλέον, η Εγνατία Finance αναφέρει πως ”υποδέχεται” θερμά την εν λόγω κίνηση, δεδομένου ότι καταδεικνύει τη δέσμευση της διοίκησης όσον αφορά την αναδιάρθρωση.

Εξάλλου, η Σίγμα Securities αναφέρει πως η λογική στην οποία και στηρίχτηκε η απόφαση των δυο εταιριών να προχωρήσουν σε συγχώνευση με απορρόφηση σχετίζεται με τις συνέργειες που δύνανται να αναπτυχθούν σε επίπεδο κόστους, ενώ επισημαίνει πως δεν αναμένονται επιπλέον φορολογικό οφέλη, τα οποία έχουν ήδη προκύψει από την απορρόφηση της Εθνικής Χαρτοφυλακίου.

Η Alpha Finance πάντως σημειώνει πως σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αφενός δεν θα επέλθουν διαφοροποιήσεις στον φορολογικό συντελεστή και αφετέρου δεν αναμένεται να επηρεαστεί η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, καθώς η Εθνική Ακίνητων ήδη ενοποιείται πλήρως.

Εξάλλου, η Proton Securities εκτιμά πως η απορρόφηση της Εθνικής Ακινήτων από την Εθνική Τράπεζα αποτελεί μια κίνηση που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό του ομίλου για αναδιάρθρωση, συμπληρώνοντας πως δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιδράσεις στην κερδοφορία του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v