Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιλάβιος: Σφίγγουν οι έλεγχοι σε εισηγμένες-ΑΧΕΠΕΥ

Την ενίσχυση των ελέγχων σε εισηγμένες αλλά και στις χρηματιστηριακές εταιρίες προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλ. Πιλάβιος. Τι προτείνει για την αποτροπή της συρρίκνωσης των επενδυτικών εταιριών. Τι εισηγείται για τον χρόνο δημοσίευσης των ετήσιων ισολογισμών.

Πιλάβιος: Σφίγγουν οι έλεγχοι σε εισηγμένες-ΑΧΕΠΕΥ
Πρόταση ώστε όλες οι εισηγμένες εταιρίες να δημοσιεύουν τον ισολογισμό τους εντός του πρώτου τριμήνου του κάθε έτους θα εισηγηθεί στον υπουργό Ανάπτυξης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξης Πιλάβιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο, τονίζοντας ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν τα θλιβερά φαινόμενα δημοσίευσης ισολογισμών εντός του Ιουνίου και προσθέτοντας ότι η πρακτική που εισηγείται η Κεφαλαιαγορά ισχύει ήδη στις περισσότερες χώρες.

Επίσης, ο κ. Πιλάβιος προανήγγειλε την ενίσχυση των ελέγχων σε εισηγμένες αλλά και στις χρηματιστηριακές εταιρίες. Όσον αφορά στις εισηγμένες, είπε ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μετόχους, μέλη Δ.Σ., διευθυντές, αλλά και τους εξ αίματος ή και εξ αγχιστείας συγγενείς αυτών έως τρίτου βαθμού και σε περίπτωση που κάποιος από τους παραπάνω έχει λάβει χρήματα από τα ταμεία της εταιρίας με τη μορφή πιστώσεων, προκαταβολών ή δανείων, θα ακολουθεί άμεσα μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Όσον αφορά στις χρηματιστηριακές εταιρίες, εκτός από τους τακτικούς ελέγχους, θα γίνονται και έκτακτοι έλεγχοι για το εάν λείπουν χρήματα ή τίτλοι πελατών.

Εάν βρεθεί ενδεχόμενη υπεξαίρεση, θα ακολουθεί επίσης άμεσα μηνυτήρια αναφορά.

Ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε και στη μεγάλη συρρίκνωση που έχει υποστεί ο κλάδος Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου τα τελευταία χρόνια, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο πλήττει σημαντικά τη χρηματιστηριακή αγορά.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να αρχίσει και πάλι η εισαγωγή τέτοιων εταιριών στο Χ.Α., η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με πρότασή της προς τον υπουργό Οικονομικών θα ζητήσει να επιτραπεί στις εταιρίες αυτές ο δανεισμός έως και του 35% του ενεργητικού τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v