Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Το ”κοστολόγιο” του Ασφαλιστικού

Καμία από τις τράπεζες δεν έχει καταλάβει σε βάθος την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, αναφέρει η Marfin στο πρωινό της report. Η χρηματιστηριακή, αφού επικοινώνησε με όλα τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα, χαρτογραφεί τις επιπτώσεις των εξελίξεων στις μεγάλες τράπεζες.

Marfin: Το ”κοστολόγιο” του Ασφαλιστικού
Τις επιπτώσεις των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό για κάθε μία από τις ελληνικές τράπεζες αναλύει η Marfin Analysis στο πρωινό της report, ύστερα από επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα τραπεζικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρει η Marfin, ”καμία από τις τράπεζες δεν έχει καταλάβει σε βάθος την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς το σχετικό νοµοσχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόµα. Επίσης, σημειώνει η χρηματιστηριακή, ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει η κάθε τράπεζα (είτε να ενταχθεί στο νέο ταµείο είτε να αντιµετωπίσει το θέµα ανεξάρτητα), θα πρέπει να εµφανίσει στις λογιστικές τις καταστάσεις µε βάση τα ΔΛΠ το ακριβές ύψος των ασφαλιστικών της υποχρεώσεων.

Η βασική διαφορά έγκειται στον υπολογισµό του ελλείµµατος ανάλογα µε το αν το ταµείο είναι καθορισµένων εισφορών ή καθορισµένων παροχών, καθώς και στη νοµική µορφή του (δηµόσιου ή ιδιωτικού δικαίου), η οποία καθορίζει ποιος είναι υπεύθυνος για τα μελλοντικά ελλείμματα.



Για τις Eurobank και Πειραιώς η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση, αφού η EFG Eurobank Ergasias δεν αντιµετώπιζε ποτέ θέµα ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αντιµετωπίσει το θέµα.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, η Marfin αναφέρει ότι: 1) Το κύριο ταµείο της είναι ήδη στο ΙΚΑ και 2) το επικουρικό της είναι Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και καθορισµένων παροχών.

Το αν θα ενταχθεί το επικουρικό της ταµείο στο νέο θα εξαρτηθεί από το ποσό το οποίο θα πρέπει να πληρώσει µε βάση τη µελέτη που θα γίνει. Τα βασικά πλεονεκτήµατα από την πιθανή ένταξη στο νέο ταµείο είναι ότι η τράπεζα δεν θα είναι πλέον υπεύθυνη για τα µελλοντικά ελλείµµατα και η µείωση των ετήσιων εισφορών στο 3% από 6%. ”Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει η τράπεζα, δεν απειλούνται οι στόχοι της για την κεφαλαιακή επάρκεια (8% µε 9% για το δείκτη Tier I και 11% µε 12% για το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 2007)”, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Σχετικά µε την Εθνική Τράπεζα τονίζεται ότι: 1) Το κύριο ταµείο της δεν έχει συγχωνευθεί µε το ΙΚΑ, 2) τόσο το κύριο όσο και το επικουρικό της ταµείο είναι καθορισµένων εισφορών και κατά συνέπεια η τράπεζα δεν είναι υποχρεωµένη να αναλάβει τα ελλείµµατα των ταµείων της και 3) με βάση τον νόµο όπως έχει τώρα, η τράπεζα υποχρεούται να αναλάβει ποσό 230 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις θυγατρικών της. Το βασικό πλεονέκτηµα για την τράπεζα έχει να κάνει µε την ένταξη του κυρίου ταµείου της στο ΙΚΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα µειώσει τις ετήσιες εισφορές της στο 13,3% από 26%.

Ωστόσο, τονίζουν οι αναλυτές της Marfin, δεν είναι ξεκάθαρό αν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του κυρίου ταµείου στο ΙΚΑ και η ένταξη του επικουρικού στο νέο επικουρικό ταµείο.

Ήδη στο ΙΚΑ είναι το ταμείο της Εµπορικής, αναφέρει η χρηματιστηριακή, ενώ, όπως επισημαίνει, το επικουρικό της είναι καθορισµένων παροχών. Τα πλεονεκτήµατα από την πιθανή ένταξη της τράπεζας στο νέο ταµείο είναι παρόµοια µε αυτά της Alpha. ”Ωστόσο, η Εµπορική θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου, το ποσό της οποίας είναι άγνωστο, αλλά πιθανολογείται αρκετά µεγάλο”, καταλήγει το πρωινό report της χρηματιστηριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v