Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ:Ενδείξεις για πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση θα στηρίξουν κατά πάσα πιθανότητα το θετικό κλίμα στην αγορά, βελτιώνοντας παράλληλα τις προοπτικές σημαντικών τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών εταιριών, επισημαίνει η Π&Κ στο εβδομαδιαίο report της. Τα 8 Top Picks.

Π&Κ:Ενδείξεις για πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές
Οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση θα στηρίξουν κατά πάσα πιθανότητα το θετικό κλίμα στην αγορά, βελτιώνοντας παράλληλα τις προοπτικές σημαντικών τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών εταιριών, επισημαίνει η Π&Κ Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο report της.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή τονίζει στο report (1/6) ότι η συμφωνία στον ΟΤΕ για την εθελούσια έξοδο και τα πρώιμα σημάδια θετικής λύσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών σε μικροοικονομικό επίπεδο, στοχεύοντας σε επιχειρήσεις και κλάδους εξαρτώμενους από το κράτος. Είναι η πρώτη προσπάθεια τέτοιου είδους που αναλαμβάνει ελληνική κυβέρνηση και εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο υλοποίησης, επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή αναφέρεται στη μείωση της τιμής-στόχου της ΔΕΗ στα 23 από 25 ευρώ, αλλά και στην αύξηση της τιμής για την Intracom, στα 5,4 από τα 4,8 ευρώ προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά στο ”προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό” της, η Π&Κ διατηρεί την έκθεση 65% σε μετοχές, εκ των οποίων το ήμισυ, ήτοι ποσοστό 32,5%, αποτελείται από ευρωπαϊκούς τίτλους.

Η χρηματιστηριακή σχολιάζει επίσης τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, του ΟΤΕ και του Γερμανού. Για την πρώτη εταιρία χαρακτηρίζει ισχυρά τα μεγέθη α΄ τριμήνου, ξεχωρίζοντας τη βελτιωμένη διάρθρωση κόστους και την ισχυρή ανάπτυξη των χορηγήσεων.

Για τον ΟΤΕ επισημαίνονται τα καλά αποτελέσματα, η βελτιωμένη δραστηριότητα στη Ρουμανία και οι δυνατές χρηματορροές, ενώ για τα μεγέθη του Γερμανού αναφέρεται ότι κινήθηκαν ανάλογα των εκτιμήσεων και ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις από τη μετάβαση στα ΔΛΠ.

Οι 8 κύριες επιλογές (top picks) της Π&Κ είναι οι μετοχές: Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος τα 34 ευρώ), Alpha Bank (27,5 ευρώ), Eurobank (29 ευρώ), ΟΤΕ (16,5 ευρώ), Τιτάν (32 ευρώ), Γερμανός (27,5 ευρώ), Folli Follie (28 ευρώ) και Intralot (27 ευρώ). Η χρηματιστηριακή συνιστά ”οverweight” για τους παραπάνω τίτλους.

Για την Εθνική Τράπεζα επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη επιλογή στον τραπεζικό κλάδο, ξεχωρίζοντας τις προοπτικές αναδιοργάνωσης και τον υγιή ισολογισμό. Η τράπεζα έχει πολλά κρυφά στοιχεία στο ενεργητικό της, ενώ η εξέλιξη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων για τα επόμενα τρία χρόνια εμφανίζεται πιο δυνατή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Η Alpha Bank, αναφέρει η χρηματιστηριακή, αποτελεί τη δεύτερη επιλογή μας στον κλάδο, καθώς είναι η πιο υποτιμημένη τράπεζα με ξεκάθαρη στρατηγική προς τη λιανική τραπεζική αλλά με αβεβαιότητα σχετικά με το ασφαλιστικό ζήτημα, ενώ, συμπληρώνει η Π&Κ, ότι ”της αρέσει επίσης η Eurobank λόγω της συνεχούς αύξησης της αξίας για τους μετόχους, των ελκυστικών ρυθμών ανάπτυξης και των αυξανόμενων μεριδίων αγοράς”

Για τον ΟΤΕ αναφέρει την έμπειρη διοικητική ομάδα που έχει ξεκινήσει αναδιοργάνωση του ομίλου με περικοπή κόστους στη σταθερή τηλεφωνία, χαρακτηριστικότερη της οποίας είναι η μείωση περί των 6.000 υπαλλήλων στο τμήμα σταθερής τηλεφωνίας εντός του 2005.

Παράλληλα τονίζει την ευέλικτη εµπορική πολιτική σε συνδυασµό µε αναπροσαρµογές τιµολογίων που δύναται να διατηρήσουν το τρέχον µερίδιο αγοράς σε τηλεφωνική κίνηση, να αποθαρρύνουν τους πελάτες ως προς την αλλαγή παρόχου και να συντηρήσουν μια οριακή αύξηση των εσόδων σταθερής.

Περαιτέρω βελτίωση των δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας εξωτερικού από τη θυγατρική Cosmote ενδέχεται να ενισχύσει θετικά την κερδοφορία του οµίλου περί το τέλος του 2005. Από πλευράς κινδύνων, εντοπίζεται το ρίσκο ολοκλήρωσης ή/ και καθυστερήσεων στην αναδιοργάνωση καθώς και στη δυνατότητα παραγωγής προστιθέµενης αξίας από άλλες δραστηριότητες του εξωτερικού (π.χ. Αρµενία, Σερβία, κινητή τηλεφωνία Ρουµανίας), υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Π&Κ.

Αναφορικά με τον Τιτάνα αναφέρεται πως βρίσκεται στη λίστα Υπεραπόδοσης λόγω των υψηλών ταµειακών ροών, της συνεχούς αύξησης της αξίας για τους µετόχους, της συνεχούς βελτίωσης της επιστροφής των επενδεδυµένων κεφαλαίων και της υγιούς και αυξανόµενης συµµετοχής των αναδυόµενων αγορών που πλέον αντιστοιχούν στο 20% του EBITDA.

Αναµένεται επίσης να αυξηθεί η συµµετοχή από την Αµερική µετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου στην Φλόριντα. Επιπλέον, η Π&Κ πιστεύει πως οι όγκοι έχουν µειωθεί σηµαντικά στην Ελλάδα µετά τους Ολυµπιακούς αγώνες.

Για το Γερμανό η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η συνεχιζόµενη ενίσχυση των επαναλαµβανόµενων εσόδων από αερόχρονο κινητής τηλεφωνίας (µοναδικό χαρακτηριστικό για εταιρία λιανικής) τροφοδοτείται από µετακύλιση υφιστάµενων πελατών καρτοκινητής, σε υψηλότερης αξίας συµβόλαια και αύξηση των µεριδίων αγοράς σε νέες συνδέσεις.

Θετικές κρίνονται οι προοπτικές από τη διαδικασία ενσωµάτωσης των δραστηριοτήτων του εξωτερικού - πρωτίστως Πολωνία, Ρουµανία και Βουλγαρία, για τις οποίες αναµένεται ευνοϊκή οργανική ανάπτυξη από το 2005 και µετά.

Υγιής ο ισολογισµός µε ισχυρές ταµειακές ροές και συγκράτηση κεφαλαίων κίνησης, ενώ η περαιτέρω επέκταση µέσω εξαγορών στην Ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Ρουµανία και προσφάτως Ουκρανία και Ουζµπεκιστάν) θα ενισχύσει τη διαπραγµατευτική ικανότητα της Γερµανός απέναντι στις κατά τόπους εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τη διαµόρφωση ευνοϊκότερων όρων συνεργασίας.

Αναφορικά με τη Folli Follie, τονίζεται πως ”μας αρέσει η τιµολογιακή πολιτική της εταιρίας, ο έλεγχος της διανοµής, η µεγάλη έµφαση που δίνει στην Ασία και η χαµηλή βάση κόστους. Η εταιρία µπορεί να επωφεληθεί από την αυξηµένη παρουσία της στην Κίνα. Η βελτίωση της αναγνωρισιµότητας της επωνυµίας, τα νέα προϊόντα και η αυξηµένη ταξιδιωτική κίνηση στην Ασία βελτιώνουν την αύξηση των πωλήσεων στα ίδια σηµεία πώλησης.

Στα αρνητικά τονίζουµε την έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας προς τους επενδυτές, και τον κίνδυνο τροµοκρατικών επιθέσεων, καθώς η FF έχει µεγάλη εξάρτηση από την κατανάλωση των ταξιδιωτών, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

Οι λόγοι που µας αρέσει η Intralot, αναφέρει η Π&Κ, είναι διότι (α) η αγορά των τυχερών παιχνιδιών διέρχεται µια φάση αναδιάρθρωσης, (β) αυξάνει µερίδιο αγοράς γιατί προσφέρει συνολικό πακέτο λύσεων (υποδοµή και λειτουργία), (γ) παρατηρείται σηµαντική ανάπτυξη του Στοιχήµατος στην Τουρκία, (δ) έχει µεγάλη καθαρή ταµειακή θέση ύψους 89 εκατ. ευρώ στα τέλη του 9µήνου και η απόδοση ταµειακών ροών,που εκτιµάται στο 10% για το ’04, ενώ παρουσιάζει υψηλό ρυθµό ανάπτυξης.

Τέλος, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι διαπραγµατεύεται σε ελκυστική αποτίµηση σε σχέση µε τους ανταγωνιστές της. Στον αντίποδα οι βασικοί προβληµατισµοί αφορούν την εξάρτηση από ένα παιχνίδι του ΟΠΑΠ, τους πολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στις διάφορες αναδυόµενες χώρες όπου δραστηριοποιείται και η προσφορά µετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v