Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Αποφάσεις για κλάδους, ειδικό διαπραγματευτή

Τροποποιήσεις στους βασικούς κανόνες διαχείρισης και λειτουργίας του προσδιορισμού των κλάδων και διαχείρισης και υπολογισμού των δεικτών, όπως και την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των ειδικών διαπραγματευτών, αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. του Χ.Α. Παράλληλα, αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της Φοίνιξ Metrolife στην ”Αγορά Β’”.

Χ.Α.: Αποφάσεις για κλάδους, ειδικό διαπραγματευτή
Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αφού εξέτασε τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δεικτών καθώς και της Επιτροπής Κλαδικής Ταξινόμησης των εταιριών, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των μελών και των θεσμικών, αποφάσισε την τροποποίηση των βασικών κανόνων:

• Διαχείρισης και λειτουργίας του προσδιορισμού των κλάδων, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Ταξινόμησης να τοποθετεί τις εταιρίες στους κλάδους, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της ανάλυσης του κύκλου εργασιών τους από τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Με την τροποποίηση αυτή θα ευθυγραμμιστεί η εικόνα της παραγωγικής δραστηριότητας των εταιριών που δίνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό, με την εικόνα που έχουν συνηθίσει οι διεθνείς αναλυτές και χρησιμοποιείται από άλλες αγορές του εξωτερικού. Έτσι επιτυγχάνεται η κάλυψη αιτημάτων από τις εκδότριες εταιρίες, αλλά και τους θεσμικούς επενδυτές. ”Βασικοί Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών Τιμών της Αγοράς Μετοχών του Χ.Α.”.

• Διαχείρισης και υπολογισμού των δεικτών, ώστε ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας να μπορεί να απαρτίζεται από λιγότερες από 20 μετοχές, εφόσον δεν υπάρχουν 20 μετοχές με σταθμισμένη κυκλοφοριακή ταχύτητα κατά το προηγούμενο 6μηνο μεγαλύτερη του 200%.

Η ανάγκη της τροποποίησης αυτής προέκυψε διότι το τελευταίο διάστημα -με τις παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών και του χρηματιστηρίου- έχει εκλείψει η εμφάνιση εταιριών που εμφανίζουν κυκλοφοριακή ταχύτητα σε ανορθόδοξα υψηλά επίπεδα.

”Βασικοί Κανόνες Διαχείρισης & Λειτουργίας του Προσδιορισμού των Κλάδων στην Αγορά Χρεογράφων του Χ.Α. και της Ταξινόμησης σε αυτούς των εισηγμένων εταιριών”.

Οι νέοι βασικοί κανόνες θα εφαρμοστούν κατά την επόμενη αναθεώρηση (Οκτώβριος 2005).

Επίσης, το Δ.Σ. του Χ.Α. στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επεξεργάστηκε το πακέτο μέτρων που έχει διαμορφωθεί με πρωτοβουλία της Ε.Κ. και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των ειδικών διαπραγματευτών με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους στην ενίσχυση της αύξησης της ρευστότητας των μετοχών.

Έτσι, αποφάσισε την αλλαγή του σχετικού άρθρου του κανονισμού του, ώστε να μην αποτελεί η ύπαρξη ειδικού διαπραγματευτή λόγο μεταφοράς στην πεντάωρη διαπραγμάτευση των μετοχών μιας εταιρίας.

Αποφασίστηκε επίσης η παροχή γνώμης για τροποποίηση της απόφασης της Ε.Κ. ύστερα από σχετικό αίτημά της για τον ειδικό διαπραγματευτή στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και για τη ΝΕΧΑ. Οι αλλαγές θα εφαρμοσθούν στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στις νέες ρυθμίσεις.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε:

• Το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 624.444.444 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών, και τιμή διάθεσης 2,00 ευρώ, με αναλογία 20 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ανά 9 παλαιές κοινές μετοχές.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρίας Φοίνιξ Metrolife Εμπορική ΑΕΑΕ στο μοντέλο διαπραγμάτευσης ”Αγορά Β’ (χαμηλής ρευστότητας) από αύριο 3/6/2005, λαμβάνοντας υπόψη:

• Ότι η εταιρία εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλή διασπορά των μετοχών της μετά την εισαγωγή των νέων Κ.Ο. μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας: α) με καταβολή μετρητών, β) με εισφορά σε είδος.

• Την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών για την επίτευξη ποσοστού διασποράς άνω του 20%. Εφόσον η διασπορά των μετοχών της εταιρίας στο ευρύ επενδυτικό κοινό ανέλθει ως ποσοστό άνω του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, θα εξετασθεί η επαναφορά των μετοχών στο μοντέλο της συνεχούς διαπραγμάτευσης.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά τη συνεδρίασή του επίσης ενέκρινε:

• Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση 38.874.085 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της Ιntralot Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση, τμήματος του αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

Οι μετοχές θα διανεμηθούν δωρεάν στους παλαιούς μετόχους σε αναλογία 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή. Δικαιούχοι των νέων δωρεάν μετοχών θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 7ης Ιουνίου. Η διαπραγμάτευση των νέων δωρεάν μετοχών θα ξεκινήσει την 15η Ιουνίου.

• Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση 941.704 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Μαράκ Ηλεκτρονική ΑΒΕΕ, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ νέου στρατηγικού επενδυτή. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει την 7η Ιουνίου.

• Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση 2.940 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., οι οποίες προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα στελέχη της εταιρίας και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει την 8η Ιουνίου.

• Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1.074.480 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της F.G. Europe Α.Ε., που προέκυψαν από μετατροπή 48.840 ομολογιών. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει την 8η Ιουνίου.

• Την αίτηση της εταιρίας με την επωνυμία Value Capital ΑΧΕΠΕΥ για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους - παραγγελιοδόχου στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α.

• Την αίτηση της εταιρίας με την επωνυμία Άτλας ΑΧΕ για την απόκτηση της ιδιότητας του διαπραγματευτή στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α.



Τέλος, το Δ.Σ. του Χ.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε:

• Για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ από 0,90 ευρώ σε 0,96 ευρώ. Η διαπραγμάτευση των μετοχών με τη νέα ονομαστική αξία θα ξεκινήσει την 7η Ιουνίου.

• Για την ακύρωση 428.740 ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών της Interinvest Διεθνής Επενδυτική ΑΕΕΧ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 7η Ιουνίου.

• Για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.112.760.000 ευρώ, με μείωση ονομαστικής αξίας της μετοχής από 5,87 ευρώ σε 1,91 ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. Η διαπραγμάτευση των μετοχών με την νέα ονομαστική αξία θα ξεκινήσει την 6η Ιουνίου.

• Για το αίτημα διακοπής διενέργειας συναλλαγών από την εταιρία - μέλος Πέτρος Παντελίδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.

• Για τη συνέχιση της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της εταιρίας Lamda Development Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων από την Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε.

Επίσης, καθόρισε την 8η Ιουνίου 2005 ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρίας Jumbo Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία από την εταιρία–μέλος του Χ.Α. EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v