Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Εκτιμήσεις για Ασφαλιστικό τραπεζών

Θετική παραμένει η Deutsche Bank για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank σε έκθεσή της (14/6) για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, επισημαίνοντας πως δεν απειλείται η κεφαλαιακή βάση τους.

Deutsche Bank: Εκτιμήσεις για Ασφαλιστικό τραπεζών
Θετική παραμένει η Deutsche Bank για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank σε έκθεσή της (14/6) για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, επισημαίνοντας πως δεν απειλείται η κεφαλαιακή βάση του.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως η όποια υπεραντίδραση προς τα κάτω θα πρέπει να θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία.

Αναλυτικότερα, η Deutsche Bank αναφέρει ότι συνομίλησε με τις διοικήσεις των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιβαρυνθεί με το κόστος της δημιουργίας ενός νέου επικουρικού συνταξιοδοτικού ταμείου.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, η κυβέρνηση επέλεξε να μην χρηματοδοτήσει μερικώς τα ελλείμματα, λόγω του κινδύνου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το θεωρούσε επιχορήγηση. Το κράτος θα αναλάβει την κάλυψη των μελλοντικών ελλειμμάτων που θα προκύψουν, αλλά οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με τα τρέχοντα ελλείμματα, εκτός από τις κρατικές Αγροτική και Εμπορική Τράπεζα.

Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι η Alpha Bank έχει την επιλογή είτε να συγχωνεύσει το επικουρικό της ταμείο στο νέο ενιαίο ταμείο είτε να το αφήσει όπως έχει. Από πλευράς επιπτώσεων, το καλύτερο σενάριο αφορά επιβάρυνση 300 εκ. ευρώ και το χειρότερο 500 εκ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) δεν θα μειωθεί κάτω του 7%.

Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, οι επιπτώσεις στoν ισολογισμό της Alpha Bank θα είναι μηδενικές στη δεύτερη περίπτωση, ενώ θα είναι ελαφρώς θετικές εάν το ταμείο της συγχωνευτεί με το ενιαίο ταμείο, καθώς η τρέχουσα συμβολή, της τάξεως των 52 εκ. ευρώ, θα μειωθεί.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η τράπεζα πρέπει να συγχωνεύσει το κύριο ταμείο της με το ταμείο που προωθεί η κυβέρνηση, σε διάστημα δύο ετών. Η μείωση της συνεισφοράς στο κύριο ταμείο από το 27% στο 13% θα γίνει σε διάστημα 5 ετών.

Για το επικουρικό ταμείο της Εθνικής, η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν θα απορροφήσει τμήμα του ελλείμματος, αλλά θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου ταμείου και η τράπεζα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συγχωνεύσει τα ταμεία, τονίζει η Deutsche Bank.

Το νέο ταμείο, τονίζει ο διεθνής οίκος, θα είναι πιο ελκυστικό για τους εργαζομένους σε σχέση με το παλαιότερο, ενώ η Εθνική δεν γνωρίζει αν θα είναι υποχρεωτικό να συγχωνεύσει το επικουρικό ταμείο με το νέο ταμείο. Το βάρος που θα επωμισθεί η Εθνική Τράπεζα υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v