Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η HSBC για εξαγορά της Cosmorom από Cosmote

”Υψηλού-κινδύνου” αλλά και υψηλών αποδόσεων – εάν το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία – χαρακτηρίζει η HSBC την εξαγορά του 70% της Cosmorom από την Cosmote. Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της θα προχωρήσει η χρηματιστηριακή για τον ΟΤΕ ύστερα από τα λεπτομερή στοιχεία για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η HSBC για εξαγορά της Cosmorom από Cosmote
”Υψηλού-κινδύνου” αλλά και υψηλών αποδόσεων – εάν το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία – χαρακτηρίζει η HSBC την εξαγορά του 70% της Cosmorom από την Cosmote.

Εξάλλου, συμπληρώνει πως πρόκειται για μια κίνηση η οποία είναι ανάλογη της στρατηγικής της Cosmote, παρά την πρόσκαιρη επίδραση που θα έχει στα κέρδη ανά μετοχή.

Ειδικότερα, η HSBC σε σχόλιό της με ημερομηνία 1η Ιουνίου όπου αναφέρεται στην απόκτηση της ρουμανικής εταιρίας, αλλά και στην αναπροσαρμογή των προβλέψεων της διοίκησης σημειώνει πως η εξαγορά είναι βάση της στρατηγικής της Cosmote για ενίσχυση του ισολογισμού της αφενός και για βελτίωση της κεφαλουχικής της δομής, αλλά και για αύξηση των αποδόσεων προς τους μετόχους.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ενδυναμώνει τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων (η διοίκηση της Cosmote προβλέπει ότι η συνεισφορά των ξένων αγορών στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών θα φτάσει στο 30-35% το 2007), ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις στα EBITDA και στα καθαρά κέρδη σημειώνει πως δεν θα είναι ουσιαστικές μακροπρόθεσμα.

Βέβαια, σημειώνει πως η συμμετοχή της Cosmote στην Cosmorom είναι κίνηση υψηλού ρίσκου, αλλά επισημαίνει ότι σε περίπτωση που το επαναλανσάρισμα στεφθεί από επιτυχία και οι αποδόσεις θα είναι επίσης υψηλές.

----- Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ

Εξάλλου, σε ξεχωριστό της σχόλιο όπου αναφέρεται στα λεπτομερή στοιχεία που εξέδωσε ο ΟΤΕ για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου η HSBC επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κράτους στο πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΤΕ πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως με βάση ανάλογα παραδείγματα ευρωπαϊκών εταιριών σταθερής τηλεφωνίας, λόγω της μικρής συμμετοχής του κράτους (περίπου 19%) στο συνολικό κόστος, δεν αναμένεται να παρουσιαστούν σημαντικές επιπλοκές.

Επίσης, η HSBC αναφέρει πως στις προβλέψεις της είχε υπολογίσει τη συμμετοχή 5.000 εργαζομένων του ΟΤΕ στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο θα κόστιζε στον Οργανισμό 850 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της υπολογίζοντας τη συμμετοχή 4.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα εθελουσίας κόστους για τον ΟΤΕ 710 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η HSBC το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός αφορά στο 37% του συνόλου των εργαζομένων του, ήτοι σε 6.000 υπαλλήλους.

Ο Οργανισμός εκτιμά πως στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 εργαζόμενοι.

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 1,54 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί σε 250.000 ευρώ ανά εργαζόμενο) εκ του οποίου το 19% και συγκεκριμένα 295 εκατ. ευρώ αφορούν σε εφάπαξ καταβολή προς τους εργαζόμενους εκείνους που θα αποδεχτούν την εθελουσία.

Το 55% του συνολικού ποσού (836 εκατ. ευρώ) αφορά στην ΤΑΠ-ΟΤΕ και σε βοηθητικά συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο 18% αφορά σε συνεισφορά στην ΤΑΠ-ΟΤΕ και σε βοηθητικά ταμεία για εργαζόμενους που έχουν ήδη αποχωρήσει, αλλά και για σε εισφορές.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι 4.000 εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΤΕ, το συνολικό κόστος θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ, 19% εκ του οποίου (ήτοι 290 εκατ. ευρώ) δεσμεύτηκε να καταβάλλει το κράτος προσφέροντας το 4% των μετοχών του ΟΤΕ (που στην παρούσα φάση κατέχει η ΔΕΚΑ) στην ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Ως εκ τούτου το συνολικό κόστος για τον ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ταμειακές ροές και από μελλοντική εξοικονόμηση πόρων.

Ο ΟΤΕ υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει χονδρικά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (εάν αποχωρήσουν 4.000 εργαζόμενοι) που υποδηλώνει μέσο ετήσιο κόστος 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των νεοπροσληφθέντων (περίπου 20 εκατ. ευρώ για 1.000 νέες προσλήψεις με μέσο κόστος 25.000 ευρώ ανά εργαζόμενο), ο ΟΤΕ θα εξοικονομεί καθαρά 175 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v