Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Μείωση τιμής-στόχου από UBS-CSFB-Σίγμα

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 22 από τα 24 ευρώ πριν προχώρησε η UBS (20 Ιουνίου), ενώ πτωτικά αναθεώρησε την τιμή-στόχο και η CSFB στα 26 ευρώ, αλλά και η Σίγμα στα 22,2 ευρώ. Στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της ΔΕΗ στην τηλεδιάσκεψη.

ΔΕΗ: Μείωση τιμής-στόχου από UBS-CSFB-Σίγμα
Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 22 από τα 24 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση ”neutral”, προχώρησε η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 20 Ιουνίου.

Επίσης, σε πτωτική αναθεώρηση της τιμής-στόχου στα 26 ευρώ, από τα 26,9 ευρώ πριν, προχώρησε σε δική της ανάλυση με ημερομηνία 20 Ιουνίου και η CSFB.

Παράλληλα, σε μείωση της τιμής-στόχου στα 22,2 ευρώ, από τα 25,2 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε και η Σίγμα Securities, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη σύσταση σε ”neutral”.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Ιουνίου στα 19,88 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η UBS αναφέρει πως σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ, προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της Επιχείρησης της περιόδου 2005-2006, ώστε να συμπεριλάβει, κυρίως, τα υψηλότερα κόστη καυσίμων (αναμένεται να αυξηθούν κατά 13% το 2005).

Σε αυτό το πλαίσιο ο ελβετικός οίκος σημειώνει πως μείωσε τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 κατά 22,6% (στα 1,40 ευρώ) και του 2006 κατά 21,4% (στα 1,58 ευρώ).

Από την πλευρά της, η CSFB εξηγεί πως η αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου αφορά στην αποκοπή μερίσματος της χρήσης 2004, της 7ης Ιουνίου 2005.

Επιπλέον, η CSFB συμπληρώνει πως διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς εμφανίζεται πεπεισμένη για τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της Επιχείρησης, τους στόχους που έχει θέσει σε επίπεδο κερδοφορίας, αλλά και τη δυνατότητά της να παράγει ταμειακές ροές.

H Σίγμα Securities σημειώνει πως τόσο η υποβάθμιση της σύστασης όσο και η μείωση της τιμής-στόχου οφείλεται στα, μεταξύ άλλων, νέα κόστη που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, στην αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά στη νέα διοικητική ομάδα, αλλά και στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων.

----- Τι ειπώθηκε στο conference call

Εξάλλου, στην τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει, στη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στους πέντε πρώτους μήνες του έτους και στις εξελίξεις γύρω από τις τιμές των πρώτων υλών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των μεγεθών πρώτου τριμήνου, την Παρασκευή 17 Ιουνίου.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η διοίκηση της Επιχείρησης αρνήθηκε να επαναδιατυπώσει την πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 1,05 – 1,10 ευρώ το 2005, εκτιμώντας πως είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε οριακή αύξηση (0,3%) στα καθαρά κέρδη και κάμψη των EBITDA και των λειτουργικών κερδών (με βάση τα ΔΛΠ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Proton Securities στο πρωινό της report με ημερομηνία 21 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο οικονομικός διευθυντής της ΔΕΗ, κ. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, το κόστος των καυσίμων θα αυξηθεί στο σύνολο του 2005 κατά 22%-23%.

Επίσης, σημείωσε πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. τόνους, ενώ συμπλήρωσε πως η ζήτηση στη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του έτους ενισχύθηκε κατά 1,5%.

Ωστόσο, η Proton Securities επισημαίνει πως ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε να επαναδιατυπώσει προηγούμενες εκτιμήσεις της διοίκησης για μέρισμα ύψους 1,05 – 1,10 ευρώ, σημειώνοντας πως είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

Εξάλλου και αναφερόμενη στην ίδια τηλεδιάσκεψη, η Marfin Analysis συμπληρώνει πως η ∆ΕΗ θα υποβάλει αίτηση για αυξήσεις στα τιμολόγια τις επόμενες ημέρες, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Παράλληλα, η διοίκηση ανέφερε ότι οι ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2005 και 2006 αναμένονται στα 750 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, τόνισε ότι με τη λήξη του συμβολαίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος η ΔΕΗ θα εφαρμόσει κανονική τιμολογιακή πολιτική, με ευνοϊκή επίδραση στις πωλήσεις και την κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v