Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Ισχυρή ανάπτυξη διακρίνουν οι αναλυτές

”Ισχυρή ανάπτυξη”, η οποία φαίνεται να διατηρείται, εντοπίζουν οι αναλυτές στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2005. Την τιμή-στόχο των 20 ευρώ διατηρεί η UBS και των 18 ευρώ η Π&Κ. Πώς σχολιάζουν Marfin, Αγροτική, HSBC, Alpha Finance, Σίγμα και Eurocorp.

Πειραιώς: Ισχυρή ανάπτυξη διακρίνουν οι αναλυτές
”Ισχυρή ανάπτυξη”, η οποία φαίνεται να διατηρείται, διακρίνουν οι αναλυτές στα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2005.

Στο τρίμηνο η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 38% στα κέρδη του ομίλου με βάση τα ΔΛΠ, ενώ αύξηση 65,6% σημείωσαν τα οργανικά κέρδη, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 26 Μαΐου όπου σχολιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, εκτιμώντας πως η τράπεζα παρουσίασε ”ισχυρή ανάπτυξη και βελτιωμένη ποιότητα κερδοφορίας”, επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 20 ευρώ και τη σύσταση ”αγορά” για τη μετοχή της.

Η δυναμική των κερδών και των εσόδων καταδεικνύουν ότι η Πειραίως εστιάζει πλέον περισσότερο στις εγχώριες αναπτυξιακές της προοπτικές και στη στρατηγική της τιμολογιακής πολιτικής, αναφέρει η UBS, συμπληρώνοντας πως αυτό σε συνδυασμό με το αυξανόμενα ωριμάζον δίκτυο υποκαταστημάτων της θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη των ”ελληνικών” κερδών της τράπεζας.

Όπως επισημαίνει η UBS, η πρόσφατη εξαγορά της τράπεζας στην Αίγυπτο προσθέτει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στη στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης του ομίλου, η οποία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη στη ΝΑ. Ευρώπη οδηγεί σε σημαντική διεύρυνση της βάσης των κερδών της Πειραιώς.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό της report (27/5) επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 18 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας τη σύσταση ”overweight”.

Τονίζει επιπλέον πως η μετάβαση των μεγεθών της τράπεζας στα ΔΛΠ δεν περιείχε αρνητικές εκπλήξεις, ενώ σημειώνει πως τα μεγέθη πρώτου τριμήνου ήταν ”ισχυρά”.

Εξάλλου, η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ σε ανάλυσή της (27/5) αναφέρει πως τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ήταν σε γενικές γραμμές πολύ καλά.

Ωστόσο, συμπληρώνει πως μοναδικό σηµείο των αποτελεσµάτων χρήσης που σκιάζει τη µεγάλη αύξηση της συνολικής κερδοφορίας είναι η αρκετά µικρότερη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις (+9,3%) από την αύξηση των χορηγήσεων.

Από την άλλη, η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως μεγάλο πλεονέκτηµα της τράπεζας σε σχέση µε τους ανταγωνιστές της είναι το µικρότερο, νεότερο και αναπτυσσόµενο δίκτυό της στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει την Τράπεζα Πειραιώς να αυξήσει το µερίδιο αγοράς της στις χαµηλότοκες καταθέσεις και στις χορηγήσεις, ενώ της δίνει την δυνατότητα να µπορεί να αυξήσει το δίκτυό της σε περιοχές αναπτυσσόµενες µε σχετικά γρήγορη απόσβεση της αρχικής της επένδυσης, συμπληρώνει η Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ.

Από την πλευρά της, η Marfin Analysis σημειώνει πως εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών εσόδων, τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 66%, στα 46,6 εκατ. ευρώ, υποβοηθούµενα από τη ”δυνατή” αύξηση των επιτοκιακών εσόδων (κατά 18%) και των προµηθειών (κατά 26%).

Επίσης, η Marfin Analysis συμπληρώνει πως το καθαρό περιθώριο επιτοκίων βελτιώθηκε 3,20%, ενώ η αναλογία κόστους-εσόδων βελτιώθηκε σε 54,7% (από 55% το τρίµηνο 2004).

Παράλληλα, επισημαίνει πως το συνολικό κόστος αυξήθηκε 4,5%, εφόσον η µείωση που επιτεύχθηκε από το πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου αντισταθµίστηκε από τα έξοδα επέκτασης των καταστηµάτων.

”Ικανοποιητικά” χαρακτηρίζει η HSBC τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων μετά φόρων να αυξάνεται στο 18,8% από 15,1% πέρυσι.

Συνέχιση της υγιούς ανάπτυξης καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει η Alpha Finance.

Το ισχυρό ανοδικό momentum επισημαίνει η Σίγμα Securities σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο διατηρείται, ενώ παράλληλα η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στη βελτίωση της κερδοφορίας, την οποία αποδίδει αφενός στο μίγμα ενεργητικού και αφετέρου στη σωστά διαχειριζόμενη βάση κόστους.

Η Eurocorp πάντως σημειώνει πως το κόστος από το Ασφαλιστικό έλλειμμα από τη μετάβαση στα ΔΛΠ διαμορφώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ, ενώ συμπληρώνει πως στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατάρτιση των αποτελεσμάτων με βάση τα ΔΛΠ σε σχέση με τις προβλέψεις που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v