Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος εποχής για παπαγάλους και λοιπές ασθένειες

Για τέλος εποχής στα παπαγαλάκια και στα άλλα νοσηρά φαινόμενα της Σοφοκλέους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, δίνοντας στη δημοσιότητα τα εκτελεστικά μέτρα της Επιτροπής που συνοδεύουν το νόμο περί Κατάχρησης Αγοράς, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις 11 Ιουλίου. Οι λεπτομέρειες. Τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων.

Τέλος εποχής για παπαγάλους και λοιπές ασθένειες
του Γιώργου Παπανικολάου

Για τέλος εποχής στα παπαγαλάκια και στα άλλα νοσηρά φαινόμενα της Σοφοκλέους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, δίνοντας στη δημοσιότητα τα εκτελεστικά μέτρα της Επιτροπής που συνοδεύουν το νόμο περί Κατάχρησης Αγοράς, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις 11 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρίες, υποχρεούνται πλέον να καταρτίζουν λίστες για τα πρόσωπα που έχουν προνομιακή πληροφόρηση, αλλά και για τα διευθυντικά στελέχη, των οποίων πρέπει να γνωστοποιούνται πλέον όλες οι συναλλαγές που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Η λίστα για τα στελέχη που έχουν προνομιακή πληροφόρηση καταρτίζεται από την εταιρία και γνωστοποιείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφόσον ζητηθεί.

Εφεξής θα υπάρχει όμως και λίστα των διευθυντικών στελεχών, η οποία υποχρεωτικά περιλαμβάνει τα μέλη του Δ.Σ., τον γενικό διευθυντή, τον οικονομικό διευθυντή, τον προϊστάμενο του λογιστηρίου, τον υπεύθυνο εσωτερικού ελέγχου, τον υπεύθυνο επενδυτικών σχέσεων, τους ορκωτούς ελεγκτές, τον νομικό σύμβουλο και τον προϊστάμενο νομικών υπηρεσιών.

Οι συναλλαγές αυτών των προσώπων σε μετοχές της εταιρίας πρέπει να γνωστοποιούνται εντός τριών ημερών.

Επίσης πρέπει να γνωστοποιούνται και οι συναλλαγές τυχόν νομικών προσώπων που ελέγχονται από αυτά τα άτομα περιαμβανομένων των offshore εταιριών, καθώς επίσης των συζύγων, των τέκνων και των λοιπών συγγενών που συγκατοικούν μαζί τους.

Ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε επίσης στο πώς καθορίζονται πλέον σαφώς οι συναλλαγές που θεωρούνται ενδείξεις χειραγώγησης σε μια μετοχή, συναλλαγές που επηρεάζουν δηλαδή την τιμή και τον όγκο συναλλαγών, συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχει αλλαγή του πραγματικού δικαιούχου, συναλλαγές που οδηγούν σε βραχυχρόνιες αντιστροφές θέσεων, συναλλαγές που επηρεάζουν την τιμή κλεισίματος και που ενδεχομένως συνδυάζονται πριν ή μετά με ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των αναλύσεων και των προτάσεων αγοράς επί εισηγμένων μετοχών ο κ. Πιλάβιος τόνισε ότι τα γεγονότα πρέπει να διαχωρίζονται από τις εκτιμήσεις και ότι πρέπει να αναφέρονται σαφώς οι παραδοχές που έχει κάνει ο αναλυτής.

Ακόμη πρέπει να αναφέρεται αν η ανάλυση γνωστοποιήθηκε στην εισηγμένη εταιρία στην οποία αφορά, όπως επίσης εάν υπάρχουν σημαντικά συμφέροντα μεταξύ της εταιρίας ή του ομίλου που κάνει την ανάλυση και της εταιρίας που είναι αντικείμενο της ανάλυσης. Κάθε τρεις μήνες επίσης τα Τμήματα Αναλύσεων πρέπει να δημοσιοποιούν την αναλογία των συστάσεων που έχουν κάνει για αγορά, πώληση ή διακράτηση εισηγμένων μετοχών.

Επίσης οι αναλυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να κληθούν να στοιχειοθετήσουν τη βασιμότητα της ανάλυσής τους ενώπιον της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τις επαναγορές ιδίων μετοχών, η επαναγορά είτε στη μείωση κεφαλαίου της εταιρίας είτε στη διανομή stock options είτε στη μετατροπή ομολογιακών δανείων, δεν θα πρέπει να γίνεται σε τιμή υψηλότερη από την τελευταία πράξη, ενώ θα μπορεί να γίνεται κάτω από την τελευταία τιμή προσφοράς.

Ο όγκος συναλλαγών κάθε μέρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25% του μέσου ημερήσιου όγκου του τελευταίου μήνα, ενώ ειδικά για εταιρίες χαμηλής εμπορευσιμότητας το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 50% κατόπιν αίτησης.

Ας σημειωθεί ότι η πώληση ιδίων μετοχών που έχουν αγοραστεί δεν απαγορεύεται ρητώς, που σημαίνει ότι μπορούν να δοθούν και σε κάποιον επενδυτή ή ως μέρος του ανταλλάγματος σε μια εξαγορά, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις ή Επιτροπή θα εξετάζει αν όλα έγιναν νομότυπα.

Ο κ. Πιλάβιος, όπως ο ίδιος δήλωσε, θεωρεί ότι με τα μέτρα αυτά η χρηματιστηριακή αγορά αλλάζει σελίδα και ότι θα αποτελέσουν το έναυσμα για περισσότερο ορθολογική συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι οι ίδιοι οι εισηγμένοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια μικρή εταιρία στην οποία ο βασικός μέτοχος έχει πολύ μεγάλο ποσοστό μοιραία η μετοχή θα παρουσιάζει πάρα πολύ μικρή εμπορευσιμότητα. Αρα οι ίδιοι οι μέτοχοι, εφόσον θέλουν η μετοχή τους να είναι ενεργή χρηματιστηριακά, θα πρέπει να φροντίσουν για την πραγματική αύξηση της διασποράς, και τελικά της εμπορευσιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v