Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κοστίζει σε τράπεζες η ρύθμιση για Ασφαλιστικό

Χαμηλότερες ετήσιες εισφορές θα πληρώνουν οι τράπεζες με βάση την προωθούμενη ρύθμιση για το Ασφαλιστικό, η οποία, όμως, όπως εκτιμά μερίδα των αναλυτών, είναι χειρότερη απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά. Παράλληλα επισημαίνουν πως θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα με την αποσαφήνιση των όρων και των λεπτομερειών. Πώς σχολιάζουν Eurobank, Emporiki, Marfin, Proton, Alpha Finance και Σίγμα.

Τι κοστίζει σε τράπεζες η ρύθμιση για Ασφαλιστικό
Χαμηλότερες ετήσιες εισφορές θα πληρώνουν οι τράπεζες με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό, η οποία, όμως, όπως εκτιμά μερίδα των αναλυτών, είναι χειρότερη απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά. Παράλληλα επισημαίνουν πως θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα με την αποσαφήνιση των όρων και των λεπτομερειών.

Ειδικότερα, χαμηλότερες ετήσιες εισφορές καλούνται να πληρώνουν οι τράπεζες με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό, καθώς οι εισφορές προς το ΙΚΑ είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι καταβάλλουν στην παρούσα φάση, αναφέρει η Eurobank Securities.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως στην παρούσα φάση δεν είναι εύκολο να καθοριστεί το ύψος της εισφοράς που θα καταβάλλει η κάθε τράπεζα, καθώς θα πρέπει να καταρτιστούν αναλογιστικές μελέτες.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως το κόστος για την Εθνική Τράπεζα υπολογίζεται στα περίπου 230 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο -συμπληρώνει- δύναται να διαχειριστεί η τράπεζα.

Για την Alpha Bank σημειώνει πως δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, προσθέτοντας πως ποσό υψηλότερο των 250 – 300 εκατ. ευρώ δεν θα τύχει θετικής υποδοχής από τους επενδυτές.

Επίσης, και όσον αφορά στην Εμπορική Τράπεζα, η Eurobank Securities σημειώνει πως δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το ύψος του ασφαλιστικού ελλείμματος, συμπληρώνοντας πως υπολογίζεται στο περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Securities καταλήγει επισημαίνοντας ότι ανεξαρτήτως του αντίκτυπου που η ρύθμιση ενδέχεται να έχει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς προσδίδει νέα ώθηση στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Εξάλλου, η Emporiki στο πρωινό report της αναφέρει πως η ρύθµιση είναι οπωσδήποτε χειρότερη απ’ ό,τι ανέµενε η αγορά στο προηγούµενο διάστηµα, καθώς –όπως επισημαίνει- δεν περιλαµβάνει κρατική συµµετοχή και το γεγονός αυτό ενδέχεται να εξακολουθήσει να επηρεάζει τη χρηµατιστηριακή συµπεριφορά του κλάδου και σήµερα.

Ωστόσο, η Emporiki συμπληρώνει πως δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιµερίσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταµεία εντός 10ετίας, ενώ παράλληλα τους παρέχει ευχέρεια κινήσεων και διευκολύνει τη δηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων τριµήνου µε βάση τα ∆ΛΠ, γεγονός που η αγορά θα πρέπει να λάβει υπόψη στη συνέχεια.

Η εικόνα θα γίνει σαφώς πιο ξεκάθαρη όταν ολοκληρωθούν οι οικονοµικές µελέτες και προσδιοριστεί το ύψος των υποχρεώσεων για κάθε τράπεζα, καταλήγει η Emporiki.

H Marfin Analysis εκτιμά πως σε αρχική φάση στο νέο ταμείο θα ενταχθούν η Εµπορική Τράπεζα και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ συμπληρώνει πως σε δεύτερη φάση είναι πιθανό να ενταχθεί και η Alpha Bank.

Επιπλέον, η Marfin Analysis θεωρεί πως σε γενικές γραμμές επωφελούνται οι τράπεζες από τη δυνατότητα σταδιακής κάλυψης των υποχρεώσεών τους σε µια δεκαετία, καθώς και από το γεγονός ότι απαλλάσσονται από πιθανές µελλοντικές υποχρεώσεις, δεδομένου ότι το ταµείο θα είναι δηµοσίου δικαίου.

Από την πλευρά της η Proton Securities εκτιμά πως ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει ευμετάβλητος μέχρις ότου δοθούν λεπτομέρειες όσον αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως οι ανησυχίες της επικεντρώνονται στην Εμπορική και την Αγροτική λόγω των υψηλών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζουν, ενώ εμφανίζεται ανήσυχη και για τις υποχρεώσεις της Εθνικής προς τα επικουρικά ταμεία, αλλά και για την Alpha Bank.

H Proton Securities συμπληρώνει πως η Eurobank αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει λόγω της περιορισμένης έκθεσής της στο θέμα του Ασφαλιστικού.

Η Alpha Finance εκτιμά πως μέχρι να κατατεθεί ο νόμος στη Βουλή οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις όσον αφορά στο ύψος των ελλειμμάτων, ενώ συμπληρώνει ότι κατά την άποψή της υπάρχουν ορισμένες ”γκρίζες ζώνες” στην εκτέλεση της ρύθμισης, γεγονός το οποίο και ενδέχεται να παρατείνει την επίλυση του Ασφαλιστικού για μερικούς μήνες ακόμη.

Η Σίγμα Securities επισημαίνει στα θετικά πως η κυβέρνηση παρουσίασε μια ρύθμιση σχετικά με το Ασφαλιστικό, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, προσθέτοντας πως οι συνεισφορές των τραπεζών προς το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ θα είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες, τουλάχιστον όσον αφορά στους εργαζομένους που θα προσληφθούν από το 2005 και μετά.

Εκτός αυτού, όμως, η Σίγμα Securities συμπληρώνει πως η νομοθετική ρύθμιση του Ασφαλιστικού περιορίζει τη συσσώρευση μελλοντικών οφειλών όσον αφορά στους νέους εργαζομένους, ενώ διευκολύνει παράλληλα και τις συμμαχίες μεταξύ των ελληνικών και των διασυνοριακών τραπεζών.

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό και θα καθορίσει το κατά πόσο μια τράπεζα θα ακολουθήσει τη νομοθετική ρύθμιση είναι το ύψος του ποσού που θα καταβάλλει, σημειώνει η Σίγμα Securities, το οποίο, όπως διευκρινίζει, θα προσδιοριστεί με βάση τις αναλογικές μελέτες.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v