Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit AXEΠΕΥ: ”Δεν ήρθε η ώρα για νέα υψηλά”

Επαναδιατυπώνεται η άποψη από την Merit ΑΧΕΠΕΥ, ότι δεν έχει έρθει η ώρα, ούτε πληρούνται οι προϋποθέσεις για μία κίνηση της αγοράς σε νέα υψηλά. ”Δεν θα μας εκπλήξει, ούτε ασφαλώς, μία προσωρινή υποχώρηση προς τις 2.920-2.940 μονάδες” αναφέρει, μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή.

Merit AXEΠΕΥ: ”Δεν ήρθε η ώρα για νέα υψηλά”
των Ανδρ. Ν. Καραλή, Εμμ. Ι. Βάρσου*

Η εβδομάδα που πέρασε κύλησε διεθνώς με την αναμονή των αγορών περί της αποφάσεως της Fed (την Πέμπτη το απόγευμα) να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, πραγματοποιώντας την ένατη συναπτή ισόποση αύξηση.

Εξάλλου, το ΑΕΠ α’ τριμήνου στις ΗΠΑ σημείωσε ανάπτυξη 3,8%, από 3,5% που αρχικώς αναμενόταν, αποδεικνύοντας ότι η οικονομία εξακολουθεί να μεγεθύνεται. Από την άλλη πλευρά όμως, ακόμη κι αυτή η θετικότατη έκπληξη (σημειώνεται ότι προχθεσινή έρευνα του Bloomberg ανέφερε αύξηση 3,7%) δεν στάθηκε ικανή να οδηγήσει τη Wall Street σε υψηλότερα επίπεδα.

Στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, το οικονομικό Ινστιτούτο DIW στη Γερμανία μείωσε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της ΕΕ στο μισό, από 1,8% σε 0,9%. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη την Ευρωπαϊκή για 13η χρονιά μέσα στις τελευταίες 14... Παρόλα αυτά, DAX και CAC κινήθηκαν σταθεροποιητικά ως ελαφρώς ανοδικά, αντιδρώντας στις πρόσφατες πιέσεις.

Το πετρέλαιο παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του, ενώ το euro διατηρείται στα 1,20 δολάρια και ίσως αυτό το τελευταίο αποτελεί το λόγο του ανοδικού χαρακτήρα που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές εσχάτως.

Στα δικά μας, η απογοήτευση ήρθε την Τετάρτη από τα αποτελέσματα τριμήνου της Alpha Bank, τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ”τιμωρηθεί” με γενναία πτώση.

Προς στιγμήν η αγορά πίστεψε ότι μία ακόμη αρνητική έκπληξη μπορεί να προέλθει από τα αποτελέσματα της Εθνικής, αλλά το +55% στα καθαρά κέρδη που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης δηλώνει με έμφαση πως αν μη τι άλλο δεν ήρθε ακόμη η ώρα διόρθωσης στον κλάδο.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής, πάντως, έδειξε σημάδια θερινής ραστώνης και μόνο η μετοχή της Εθνικής παρουσίασε κάτι το ενδιαφέρον, ενώ η Alpha Bank εξακολούθησε να δέχεται πιέσεις.

Η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε μάλλον νωχελικά, πιθανώς εν αναμονή συμπερασμάτων από την (μετ’ εμποδίων) ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τριμήνου των εισηγμένων, υπό τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 3.000 μονάδων το οποίο θεωρείται στήριξη, περισσότερο ψυχολογική παρά τεχνική, και μάλιστα αντέδρασε ελαφρώς ανοδικά.

Ο τζίρος βέβαια δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας για περαιτέρω άνοδο, ενώ παράλληλα δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή στις μετοχές που καθημερινά ορίζουν την τάση, τον ρυθμό και τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Εμείς πάντως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει έρθει η ώρα, ούτε πληρούνται οι προϋποθέσεις για μία κίνηση της αγοράς σε νέα υψηλά. Αντιθέτως δεν θα μας εκπλήξει, ούτε θα μας τρομάξει ασφαλώς, μία σύντομη και προσωρινή υποχώρηση προς τις 2.920-2.940 μονάδες.

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v